The Travel Daisy

Roemenië

Handige weetjes

Valuta

Het is wel even goed om te weten dat je in Roemenië niet kan betalen met euro’s. Zeker handig om vooraf geld te wisselen of om dit in een grote stad te doen als je daar bent. Je kan natuurlijk ook daar pinnen als je wat koopt maar dat kan lang niet op alle plekken. Geen zin om dit vooraf te regelen dan kan je ook ter plaatsen gewoon geld pinnen. Je betaald hier met de Roemeense Leu wat afgekort ook wel RON is of LEI. 1 euro is ongeveer 5 Lei, 15 euro is 75 Lei en 25 euro is 125 lei. Altijd handig om een aantal prijzen te weten of om te kunnen rekenen.

Prijzen

Een groot voordeel aan een vakantie naar Roemenië is dat de prijzen een stuk aangenamer zijn dan in Nederland. Niet alleen in de supermarkt maar ook restaurants en bij het tankstation ben je voordeliger uit. Voor de boodschappen ben je vaak 30% goedkoper uit dan in Nederland maar ook het uit eten scheelt aardig wat. Zo kan je al een hoofdgerecht hebben voor nog geen 10 euro.

Keuken

De Roemeense keuken bestaat eigenlijk uit verschillende keukens gecombineerd. Het kent namelijk vele invloeden van andere landen zoals Hongarije, Oostenrijk, Turkije en Griekenland. Zo vindt je vooral veel vlees en met name varkensvlees in de meeste Roemeense gerechten. Zo is Ciorbă De Fasole Cu Afumătură een populair gerecht, een varkenssoep met bonen en spek heerlijk voor in de winter. Maar ook kun je Mancare De Cartofi Cu Carne proberen een stoofpot met varkensvlees en aardappelen. Het meest populaire Roemeense gerecht is Papanași wat gefrituurde kwarkdonuts zijn geserveerd met room en jam. Deze zoetzure combinatie is erg populair en een van de gerechten die je eens moet proberen.

Wat moet je zeker geproefd hebben in Roemenië?

  • Ciorbā de Perisoare
  • Sarmale
  • Tochitură
  • Mititei
  • Ciorbă de Burtă
  • Papanaşi
  • Covrigi
  • Cozonac
  • Plăcintă Cu Mere

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Roemenië

Dit land is ongeveer 6 keer zo groot als Nederland. Er valt dus genoeg te verkennen in dit land van een gezellige stad tot de natuurgebieden of de kastelen.

Cultuur & geschiedenis

Aan het einde van de Russische-Turkse oorlog wat plaatsvond in Roemenië werd het land bij het verdrag van Stefano en het Congres van Berlijn erkend. Deze oorlog werd daarom ook de onafhankelijkheidsoorlog van Roemenië genoemd. Aan de erkenning van het land zatten echter wel een aantal voorwaarden. Om meer gezag te kunnen hebben en deel uit te kunnen maken van het bestuursorgaan werd er een koning gekozen. Het vorstendom Roemenië werd bij de kroning van Carol 1 in 1881 veranderd naar Koninkrijk Roemenië.

Het land is in de jaren erna nog wel wat veranderd. Zo werd het land na de eerste wereld oorlog een stuk groter toen de landsdelen Boekovina, Transsylvanië en Moldavië zich bij het land voegde. Dit gebied noemen ze dan ook wel Groot-Roemenië echter na de tweede wereldoorlog kwam hier weer verandering in. Moldavië en een deel van Boekovina werden toegewezen aan wat nu het land Moldavië is en een deel ervan ging naar Oekraïne.

Cultuur

Het land is ongeveer 6 keer zo groot als Nederland en kent daardoor meerdere invloeden. Zo is het Transsylvanische gedeelte meer beïnvloed door de Hongaren terwijl in het zuiden je meer Turkse invloeden vindt. Wat een groot onderdeel is in de cultuur is ook hun muziek. De meeste Roemenen houden van de zigeuner muziek al is maar 3 procent van de bevolking Roma. Bij feesten hoort dan natuurlijk deze muziek maar ook eten, drinken en dansen is een grote rol in de cultuur. Het zijn open mensen die je graag uitnodigen om mee deel te nemen aan hun feesten en vieringen.

Meer weten over Roemenië?