Gruta do carvão op São Miguel

Bijna alle eilanden van de Azoren zijn ontstaan door vulkanen. Zo ook São Miguel waar je dan ook duidelijk kan zien dat het om een vulkanisch eiland gaat. Door de lavastromen zijn er natuurlijk tunnels ontstaan. Een van deze tunnels kan je bezoeken bij Ponta Delgada, de Gruta do Carvão.

Waar ligt de grot?

Je vindt deze bijzondere grot op het eiland São Miguel om precies te zijn bij de plaats Ponta Delgada. Het ligt niet in de stad zelf maar een beetje noordwestelijk van de stad. Echter loopt de grot wel onder de stad door waar je helaas niet kan komen wegen de gebouwen die er boven op gebouwd zijn. Verblijf je in de stad dan is het in de meest gevallen toch wat ver lopen dus dan is het prima om een bus te nemen of met de huur auto te gaan.

Hoe kom je er?

Als je naar de Azoren wilt gaan is er eigenlijk maar een optie om er te komen en dat is natuurlijk met het vliegtuig. Vanaf daar kan je echter kiezen om een auto te huren of met het openbaar vervoer te gaan.

Het ontstaan van de grot

Toen de vulkaan nog actief was waren er rivieren van lava te vinden. Doordat het aan het koele oppervlakte de lava stolde kwam er boven op een laagje. Laagje voor laagje werd het steeds wat dikker en is de tunnel gecreëerd. Het overige lava is er uiteindelijk uitgestroomd wat een hole ruimte deed achterlaten. Dit gedeelte kennen ze nu als de grot.

Wat is er nu over van de grot?

Er is nu nog 1912 meter van deze grot over. Eerder was de grot nog veel langer maar het loopt precies onder de stad Ponta Delgada door. Door de gebouwen is een groot deel van de grot verwoest en sluit het niet meer aan. Het gedeelte waar wij waren is dan ook niet al te groot en ze proberen zo veel mogelijk aan te doen om dit gedeelte te behouden.

De grot is op sommige plekken ook maar 3 meter onder de grond waardoor je zelfs boomwortels door barsten ziet komen. Er mag hier dan ook niet gebouwd worden of bomen geplant worden.

Wat is er nou anders aan een lavagrot?

Ook in een lavagrot kennen ze stalactieten maar geen stalagmieten. De lava is namelijk vloeibaar maar afhankelijke van de temperatuur zie je verschillende vormen van gestolde lava in de grot. Het lava kan namelijk waterdun zijn waardoor je lichte vormen krijgt over de wanden. Maar als het wat meer honing dik is vormen de stalactieten die maar enkele centimeters kort zijn. Deze groeien dan ook niet in verloop van tijd en blijven de grote zoals ze vandaag de dag zijn.

Er zijn ook plekken waar je lavaglas kan vinden en natuurlijk de lavastenen. Sommige hiervan zijn juist heel licht van gewicht door de luchtbubbeltjes terwijl de andere een stuk vaster zijn. Bij lava grotten zijn er zo veel factoren die hier verschil in kan maken. Niet alleen de temperatuur maar ook de vochtigheid, chemische stoffen die vrijkomen en of er bijvoorbeeld aanraking met water is.

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar de Azoren

Ga je naar de Azoren dan kan je voor een eiland kiezen of meerdere eilanden. Zo leer je de eilanden groep beter kennen en kun je verschillende plekken ontdekken.

Kies je tour

Er zijn twee soorten rondleiding waar je uit kunt kiezen. De korte rondleiding gaat ongeveer 4 keer per dag en duurt 45 minuten. Het zijn kleine groepjes dus de rondleidingen zitten vaak al vol. Reserveer dus van te voren om te zorgen dat je de grot kan bekijken. De lange tour duurt 2,5 a 3 uur maar deze is compleet anders. De groepjes bestaan meestal uit 5 personen en gaan vaak maar 1 keer per week. Je gaat hier een stuk dieper de grot in kruipend en klimmend met een zaklamp op je helm. Dit is een stuk avontuurlijker en erg bijzonder om op deze manier te ontdekken.

De rondleiding

Wij zijn met de rondleiding van 45 minuten gegaan. We moesten er wel 10 minuten van te voren zijn anders vergeven ze de kaartjes. De hele groep was er dan ook op tijd waardoor we iets eerder zijn begonnen. We lopen de trappen af en komen bij het begin van de grot waar we helmen krijgen. Natuurlijk eerst een haarnetje en als iedereen de helm op heeft gaan we naar binnen. Nog eerst weer een trap af en dan komen we bij mensgemaakte tunnels. Dit gedeelte hebben ze moeten plaatsen door wegen boven de tunnels.

Eerst gaan we het kleiner gedeelte in van de grot. Er is hier zelfs een tweede verdieping die we helaas niet kunnen bezoeken. Je ziet wel een opening en kan hier zo naar binnen kijken. Als iedereen netjes op het beton staat zegt ze dat we zelf ook de grot verder in mogen lopen. Trek dus goede schoenen aan want nu loop je dus over de rotsachtige lavastenen.

De andere kant van de grot is nog wat groter en hier kunnen we ook best ver doorlopen naar achter. Onderweg komen we nog langs lavaglas wat erg glad aanvoelt vergeleken de andere rotsen. Net als het velletje die je op warme melk hebt is het gedrapeerd over een bestaande rots. Het is glad en lijkt wel stof die gevouwen er over heen ligt. Op deze zelfde plek is er ook een vorm die lijkt op een dinosaurus kop. Aan het einde zien we een kleine doorgang en er wordt verteld dat de andere rondleiding daar begint.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa