De Turkse vlag

De Turkse vlag is voor de meeste erg bekend. Een rode vlag met een witte maan en ster er op. Hoe lang kent Turkije deze vlag eigenlijk al en waar komt het vandaan?

Hoe ziet de vlag er uit

De vlag is erg herkenbaar met zijn rode kleur en duidelijke maan en ster. Het is een afnemende maan met een witte vijfpuntige ster er op. De opening van de wassende maan is even groot als de ster die er vlak naast staat. Het symbool staat niet helemaal midden op de vlag maar net wat meer aan de linker kant van de vlag.

Turkse Republiek

Na het afschaffen van de Ottomaanse Sultanaat waarbij de Sultan geen staatshoofd meer werd Republiek Turkije uitgeroepen. Dit gebeurde in 1922 waarbij in 1923 op 29 oktober Mustafa Kemal de eerste president werd. Er was toen echter voor een aantal jaar geen vlag vast gelegd. Pas in 1936 op 29 mei werd de vlag officieel vast gelegd. Sinds die tijd is de vlag eigenlijk niet meer veranderd en is erg belangrijk voor het land. Zo kent de vlag ook de bijnamen ‘Al Bayrak’ wat ‘de rode vlag’ betekend en ‘Al sancak’ wat ‘de rode vaandel’ betekend.

Over genomen van het Ottomaanse rijk

Voor dat het Turkse Republiek bestond viel het echter onder het Ottomaanse rijk. Turkije heeft de vlag hiervan eigenlijk over genomen. Dat betekend dat de vlag voor de tijd al in gebruik was. De vlag zoals we deze nu kennen is namelijk al in 1844 ingevoerd door de Ottomanen. Sinds de 14e eeuw kende de Ottomanen al een rode vlag echter in een driehoekige vorm. In deze tijd zijn er vlaggen te zien met een goud of witte halve maan er op. Het kende eerder ook een ster op de vlag echter is het van een 8 puntige ster naar een 5 puntige veranderd toen ze de vlag in 1844 aangenomen hebben.

Symbolen van de vlag

Het symbool dat op de vlag te vinden is, de afnemende maan met de ster, is ook het symbool van de Islam. Echter heeft het op de Turkse vlag geen religieuze betekenis. De Halve maan was een oud Grieks en Byzantijns symbool, dit was dan ook een van de redenen waarom dit op de vlag kwam te staan. In Turkse Clans en kleine koninkrijken werd de halve maan als heilig symbool gebruikt. Het was ook erg populair in Perzië en het werd een verbindende factor in het Ottomaanse rijk. De verbinding van het verleden en de toekomst werd dan ook geuit in de halve maan.

Vlag van Turkije op Cyprus

Al is Cyprus een eigen land met een eigenvlag toch kan je hier de Turkse vlag voorbij zien komen. Het zuidelijke deel van het eiland wordt vaak gezien als het Griekse deel terwijl het kleinere deel in het noorden als Turks deel beschouwd wordt. Tijdens feestdagen is het dan ook toegestaan om naast de vlag van Cyprus ook de Griekse of de Turkse vlag uit te hangen.

*In deze blog vindt je affiliate links. Boek je via een van de linkjes dan kost het je niks extra’s maar help je mij aan een kleine commissie. Hiermee help je mij enorm om meer leuke blogs te kunnen schrijven.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa