Oude stad Troje

Het oude Troje in Turkije

Troje is natuurlijk bekend van het paard van Troje. Echter is het paard vernoemd naar het oude Troje in Turkije. Breng een bezoekje aan deze oude stad en bekijk de verschillende vondsten.

Waar ligt het?

In het noordwesten van Turkije vindt je het oude Troje. Het ligt in de gemeente Çanakkale en de plaats zelf ligt op ongeveer 15 minuten rijden. Het vlak bij de Egeïsche zee en de smalle zeestraat Dardanellen wat uitkomt bij de zee van Marmara. Vanaf Bursa en Izmir doe je er zeker 3,5 uur over om hier te komen.

Hoe kom je er?

De meeste mensen kiezen voor een strandvakantie in Turkije echter kun je hier ook prachtige rondreizen maken.

Het paard van Troje

Natuurlijk is de stad vooral bekend geworden door de verhalen van het paard van Troje. Het paard zelf is te zien op meerdere afbeeldingen en zelfs in verhalen is er over terug te lezen.

Zo zouden de Grieken al vaker hebben geprobeerd om de stad Troje te veroveren maar dit is lange tijd niet gelukt. Ze bouwden het paard om op deze manier de Trojanen te kunnen verrassen.  De Trojanen waren natuurlijk wantrouwend naar de Grieken toe en ze kregen zelfs al een waarschuwing dat ze het paard beter konden vernietigen. Echter hebben de Grieken het paard achter gelaten met Sinon. Hij maakte ze wijs dat de Grieken een menselijk offer moesten brengen en dat het paard een geschenk is voor Pallas Athena. De Trojanen haalde het paard binnen zijn muren en Sinon hielp de strijders uit het paard om de poorten te kunnen openen. De Grieken hielden zich namelijk schuil net achter het eiland Tenedos. Op deze manier kwam de stad terecht in handen van de Grieken.

Paard van Troje

Wandelen door de oude stad

Als je naar het oude Troje in Turkije gaat kun je voor €27,- of 1025.99 Lira de stad bezoeken maar ook het museum een paar honderd meter verder op. De stad heeft allemaal houten vlonders zodat je door en over de oude stad heen kunt lopen. Let wel op dat het bij regen erg glad kan zijn en het kent aardig wat trappen. Wel zijn er diverse bomen wat in de zomer wel voor een beetje schaduw zorgen.

Als je door de oude stad loopt merk je dat de stad uit verschillende tijden komt. Bij elk deel vindt je dan ook een informatie bord met de tijd waarin dit deel van de stad gebouwd is. Het begon namelijk een stuk kleiner maar werd langzaam uitgebouwd tot handelsstad. Natuurlijk deze oude stad niet op de UNESCO lijst ontbreken.

Troje I tot III

In 1920 v.chr vestigde de eerste nederzetting zich in Troje. Er werd een paleis gebouwd op het hoogste deel van de stad en langzaam kwamen er steeds meer woonhuizen rondom. De stad bleef in de periode er na steeds meer groeien.

Troje IV tot VII

De stad begon zich langzaam te vormen naar een echte handelsstad al kende het ook zijn minder goede tijden. Rond 1700 v.chr kende het een grote burcht met dikke muren waarbij het lange tijd een welvarende stad was. Ergens rond 1200 v.chr brandde de stad echter af waarna het zijn machtige positie verloor. Het bleef echter wel een handelsstad maar niet meer zo welvarend al ervoor.

Troje VIII tot X

Tussen 85 v.chr en 500 n.chr was de stad een eerbewijs aan Aeneas. Hij was de zoon van godin Aphrodite en wordt dus beschouwd als een halfgod. Hij is wordt ook gezien als de mythologische Trojaanse held. De stad was toen vooral welvarend door bezoeken van keizers en rijke Romeinen. Tussen de 12e en 13e eeuw was er nog maar een kleine nederzetting in de stad en het werd in de 14e eeuw dan ook verlaten. Om pas in 1871 weer terug gevonden te worden door archeologen.

Mijn aanraders voor het boeken van je vakantie naar Turkije

Of je nou wilt genieten aan het strand of juist op avontuur wilt tijdens een rondreis. Turkije is voor iedereen!

De opgravingen

In 1822 werd de mogelijke locatie van Troje gevonden waarna er verschillende teams zijn geweest die delen van de stad hebben opgegraven. Een aantal belangrijke archeologen waren Heinrich Schliemann, Wilhelm Dörpfeld, Carl Blegen en Manfred Korfmann. De stad werd deel voor deel onderzocht en sommige delen werden vernietigd om dieper te kunnen graven. Hierdoor zijn echter ook de oudere delen van de stad terug gevonden. De belangrijkste voorwerpen van de opgravingen zijn te vinden in het museum dat er dus een klein stukje vandaan ligt.

Een bezoek aan het museum

Het museum kent drie verdiepingen waar je rond kunt lopen. Je vindt er diverse voorwerpen zoals munten, kannen,  sieraden en beeldjes. Het meest indrukwekkende vond ik wel de 3e verdieping met grote beelden en zelfs een sarcofaag met een versierde buitenkant. Erg bijzonder om te zien wat ze hier allemaal gevonden hebben maar ook hoe ze te werk gingen. Zo vindt je er verschillende instrumenten hoe ze vroeger speren en scherpe voorwerpen maakten. Daarnaast is ook te zien hoe de verschillende stammen en groepen zich door het land verspreide en verplaatste en welke voorwerpen van welk stammen kwamen.

Met de camper

Toen ik er met de camper was in het laagseizoen was er voldoende plek om bij het Oude Troje in Turkije te parkeren. Echter zal het in de zomer een stuk drukker zijn en kan het zijn dat je een plekje langs de weg uit moet zoeken. Ik had vooraf een plekje in Çanakkale waar ik prima kon overnachten. Na een bezoek aan Troje ben ik door gereden naar Assos met geweldig uitzicht op zee. Hier sta je gelijk bij de volgende oude stad! Let wel op de schapen als je hier staat, deze komen regelmatig voorbij.

*In deze blog vindt je affiliate links. Boek je via een van de linkjes dan kost het je niks extra's maar help je mij aan een kleine commissie. Hiermee help je mij enorm om meer leuke blogs te kunnen schrijven.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa