10 Poolse gerechten die je moet proberen

De meeste mensen kennen Polen niet om hun verfijnde keuken. Dit betekend echter niet dat het eten er niet lekker is, in tegendeel heb ik hier toch een aantal favorieten gevonden. Ik vindt vooral dat ze er meer comfort food hebben, echte warme vullende gerechten die vooral tijden koude dagen lekker zijn. Deze 10 Poolse gerechten moet je dus een keer geproefd hebben.

1. Pierogi

Hét gerecht dat je in Polen geprobeerd moet hebben is Pierogi. Er zijn diverse varianten van dus je kan de smaken kiezen die je het lekkerst vindt. Ik vindt het wat weg hebben van ravioli en dumplings waarbij het deeg wat dikker en steviger is. Ik heb een hartige variant geprobeerd met paddenstoelen, erg lekker. Ze komen echter ook in varianten als bacon, zalm met camembert, spinazie en feta, kalkoen met wortel, aardappel en ui of de klassieke variant met rund.

Naast het hartige kennen ze echter ook zoete opties. Als toetje of als lunch is dit ook een goede optie. In de meeste gevallen zijn ze dan gevuld met fruit en wordt het geserveerd met een vanille saus.

2. Barszcz

Deze bietensoep is een van de meest gegeten soepen in Polen. Al komt de soep oorspronkelijk uit Oekraïne het is erg populair in Polen maar ook Rusland en Wit-Rusland. De soep wordt overigens ook wel borsjt, borscht of borsh genoemd. De soep wordt vooral gegeten rond om kerst maar in veel restaurants vindt je de soep ook gewoon op de kaart terug. Het heeft een hele aardse smaak met ook weer wat zoetigheid en frisheid. Ik vond het voor een keer erg lekker maar is het vooral even wennen aan de smaak die we in Nederland niet zo kennen.

3. Żeberka w Kapuście pieczonej

Het is een mond vol om uit te spreken maar met aanwijzen op de kaart kom je een heel eind. Het zijn eigenlijk varkensribben in zuurkool. De langzaam gegaarde ribben vallen van het bot en smelten in je mond. Dit is dan ook een gerecht die tijdens koude dagen erg lekker is. De zuurkool wordt ook op een hele andere manier bereidt zoals wij het kennen en is heerlijk gekruid en de combinatie samen klopt helemaal. Je vindt dit gerecht vaak bij de traditionelere restaurants niet overal staat het op de kaart.

4. Żurek

Deze soep wordt gemaakt van gezuurd roggemeel met vlees en wordt vaak ook geserveerd in brood. Dit is weer echt een comfort food gerecht met veel smaak en aroma’s. Het is een soep dat we in Nederland ook niet echt kennen maar het is een dikke crème soep die een vlezige en rokerige smaak heeft.

5. Czeburek

Deze snack of lunch vindt je vaak bij kraampjes of bij fastfood ketens. Het is echt iets om makkelijk op te eten of mee te nemen. Het is een rondstuk deeg dat dubbel gevouwen wordt met een vulling van gehakt en uit. Dit wordt vervolgens gefrituurd en je snack is klaar!

6. Placki Ziemniaczane

Weer een erg ingewikkeld klinkend gerecht maar eigenlijk zijn het aardappelpannenkoekjes. Vaak zit er ook iets van uit in verwerkt en zijn erg lekker om zo te eten. Ze worden vaak ook geserveerd met zure room om in te dippen. Wil je in plaats van een snack of voor gerecht hier een hele maaltijd van maken? Bestel dan de variant met vlees saus om zo een vullende en warm gerecht te krijgen.

7. Bigos

Deze stofschotel is een echt traditioneel Pools gerecht. Het bestaat uit zuurkool, witte kool, wortel, uit met vlees. Het vlees kan echter variëren, van een Poolse worst, rund en spek tot een echte wildstoof. Er zijn veel varianten hiervan en vaak wordt er tijdens het bereiden ook bier of wijn toegevoegd. Het wordt echter nooit gegeten op de zelfde dag dat het bereidt wordt! De smaken moeten eerst nog vrij komen, de dag erna is het pas op zijn lekkerst.

Mijn aanraders voor een vakantie naar Polen

Wil je graag op stedentrip naar een van de leuke steden of reis je liever het land door?

8. Gołąbki

Veel landen kennen een eigen variant van dit gerecht. Het zijn namelijk gevulde koolbladeren met rijst en varkensvlees. Dit wordt echter altijd geserveerd in een soort tomaten saus. Dit is ook een gerecht dat vaak tijdens de kerst op tafel staat. Het kan echter ook als maaltijd geserveerd worden met warme aardappels.

9. Bezy

Tijd voor wat zoetigheid! Na al de warme en stevige maaltijden moeten we natuurlijk met het zoete afsluiten. In veel bakkerijtjes en koffietentjes is Bezy wel te vinden. Het is namelijk een schuimgebak met een romige laag in het midden. Vaak wordt bij de room ook nog een extra laagje toegevoegd zoals aardbei, mango of pistache.

10. Pączki

In veel landen kennen ze vaak hun eigen versie van een bepaald gerecht. Daar is Pączki er ook een van. Het is namelijk een soort donutbol met jam vulling of zonder vulling. Het lijkt erg op varianten die we in Nederland ook wel eens voorbij zien komen. Toch moet je ook deze variant proeven als je in Polen bent. Wij hadden er een met een glazuur laagje eroverheen en dat als ontbijt, niet verkeerd!

*In deze blog vindt je affiliate links. Boek je via een van de linkjes dan kost het je niks extra’s maar help je mij aan een kleine commissie. Hiermee help je mij enorm om meer leuke blogs te kunnen schrijven.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa