De Ierse vlag

Als is Oranje voor ons een belangrijke kleur in de vlaggen vinden we deze kleur weinig terug. Ierland is echter een van de landen die deze kleur wel in hun vlag gebruiken. Zit er nog een betekenis achter of hoe is deze vlag eigenlijk ontstaan? Ga je naar Ierland op vakantie dan zijn dat wel leuke feitjes om te weten!

Eigen vlag onder Engeland

In 1782 kreeg het Ierse Parlement recht om het land te vertegenwoordigen door middel van een vlag. Ze hebben het Symbool van Ierland op een vlag geplaatst dit was het rode Andreaskruis op een witte achtergrond. In deze tijd kende ze echter ook een tweede variant en gebruikte ze de harp die lange tijd ook het wapen van de provincie Leinster is. De harp werd in het goudgeel afgebeeld op een groene achtergrond en werd voornamelijk door schepen gebruikt.

Eerste driekleur

In 1848 werd voor het eerst de huidige driekleur gebruikt die gebaseerd was op de frans driekleur. Het kende net als de Franse vlag drie verticale strepen. Echter had het andere kleuren namelijk groen, wit en oranje. Er werd in het land zelf echter weinig gekozen voor de driekleur en deze vlag bleef lange tijd op de achter grond. Wel werd de vlag terug gevonden op embleem al in 1830 maar werd officieel voorgesteld in 1848 door de beweging Jong Ierland. De kleuren werden echter nooit gespecificeerd waardoor de oranje kleur ook wel eens als goudgeel getoond werd.

Gouden harp

Al had de regio Ierland onder Engeland een eigen vlag, toch werd er vaker gekozen voor de groene vlag met de gouden harp. In 1880 werd ook deze variant geaccepteerd door de Britten. Zo protesteerde de verspringwinnaar tijdens de Olympische zomerspelen in 1906 tegen het gebruik van de Engelse Union Jack vlag en wou dat de groene harpvlag werd gebruikt tijdens zijn prijsuitreiking. Deze vlag hebben ze dan ook gebruikt tijdens zijn uitreiking.

Powered by GetYourGuide

Ontdek Ierland

De Jong Intra

Wil je graag een keer naar Ierland gaan? Daar hoort natuurlijk ook een bezoek aan de hoofdstad Dublin bij. Ga op heerlijke citytrip naar deze levendige stad of combineer het met het binnenland.

Traveldeal

Sla je de grote stad liever over maakt dan een rondreis door het binnenland van Ierland. Dit groene gebied kent ruige natuur voor een gave wandeling of ga opzoek naar het wild dat hier leeft. Trek rond en verken nog meer van het land.

Djoser

Hou je er van om rond te reizen maar vindt je al het geregel helemaal niks? Ga mee met een groepsreis met gezellige mensen. Zo hoef je zelf niets te regelen en is het alleen nog maar genieten en ontdekken tijdens je reis naar Ierland.

Sint-Patrick

De vlag die het Ierse Parlement had aangenomen in 1783 met het rode kruis op een witte achtergrond werd lange tijd gebruikt tot 1922. Al werd het niet altijd gebruikt en is het soms vervangen door de groen harpvlag. Deze vlag wordt tegenwoordig nog wel gebruikt tijdens St. Patrick’s Day en wordt vaak gezien als Symbool voor het gehele eiland. Niet alleen Ierland maar dus ook Noord-Ierland kent deze vlag als neutraal symbool van het hele eiland.

Huidige vlag

Al werd de vlag dus al in 1848 geïntroduceerd pas in 1916 kreeg het een nationale betekenis. In 1922 werd het dan ook aangenomen als nationale vlag van de Ierse vrijstaat. Het is pas officieel vastgelegd in de grondwet in 1937 als vlag van de Ierse Vrijstaat en later als Republiek Ierland. De groene kleur wordt al een stuk langer gebruikt in de vlaggen. In eerste instantie werden er geen betekenis aan de kleuren gegeven.

Er zijn echter veel onofficiële verklaringen dat ze toch een achterliggende betekenis zouden hebben. Zo zou de groene kleur staan voor de oudere Gaelisch traditie en Katholieken. De Oranje kleur aan de rechter kant van de vlag zou staan voor de aanhangers van Willem van Oranje. De witte kleur staat voor de vrede tussen het groen en oranje en de wapenstilstand tussen de twee partijen.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa