Wat moet je weten over de vlag

Natuurlijk weten we hoe de vlag van België er uit ziet. Hoe is deze echter ontstaan en heeft het nog een bepaalde betekenis? Soms kunnen de kleuren al erg lang gebruikt worden of is er een reden waarom ze van vlag gewisseld hebben. Hoe zit dit eigenlijk bij ons buurland België?

Oostenrijkse Nederlanden

In eerste instantie behoorde België tot de Oostenrijkse Nederlanden. Dit waren 10/11 provincies van zuid Nederland en België. Het werd bestuurd door het Oostenrijkse deel van Habsburg. In deze periode had België dan ook hun vlag in gebruik van 1715 tot 1790. Deze vlag had drie horizontale vlakken in de kleuren rood, wit en geel. Hierop stond aan de linkerkant van de vlag een twee koppige adelaar met een wapen, kroon en zwaard.

Verenigde Belgische Staten

Enkel in het jaar 1790 heeft de Verenigde Belgische staten of de Verenigde Nederlandse staten bestaan. Hier vielen de regio’s Brabant, Henegouwen, Vlaanderen, West-Vlaanderen, Mechelen, Namen, Gelre en Doornik onder. Dit is toen ontstaan doordat ze in opstand zijn gekomen tegen het Oostenrijkse Habsburg. Echter kwam het eind 1790 toch weer in handen van Oostenrijk. In dit jaar hebben ze echter wel hun eerste eigen vlag gemaakt.

Ze wouden de opstand hun eigen karakter geven en daar hoorde een andere vlag bij. Ze hebben daarbij voor de kleuren door, zwart en geel gekozen. Deze kwamen uit het wapenschild van het oude hertogdom Brabant. De leeuw had namelijk een goudgele kleur, de achtergrond was van zwart sabel en de klauwen en tong van de leeuw waren in de kleur rood. De vlag had toen echter horizontale strepen op een andere volgorde rood, zwart en onderin de kleur geel.

Eerste versie

In 1830 ontstond de eerste versie van de officiële vlag. Ze waren in opstand tegen Willem I waarbij ze een nieuwe vlag met nieuw karakter neer wilde zetten. De kleuren kwamen uit de vorige vlag echter is de volgorde aangepast. Edouard Ducpétiaux kwam met het idee en liet de eerste vlag naaien in stoffenzaak in België. Hij heeft het mee genomen naar het stadhuis waarbij hij de vlag verving voor de nieuwe. Dit keer in de volgorde rood, geel, zwart.

Van horizontaal naar verticaal

De eerste versie was dus een horizontale variant. Echter is de vlag die ze nu hebben verticaal. Toen de vlag in 1830 uitgebracht is nam het Nationaal Congres de driekleur officieel op in de grondwet in 1831. Echter hebben ze hierbij niet de richting aangegeven. Zo verschenen er vanaf toen diverse versies zowel horizontaal als verticaal. België heeft uiteindelijk voor de verticale versie gekozen waarbij de donkere kleur het dichtst bij de vlaggenstok geplaatst moest worden.

Powered by GetYourGuide

Op pad in België

Weekendjeweg.nl

België is voor ons natuurlijk super dicht bij wat het de ideale bestemming maakt voor een weekendje weg. Zo kan je vrijdag avond al gaan en kom je zondag avond weer terug. Of natuurlijk iets langer of iets korter. Een stedentrip is dan altijd een goede keuze om een gezellige stad te ontdekken en van alles te beleven.

Traveldeal

Wil je liever de drukke steden vermeiden en juist de rust op zoeken? Natuurlijk kun je ook culinair genieten in de Ardennen of heerlijk uitwaaien aan het Belgische strand. Wil je echt even vertoeven dan zijn er ook opties om voor een accommodatie met wellness en spa te boeken, heerlijk toch!

De Jong Intra

Af en toe vindt ik het heerlijk om in een hotel te verblijven maar vaak kies ik er ook voor om een schattig huisje op te zoeken. Zo kan je doen en laten wat je wilt met je eigen keukentje en groter gezelschap. Altijd ruimte om spelletjes te spelen en bij elkaar te zijn. Meestal vindt je deze huisjes op mooie plekken in de natuur.

Nieuwe versies

Deze vlag bestaat dus al lange tijd echter zijn er wel nieuwe versies voorgedragen die nooit door gevoerd zijn. Zo bracht een Belgische Kunstenaar een voorstel waarbij de strakke lijnen vervaagd werden door pixels toe te voegen. Zo wou hij de verwevenheid van de taal en cultuur van België symboliseren.

Een andere variant kwam van een Nederlandse ontwerper. Hier was de achtergrond geel waarbij er horizontaal twee zwarte pijlen naar het midden wijzen en verticaal twee rode pijlen naar het midden wijzen. De combinatie geel, zwart zou staan voor Vlamingen terwijl rood en geel de Walen voor moest stellen.

De laatste voorgestelde variant is die van een Belgische cartoonist. Deze vlag was vierkant met 4 gelijk verdeelde vierkante blokken in de kleuren geel, rood, blauw en wit. De gele kleur staat voor Vlamingen, rood voor Walen, Blauw voor Brussel en wit voor het Duitstalige deel.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa