The Travel Daisy

Bulgarije

Handige weetjes

Valuta

Ga je naar Bulgarije op vakantie dan zou je toch echt even langs een wisselkantoor moeten. Ze kennen hier namelijk niet de Euro maar de Bulgaarse Lev. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om daar geld te pinnen of het geld daar te wisselen. Wel is het best makkelijk om dit geld om te rekenen. Het is namelijk ongeveer het dubbele als de Euro. Zo is dus 1 euro 2 Lev, 10 euro 20 lev en 50 euro 100 lev. Altijd handig om te weten hoeveel iets nou ongeveer is of iets om te kunnen rekenen op je telefoon. Op veel plekken kan je ook gewoon met de pin betalen echter is dit niet overal het geval.

Prijzen

Naast het mooie land heb je nog een ander groot voordeel als je hier op vakantie gaat. Het is namelijk hartstikke goedkoop! Ga je met eigen vervoer dan is Benzine ongeveer €1,- per liter en diesel €1.10 per liter. De beste plek om je tank dus even vol te gooien. Het uit eten gaan is ook niet verkeerd en kan soms bijna de helft goedkoper zijn dan in Nederland. Voor de supermarkten zijn we ook voordeliger uit al scheelt dit niet zo veel als met het uit eten gaan. Altijd leuk om in een supermarkt rond te struinen voor lokale producten.

Keuken

In de Balkan zie je veel de zelfde gerechten terug zo ook in Bulgarije kennen ze deze keuken. Het heeft echter ook invloeden van Turkije en Griekenland en kent dan natuurlijk ook hun eigen gerechten. Zo kennen ze hier een vlees gerecht Kebapche wat worstjes zijn van gekruid gehakt. Shopska salada, een salade met feta en tomaat en vergelijkbaar met de typisch Griekse salade. Tarato, een koude komkommersoep met een yoghurtbasis moet je hier ook zeker proberen. Het kent dus warme, hartige gerechten die goed gekruid zijn maar ook frisse gerechten die vol zitten met gezonde groente.

Bulgaarse gerechten om eens te proberen

  • Kebapche
  • Shopska salade
  • Banitsa
  • Shkembe Chorba
  • Sarmi
  • Snezhanka
  • Garash-cake
  • Tikvenik
  • Baklava

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Bulgarije

De meest mensen die naar Bulgarije gaan komen toch wel voor het mooie weer aan de Zwarte Zee. Natuurlijk kun je hier heerlijk genieten aan de kust maar Bulgarije heeft nog veel meer te bieden.

Cultuur & geschiedenis

In 681 werd de eerste Bulgaarse staat opgericht door de Bulgaren. Het Bulgaarse volk had waarschijnlijk een Indo-Europese of Turkse achtergrond. Dit grondgebied hoorde echter tot het Byzantijnse rijk maar de Bulgaren wisten ze te verslaan om zo de Bulgaarse staat op te richten. Echter rond de 14e eeuw is het onderdeel geworden van het Ottomaanse rijk. In 1340 vielen de Ottomanen het land binnen echter is het land toch weinig veranderd in de vijf eeuwen dat het onder het Ottomaanse rijk viel. Het Bulgaarse volk bleef in het land wonen en er waren weinig Ottomanen die hier verandering in brachten. Daarnaast werd er ook weinig gedaan om het volk te laten bekeren tot de Islam wat in sommige andere delen wel gebeurde.

Pas toen de Russisch-Turkse oorlog was afgelopen rond 1878 werd Bulgarije een zelfstandig prinsdom binnen het Ottomaanse rijk. In De Balkan oorlog in 1912 verloor het echter een groot deel van het grond gebeid en kozen er in de eerste wereldoorlog voor om zich aan te sluiten bij de asmogendheden. In 1990 werd het Volksrepubliek Bulgarije veranderd naar Republiek Bulgarije. Uiteindelijk heeft het land zich aangesloten bij de NAVO in 2004 en ook aan de Europese Unie in 2007 samen met Roemenië.

Cultuur

De Bulgaren zijn een vriendelijk en gastvrij volk die erg houden van hun muziek. Van de volksmuziek die het land kent maar ook de Chalga een soort Bulgaarse volkspop dat grotendeels afkomstig is van de Roma of de Turken. Bij de volksmuziek horen natuurlijk ook dansen met traditionele kleding. Hier zie je vaak veel borduurwerk op terug met onder de jurken of gilets een witte blouse. De kleuren zijn erg contrasterend met een donkere achtergrond en witte en fel gekleurde borduursels.