The Travel Daisy

Slovenië

Handige weetjes

Prijzen

In Slovenië zijn de kosten over het algemeen lager dan in Nederland. Het normale levensonderhoud is ongeveer 15% lager maar wij komen er natuurlijk voor vakantie. In de supermarkt zul je niet al te veel verschil merken maar toch is het minder dan dat we gewend zijn. Het grootste verschil is toch wel in de restaurants en cafés hier is het bijna 30% lager. Voor de rest zullen prijzen toch redelijk vergelijkbaar zijn met Nederland zoals voor entree voor musea en dierenparken of voor bepaalde activiteiten.

Keuken

De Sloveense keuken is erg uniek doordat het een mix is van smaken met invloeden van andere landen. Zo zie je hier veel vergelijkingen met de Oostenrijkse, Italiaanse, Hongaarse en de keuken van de Balkan. Wil je hier iets zoetigs proberen ga dan voor de Prekmurska Gibanica, dit is een laagjescake die vaak bestaat uit walnoten, appel en kwark. Een variant hiervan is de Potica echter is dit geen laagjes cake maar een opgerolde cake met vergelijkbare ingrediënten. Je merkt in de gerechten echt de invloeden van de andere landen zo hebben ze ook Žlikrofi wat vergelijkbaar is met ravioli en Štruklji wat lijkt op de Oostenrijkse Knoedels.

Wat te proberen als je in Slovenië bent?

  • Kranjska Klobasa
  • Soška postrv
  • Jota
  • Žlikrofi
  • Bograč
  • Prekmurska gibanica
  • Kremna rezina
  • Štruklji
  • Potica

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Slovenië

Naast de levendige hoofdstad Ljubljana staat het land ook bekend om zijn natuur. Trek de bergen en bossen in tijdens een wandeling. Je kan ook nog het kleine stukje kust op zoeken om even te relaxen.

Cultuur & geschiedenis

In 1282 werd het Slovenië onderdeel van het Habsburgse rijk. Al verlangde het land naar vrijheid in 1456 ging ook de onafhankelijke regio over in het Habsburgse rijk omdat er geen opvolger was. Tussen 1497 en 1489 was er een 10 jarige oorlog gaande tussen de Habsburgse koning en de koning der Kroaten en Hongaren. De koning der Kroaten en Hongaren wordt door Slovenië beschouwd als held omdat hij het opnam voor de boeren en vocht tegen de Turken. De turken hebben in deze periode echter 33% van de Sloveense bevolking gedood.

Tijdens de eerste wereldoorlog richten de landen Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina een samenwerking op tegen het Habsburgse rijk. Het rijk viel uit een tijdens de oorlog en de drie landen besloten samen te werken om sterker te staan tegenover het machtige land Italië. Later hebben de landen Servië en Montenegro zich hierbij aangesloten. Toch konden ze niet tegen houden dat het gebied Triëst met 400 duizend Slovenen bij Italië ingedeeld werd.

In 1929 werd het Slovenië onderdeel van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen dat later bekent werd als Joegoslavië. Het land deed het economisch erg goed en bleef groeien met een sterke industrialisatie. Het land kreeg steeds meer drang om zelfstandig te worden en na het overleiden van leider Tito werd dit in gang gezet. Na verschillende verkiezingen is heeft het land in 1990 voor zelfstandigheid gestemd en is het land officieel op 25 juni 1991 onafhankelijk verklaard.

Cultuur

Het is een erg modern land waarbij een groot deel van de bevolking goed opgeleid is. Al is de bevolking verdeeld over steden en het platteland toch is hun leefstijl niet heel anders. Ze houden van hun natuur en in het weekend zie je veel mensen dan ook de bossen of bergen in trekken. Al worden de ambachten steeds minder uitgeoefend in het land het blijft nog steeds erg gewaardeerd in hun cultuur. Zo kent het land veel borduurwerk, houtsnijwerk en keramiek dat nog steeds gemaakt wordt. Dit zie je dan ook veel terug op feesten en evenementen waar de kleurrijke werken nog veel te zien zijn.