Vaak worden een aantal vlaggen in de Balkan wel eens door elkaar gehaald. Er zijn namelijk veel landen die de driekleur wit, blauw en rood gebruiken. Zo ook het land Slovenië, heeft deze vlag eigenlijk een betekenis en waarom ziet de vlag er uit zoals die nu is?
Eerste vlag
De eerste vlag werd voor het eerst gezien in 1848 al was Slovenië nog niet gevormd zoals het nu is. De vlag had toen al de driekleur wit, blauw en rood maar verder was de vlag helemaal kaal. In deze periode was Slovenië ook deels van Duitsland, Italië en Oostenrijk die het land wilde claimen en hun cultuur wilde opleggen. In 1945 werd het land pas gevormd zoals het nu is en de vlag werd dan ook de basis voor de eerste officiële vlag.
Tweede wereldoorlog
Tijdens de tweede wereldoorlog kende het een aantal verschillende vlaggen. Tijdens de tweede wereldoorlog streden de Sloveense partizanen tegen de Asmogendheden met een eigen vlag. De kleuren en de basis waren het zelfde echter iets donkerder van kleur, in het midden bevond zich een rode ster die enkel in het blauwe gedeelte te zien was.
Het toen der tijd Duitse gedeelte van Slovenië had ook weer een eigen vlag waarmee ze tijdens de tweede wereldoorlog mee streden. Het met de Duitsers gecollaboreerde Domobranci in het zuiden van Slovenië kende ook weer de zelfde kleuren echter aan de linkerkant van de vlag het wapen van Hertogdom Krain van Oostenrijk-Hongarije.
Joegoslavië
Na de tweede wereldoorlog is een deel van het land bij Joegoslavië gaan horen net als de landen Servië, Bosnië & Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Kosovo en Noord-Macedonië. Ze namen dan ook deze vlag aan die de drie horizontale vlakken op de vlag had in de kleuren blauw wit en rood met een rode ster met een gele rand. Echter als deel republiek hadden ze een tweede vlag aangenomen. De kleuren waren weer zoals voorheen in de volgorde wit, blauw en rood. Dit keer hebben ze de rode ster met gele rand van Joegoslavië in het midden geplaatst.
Ontdek het groene Slovenië
De Jong Intra
Wil je dit groene land eens verkennen. De beste manier is om lekker met de auto te gaan en vanuit je accommodatie alles te verkennen. Kies iets dat bij je past of je nou houdt van het buitenleven op een camping, meer privé met een appartement of een hotel met spa.
Holiday Guru
Hou je wat meer van hotels dan kun je kiezen uit de verschillende opties. Alsnog geldt hier ook er zijn verschillende opties van een schattige familiehotel tot een luxe hotel met Spa. Bij elke locatie valt er wat bijzonders te beleven maar kun je ook even tot rust komen.
Footprint Travel
Natuurlijk kun je ook meer delen van Slovenië verkennen tijdens een rondreis. Kies ervoor om zelf met de auto te rijden of wil je liever een fly&drive? Je kan de rondreis helemaal naar wens aanpassen maar je kan ook kiezen voor een van de voorgestelde reizen.
Huidige vlag
De vlag die ze hebben vanaf 1991 heeft drie horizontale strepen die in gelijke vlakken verdeelt zijn. De bovenste balk is wit, in het midden blauw en de onderste balk is rood. Aan de linkerkant boven in op het witte en blauwe vlak staat ook het wapenschild van Slovenië.
De kleuren worden al sinds halverwege de 19e eeuw gebruikt en wordt ook als nationale kleuren gezien. De volgorde van de vlag komt ook overeen met dat van de Russische vlag wat de verbondenheid met dit land uitdrukt. Op het wapen van Slovenië vinden we de bekende en hoogste berg van het land Triglav. Onder deze berg vinden we twee golvende blauwe lijnen die de rivieren en de Adriatische zee vertegenwoordigd.
Komt er een nieuwe vlag?
In 2004 hebben ze al eens een campagne op gezet om een nieuwe vlag te introduceren. Mensen konden hierbij hun ontwerp insturen waarna er wellicht een nieuwe vlag zou komen. Dit is echter nooit doorgezet en ze hebben nog steeds de zelfde vlag. Waarom ze de vlag wouden veranderen is om meer internationaal bekend te worden met de vlag. Op het moment ontstaat er vaak verwarring over. De vlag van Slowakije heeft namelijk de zelfde kleuren en kent op de zelfde plek ook een wapen die alleen anders is. Daarnaast heeft ook Rusland de zelfde kleuren en volgorde van de vlag. De meeste Slovenen zelf zijn tegen een nieuwe vlag waardoor ze dan ook de huidige vlag nog hebben behouden.