De kloosters van Meteora

Een must visit als je in het binnenland van Griekenland bent is toch wel Meteora. Ik heb er even over getwijfeld wegens de drukte en omdat het vaak met een camper toch iets lastiger is. Zo blij dat ik dit pareltje toch heb opgezocht want hoe bijzonder is dit!

Waar ligt het?

Wil je dit wereldwonder met eigen ogen bekijken dan moet je verder het binnenland in. Het ligt tussen de twee grote plaatsen Ioánnina en Larisa. Het ligt bij het plaatsje Kalampaka wat recht onder de rotsformatie’s van Metoara ligt. Vanaf Larisa doe je er net iets meer dan een uur over en vanuit Ioánnina is het bijna 2 uur. Dus trek er wel even wat tijd voor uit om er te komen maar het is zeker de moeite waard.

De wegen hiernaar toe zijn erg goed en ze hebben een aantal parkeerplaatsen. Al parkeren veel auto’s aan de zijkant van de weg. De kloosters liggen wel wat uit elkaar dus het is beter om je auto te parkeren, een klooster te bezoeken en dan met de auto richting een van de andere kloosters te gaan. Verder komen er ook genoeg touringcars die op verschillende plekken stoppen om de kloosters te kunnen bezoeken.

Hoe kom je bij Meteora?

Natuurlijk moet je eerst naar Griekenland zien te komen en de snelste optie hiervoor is met het vliegtuig. Heb je echter langer de tijd dan kun je net als mij met de camper door Griekenland trekken.

Ontstaan van de kloosters

De rotsformatie waar de Kloosters opgebouwd zijn, zijn ontstaan door eeuwenlange wind en watererosie. Dit heeft het tot rotspilaren gevormd wat de meeste dan ook erg onbereikbaar maakte. De eerste bewoners van deze rotsen waren eigenlijk kluizenaars in de 9e eeuw. Ze leefde in en op de rotsformaties en kwamen hier eigenlijk zelden weg.

In de 11e eeuw trokken de eerste monniken naar het gebied en pas veel later in de 14e eeuw werden de eerste kloosters gebouwd. Er stonden hier ooit maar liefst 24 kloosters echter zijn er maar 6 overgebleven. Toch wel een van de belangrijkste kloosters is het Groot Meteoron klooster die in 1336 gesticht is. Dit is dan ook het hoogst gelegen klooster met 632 meter.

Rond de 17e eeuw begon het aftakelen van de kloosters en het kloosterleven van Meteora. Van het gedachtegoed was niet veel meer overgebleven en sommige monniken waren niets meer dan als monnik verklede vrouwen. Veel kloosters kwamen leeg te staan en in de 18e eeuw werd het ook gebruikt als toevluchtsoord gebruikt door Grieken. Ook tijdens de tweede wereldoorlog vluchtte hier mensen naartoe om aan de rebellen te ontsnappen. Veel kloosters hebben in deze periode dan ook veel schade opgelopen en er zijn maar 6 overgebleven die ze tot oorspronkelijke glorie hersteld hebben. Niet zo gek dat deze plek ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

De 6 overgebleven kloosters

De zes overgebleven kloosters zijn weer hersteld naar hun oude glorie al zijn ze soms nog wel eens bezig het een en ander te herbouwen of repareren. De kloosters die het ken zijn Groot Meteoron, Varlaäm, Agios Nikolaos Anapafsas, Rousanou, Agia Triada en Agios Stefanos. Elk hebben wel wat bijzonder je kan ze natuurlijk allemaal bezoeken maar ik heb het voor deze reis bij twee gelaten. De entree kost overigens €3,- per klooster om te bezoeken. Welk klooster wil jij gaan bezoeken? Elke klooster heeft wel wat bijzonders maar waarom zou je welk klooster moeten bezoeken?

Welk klooster ga jij bezoeken?

  • Groot Meteoron – Dit is het grootste en oudste klooster van Meteora en is een mannen klooster. Je vindt hier fresco’s uit de 16e eeuw maar ook hebben ze binnen dit klooster een musea met bijvoorbeeld klederdracht maar ook oude brieven en relikwieën.
  • Varlaäm – Het op een na grootste klooster is het Verlaäm klooster. Ook hier kent het een klein museum met kruizen, boekwerken en een gekalligrafeerd evangelieboek gesigneerd door de Byzantijnse keizer Constantijn VII. Daarnaast kan je ook nog eens de toren bezoeken waar ze alle materialen maar ook mensen naar boven kregen.
  • Agios Nikolaos Anapafsas – In plaats van in de breedte heeft dit klooster in de hoogte gebouwd. Het kent verschillende verdiepingen die in verbinding staan met trappen. Waar de meeste kloosters een binnenplein kennen heeft dit klooster het niet.
  • Rousanou – Dit klooster is bijna te groot voor de rots waar het opstaat. Het is dan ook een wat kleiner klooster en de meeste komen hier om van het uitzicht over de andere kloosters te genieten. De fresco’s zijn hier echter erg bijzonder en dateren uit 1545 die nog steeds in erg goede staat is.
  • Agia Triada – Ze weten het niet helemaal zeker maar waarschijnlijk is dit het een na oudste klooster van Meteora. Het is ook een van de meest lastig te bereiken kloosters met vele trappen. Dit klooster is ook het meest gefotografeerde van allemaal en is ook te zien in een van de James Bond films
  • Agios Stefanos – Dit klooster is het meest toegankelijk zonder te hoeven klimmen enkel door een brug over te steken. Dit klooster was in 1960 helemaal verlaten waardoor het een nonnenklooster werd. Vrouwen hadden eerder geen toegang tot Meteora tot dat dit klooster opgesteld werd voor de nonnen.

Mijn twee kloosterbezoeken

Tijdens mijn bezoek heb ik twee van de zes kloosters bezocht. Het is ook bijna onmogelijk om ze allemaal te bezoeken omdat ze vaak ook een dag gesloten zijn in de zomer en in de winter meerdere dagen per week dicht zijn. Ik heb er voor gekozen om het grootst klooster te bezoeken Groot Meteoron en Agia Triada.

Bezoek aan groot Meteoron

Het voordeel is dat ik er de avond ervoor aangekomen was bij Meteora en er met de camper een nachtje ben blijven staan. Zo kon ik vroeg op pad om de kloosters te bezoeken. Met een camper vond ik het toch minder handig en zo kan je niet stoppen waar je wilt. Dus ik ben met de mountainbike gegaan zodat ik ook op mooie uitzichtpunten even foto’s kon maken. Ik stond echter aan de zuidelijke kant bij Agios Stefanos en Groot Meteoron is het meeste Noordelijk. Dus het was even flink klimmen maar gelukkig genoeg stops voor foto’s.

Toen ik dichter in de buurt kwam zat ik nog te twijfelen of ik naar groot Meteoron of naar Varlaäm zou gaan. Varlaäm ligt er net voor namelijk maar op deze plek kom je natuurlijk niet zo vaak dus ik besloot toch naar het grootste klooster te gaan. Deze ging echter pas om 9:30 open terwijl sommige andere al om 9:00 open gingen. Geen probleem zo kon ik eerste even afkoelen na het fietsen. Langzaam ging klom ik vast naar boven via de vele trappen en na heel even wachten ging het klooster open. Ieder betaalde 3 euro om naar binnen te gaan. Ik dacht dat kleding tot over de knieën en schouders bedekt voldoende te zijn. Echter bij dit klooster niet, de dames moeten namelijk een rok/ jurk hebben. Gelukkig kreeg ik aan het begin een doek die je om je middel kan slaan. Ik dacht dat je deze alleen in de kerk nodig had maar door het hele klooster moet deze gedragen worden.

Wandel door het klooster

Eerst loop je in het onderste gedeelte van het klooster en vindt je twee trappen die naar boven lijden. ik ben de eerste kleinere trap op gegaan en hier kom je bij een prachtig uitzicht punt en kan je de klooster ook deels van buiten af zien. Als je wat verder doorloopt kom je bij de kerk. Hier vindt je oude fresco’s niet alleen binnen in de kerk maar ook aan de buitenkant wat overdekt is. Dan kom je bij het binnenplein en nog een stukje verder vindt je links een trap naar beneden. Hier vindt je de verschillende musea. Ze hebben er drie en ik ben door alle drie even heen gelopen. Je hebt er een met schilderingen en verhalen echter het meeste in het Grieks. De andere twee vindt je verschillende versierde kruizen maar ook hele oude brieven die ze hier ooit gevonden hebben.

Griekenland - D-reizen

Mijn tips voor het boeken van een reis naar Noord-Griekenland

Wil je eens een stukje van Griekenland ontdekken waar nog geen massa toerisme te vinden is? Ontdek dan juist het noorden van Griekenland eens.

Door naar Agia Triada

Na dit bezoek ben ik terug naar de fiets gegaan. Hier vond ik nog enkele souvenirwinkeltjes die ik voor de rest nergens heb gezien. Dus als je een aandenken wilt kun je die beter hier halen. Langzaam ben ik weer terug gegaan richting de camper want Agia Triada ligt best dicht bij Agios Stefanos, deze twee zijn lopen best prima te combineren. Daarna was het tijd om mijn klim naar het klooster te maken. Het vervelende is dat de weg eerst naar beneden loopt voordat je weer omhoog moet via de trappen. De trappen zijn helemaal ingebouwd in de rots en het uitzicht is ook supermooi. De twee kloosters die ik bezocht heb zijn trouwens ook het meest uitdagend om er te komen. Eenmaal boven zie ik dat er ook hard gewerkt wordt om dingen weer te herbouwen.

Als ik naar binnen vindt ik eerst links een deur waar een soort koepeltje is echter kan je er niet naar binnen maar kun je vanaf de deur de prachtige oude fresco’s al zien. Als ik de trap oploop vind ik een soort balkon die ze vroeger gebruikte om juist dingen mee omhoog te takelen. Je ziet hier dan ook nog de haak hangen en een kar die gebruikt werd om dingen in te laden. Als ik in een hal kom zie ik nog een kleine opening en als ik hier inloop zijn er meer schilderwerken dit keer echter blauw met wit enkel op het kleine plafond. Nog een stukje verder kom je bij de kerk met om de hoek de tuinen van het klooster. Achter in vindt je een groot wit kruis wat uitkijkt over de vallei met aan de rechterkant rotspartijen die je uitzicht geeft over de andere kloosters.

Op pad met de camper

Natuurlijk kom ik ook hier met de camper. Ik had verwacht dat het echt super druk zou zijn begin september maar qua campers viel het reuze mee. De parkeerplaatsen die je overdag gebruikt kan je ook prima gebruiken om ’s nachts te blijven staan. Het Agios Stefanos klooster is echter wel het dichtste bij de stad waardoor locals ’s avonds graag nog even van het uitzicht komen genieten met de prachtige lichtjes.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa