Ga je naar Roemenië dan hoort er natuurlijk een bezoek aan een kasteel bij. Hoe gaaf is het om dan gelijk het meeste bekende kasteel te bezoeken, kasteel Bran! Het heeft namelijk de bijnaam ‘Dracula kasteel’. Erg bijzonder om een kijkje te nemen in alle kamers en de verhalen te lezen over Vlad Peles die de bijnaam Dracula had.
Waar ligt het?
Het kasteel ligt in de regio Transsylvanië wat veel meer kastelen telt. Het meest bekende kasteel, kasteel Bran ligt in het midden van het land. Diit kasteel ligt erg dicht bij Brașov wat dan ook goed met elkaar te combineren is.. Het ligt er net een half uurtje rijden vandaan. Er zijn diverse betaalde parkeerplaatsen in de buurt of je parkeert wat verder weg en loopt iets verder richting het kasteel.
Hoe kom je er?
Roemenië is natuurlijk een heel eind rijden daarom is de snelste manier om er ook met het vliegtuig te komen. Vanaf daar is het erg handig om een auto te huren of ga met de trein en bus naar Kasteel Bran.
Per vliegtuig
Natuurlijk is het belangrijkste om naar Roemenië te komen. Dit is het snelste per vliegtuig en scheelt je een hoop tijd. Al heeft Brașov een eigen vliegveld vanaf Nederland moet je vaak wel overstappen om hier te komen. Je kan dan ook kiezen voor Boekarest, Iași of Timișoara. Vanaf hier kun je prima een auto huren of openbaar vervoer richting het kasteel gaan.
Auto of camper
Natuurlijk kan je ook met de auto of camper richting Roemenië gaan. Echter moet je dan wel een aardig stuk rijden. Het is namelijk rond de 2000 km om bij kasteel Bran te komen. Je kan echter ook voor een andere optie kiezen. Vanaf het vliegveld kan je namelijk ook een auto of camper huren. Zo hoef je het hele stuk niet te rijden maar kun je toch van een camper of autovakantie genieten.
Openbaarvervoer
Het openbaarvervoer in Roemenië is erg goed geregeld. Er gaan diverse treinen en waar de treinen niet komen gaan bussen naartoe. Natuurlijk is het vervoer naar het Dracula kasteel dan ook erg goed geregeld. Vaak vindt je er ook elektronische schermen met de exacte tijden, ideaal. Wil je grotere afstanden afleggen dan vindt ik het via Flixbus ook altijd handig. Deze stopt vaak op minder plekken waardoor je sneller op je bestemming bent.
Geschiedenis van Kasteel Bran
Als eerste werd er in 1212 een houten fort gebouwd door ridders wat een onderdeel was van een belangrijke handelsroute met het oosten. Het fort werd in 1242 echte vernietigd door de Mongolen. Er heeft een tijdje niks gestaan op dit punt totdat er goedkeuring was om op deze zelfde plek een kasteel te bouwen. In 1438 was het kasteel klaar en werd direct gebruikt in de oorlog met de Ottomanen. Het kasteel is daarna in bezit genomen door de bevolking van het plaatsje Bran en is lange tijd gebruikt voor militaire doeleinde. Tot de 18e eeuw was Kasteel Bran in gebruik echter daarna is het langzaam in verval geraakt.
Kasteel als woonhuis
Na lange tijd van verval is het kasteel geschonken aan het koninklijkhuis. Koning Ferdinand I en zijn vrouw Marie van Edinburgh gingen er wonen. Echter had het kasteel eerst nog een opknapbeurt nodig. De schietgaten werden vervangen door ramen en in de put werd een lift gebouwd om zo de tuin te kunnen bereiken. Als was Koning Ferdinand I degene die over het land heerste Marie had hier erg veel invloed op. De koningin zorgde voor veel verandering in het land en ze zeiden dan ook ‘er is maar een man in Roemenië en dat is de koningin’. Ze was dan ook de eerste vrouw die tot commandeur werd gemaakt van het Roemeense militaire regime. Naast haar heerschap en hardere kant kende ze echter ook een warme kant. Het kasteel was haar droomhuis die ze met alle liefde restaureerde en prachtig inrichtte. De inrichting die je vandaag de dag nog in het kasteel terug vindt is dan ook door koningin Marie uitgezocht.



Van koningin naar prinses
Koningin Marie heeft het kasteel nagelaten aan haar dochter Prinses Ileana. Samen met haar man Anton Habsburg (aardshertog van Oostenrijk) en hun kinderen woonde ze in het kasteel Bran. Tijdens de tweede wereldoorlog runde ze hier ook een noodziekenhuis voor de slachtoffers. In 1948 werd het gebouw echter genationaliseerd door de communistische regering. Vele jaren later heeft de Roemeense regering het terug geschonken aan de zoon van prinses Ileana, Dominic van Habsburg. Hij gaf het de bestemming als museum en sindsdien is het tot hét Dracula kasteel aangeprezen.



Geen Dracula in het kasteel
Het vreemde is toch wel dat Dracula nooit in dit kasteel gewoond heeft en zelfs nooit geweest is. Waarom staat het dan bekend als kasteel van Dracula? Het komt eigenlijk door de Ierse schrijver Bram Stoker die dit het woonverblijf maakte van Dracula in het gelijknamige boek. De schrijver heeft het kasteel echter nooit bezocht maar gebruikte de vampier verhalen die grotendeels uit Roemenië kwamen als zijn inspiratie. Er is een verband met kasteel Bran en Dracula in het boek, De vader van Dracula zou hier namelijk zijn hoofdkwartier hebben gehad. Het kasteel is daardoor vooral bekend als het Dracula kasteel.


Wie is Dracula?
De Roemeense Vlad Țepeș was tussen de periode van 1448 en 1477 driemaal heerser van Walachije een deel van wat nu Roemenië is. Hij wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste heersers in Walachije en nationale held van Roemenië. Hij wordt ook wel Vlad III genoemd en zijn vader is dan ook Vlad II die ook wel bekend stond als Vlad Dracul ‘Vlad de draak’. Deze bijnaam kreeg zijn vader nadat hij lid werd van de Orde van de Draak. De naam Dracula komt van het de Slavische taal wat ‘Zoon van Dracul’ betekend maar tegenwoordig betekend ‘Dracul’ ook duivel in het Roemeens. Hij ondertekende zels een aantal brieven met de naam ‘Dragulya’ of ‘Drakulya’ en had zijn bijna geaccepteerd. Echter gebruikte hij deze naam niet altijd op zijn brieven. Daarnaast had Vlad Țepeș ook nog een andere bijnaam namelijk Vlad de spietser, deze naam houdt verband met de spietsing wat zijn favoriete executiemethode was.
Voordat Dracula heerser werd
Zijn vader was voor zijn tijd al heerser van Walachije. Hij is lid geworden van de orde van de Draak die gewijd was aan het stoppen van de Ottomaanse opmars naar Europa. Nadat hij John Hunyadi heerser van Transsylvanië had ontmoet steunde hij een Ottomaanse invasie niet. De Ottomaanse Sultan beval hem om naar Gallipoli te komen om zijn loyaliteit te tonen. Samen met twee van zijn zonen Vlad en Radu gingen ze er naar toe echter werden ze gevangen genomen. Vader Vlad Dracul werd later in het jaar vrijgelaten echter Vlad en Radu bleven in gevangenschap om zijn loyaliteit veilig te stellen. Nadat zijn vader de Polen en Hongaren steunde in de strijd met de Ottomanen bleven Vlad en zijn broer gespaard. Ze werden echter vrijgelaten en nadat Hongarije het land binnenvielen vlucht de twee broers terug naar het Ottomaanse rijk. Echter vader Vlad Dracul en de oudste broer Mircea werden vermoord.

Heerschappen van Dracula
Tijdens de heerschappen van Vlad III verzamelde hij loyale mensen om zich heen om hem te steunen. De gene die zijn orders niet opvolgde werden extreem gestraft. Ze konden zelf hun martelgang kiezen echter was de een nog erger als de ander. Door zijn verleden werd hij echter ook weer van de troon afgestoten omdat het te nauwe banden met de Ottomanen zou hebben. Hij bekeerde zich daarna tot katholiek om het vertrouwen terug te winnen en om opnieuw de troon te claimen. Tijdens zijn derde heerschap viel Transsylvanisch Saksen samen met Moldavische steun Walachije binnen. Ze veroverde al snel Târgoviște wat de thuisplaats was van Vlad III. Vlad en Stefanus van Moldavië vormde echter een alliantie en ze bezetten de stad Boekarest. Echter met Ottomaanse steun probeerde ze de stad terug te winnen en in deze strijd is Vlad gestorven. De plaats waar hij begraven ligt is echter nooit gevonden.
Connectie met Kasteel Bran
Al is er nooit iets terug gevonden over een bezoek of verblijf in Kasteel Bran toch was dit wel een belangrijke plek. Kasteel Bran was namelijk een belangrijke plek op de handelsroute naar het Oosten. Zijn verblijf plaats was lange tijd de plaats Târgoviște en het kasteel lag precies tussen Târgoviște en Brașov. Het douane huisje staat dan ook nog steeds in Bran en vooral administratief is er veel over terug te vinden. De heren van Bran stonden echter vijandig over Vlad III.



Mijn aanraders voor het boeken van een reis naar Roemenië
Natuurlijk ga ik ook naar Roemenië met de camper maar wil je liever voor een kortere stedentrip gaan pak dan het vliegtuig.
Goboony
Wat ik toch wel de beste manier van reizen vindt is om met de camper op pad te gaan. Zo ontdek je het meeste van de land en het cultuur. Je kan gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Kies voor een camping of parkeer lekker dichtbij in een stad of bij een toeristische attractie. Heb je geen camper maar wil je er wel graag een? Probeer deze eens uit tijdens je reis naar Roemenië zo weet je zeker of een camper wat voor je is.
Traveldeal
Wil je liever een stad in Roemenië verkennen geniet dan van een stedentrip. Verblijf in een levendige stad met een goed hotel en lekker ontbijt. Zo kun je heerlijk de stad rondslenteren en alle bezienswaardigheden langsgaan. Vaak kun je er ook voor kiezen om een dagje het binnenland in te gaan om zo toch iets meer van het land te zien. In het weekend ben je zo ineens omgeven door een hele andere cultuur in een vreemde stad.
Koningaap
Wil je graag het land verkennen maar zonder al te veel gedoe? Ga eens op groepsreis en geniet enkel van het land zonder al het geregel. Je hoeft geen diverse hotels te regelen, vervoer of een route uitstippelen. Dit is al voor je gedaan en je gaat ook nog eens op reis met een gezellig gezelschap. Kies voor een rondreis door Roemenië of combineer het met het buurland Bulgarije.
Een bezoek aan kasteel Bran
Ga je naar Roemenië dan kan je eigenlijk een bezoek aan dit kasteel niet overslaan. Ik ben hier op een doordeweekse dag in Oktober geweest en ook redelijk op tijd rond een uur of 10. Helaas zijn we niet de enige die er dan zijn en is het erg druk. Houdt dus rekening met de tijd wanneer je gaat en wees voorbereidt op de drukte. Beter om dus ook een doordeweekse dag uit te zoeken in de ochtend of juist laat in de middag. Voordat je bij het kasteel komt ga je langs een ticket automaat waar je je kaartjes kan halen. Een gewoon kaartje is ongeveer €14,- en er zijn ook nog twee toevoegen doe je er bij kan doen. Voor de expositie van de martelmachines is het €4,- en voor de timetunnel is het €6,-.
Tijd om het kasteel in te gaan! Eerst ga je de trap op waar je vervolgens je kaartje scant om naar binnen te gaan. Gelijk in de eerst kamer krijg je de oude bewoners van het kasteel te zien met een tijdlijn. Er is erg veel informatie over de eerdere bewoners en je komt steeds meer te weten. Elke kamer heeft ook een naam zoals de muziek kamer maar ook de oude slaapkamer van Ileana. Je vindt er oude schilderingen maar ook de kleding die ze vroeger gedragen hebben. Als je verder loopt kom je ook bij een steile trap wat een soort tunnel is en redelijk smal en laag is. De ruimtes binnen zijn ook een stuk kleiner als gedacht en veel huiselijker. Het is geen kasteel met hele grote kamers en hoge plafonds maar juist met knusse kamers en leuke doorkijkjes.



Het binnenplein
Waar je toch echt wel voor komt is het binnenplein van kasteel Bran. Vanaf de galerij kan prachtig op de torens kijken met de oranje daken. Ze kennen erg spitse daken en met de witte muren en zwarte balken heeft het een prachtig contrast. Er is een prachtig plekje….echter iedereen wilt hier een foto maken het is of wachten of doorlopen. Dan maar ergens anders een leuk fotootje maken. Er zijn verschillende galerijen waar je langskomt en elke keer blijft het mooi om het binnenplein te zien. Eerst kom je dan ook nog de martelmachine expositie tegen waar ik ook in geweest ben. Hierna heb je ook nog een kleine ruimte waar ze een video afspelen. Dit is vooral van de tijd van koningin Marie en laten hier oude beelden zien. Nadat je alles over haar hebt gelezen is het ook wel bijzonder om hier echt een beeld bij te krijgen. Daarna kom je op het binnenplein waar je ook naar de Time tunnel kunt gaan.
Het binnenplein is een mooie plek om foto’s te maken als je die nog niet hebt. Het plein is overigens niet erg groot maar met de mooie waterput heeft het wel wat. Je vindt hier ook nog een souvenirwinkeltje waar ik even rond gesnuffeld heb. Wanneer ik een muntjes machine zie staan die muntjes platwalst en een afdruk er in achterlaat moet ik deze hebben. Ik heb al een hele verzameling echter….. normaal gaat er 1 of 2 euro in en 5 cent waar de afdruk op komt. Hier hebben ze echter de Roemeense Lei, gelukkig kan ik wel in het souvenirwinkeltje wisselen. Na het plein loop je echter weer naar buiten en zit je bezoek op het kasteel er alweer op. (Ga zeker nog wel even de tuinen in)
Boek je eigen rondleiding door kasteel Bran.



Middeleeuwse martelmachines expositie
Voor €4,- kan je deze expositie dus een bezoekje brengen. Ik heb dus niet voor en de expositie en de tunnel gekozen omdat het anders wel erg prijzig zou worden. Wat past er nou het beste bij Dracula….. jep de Middeleeuwse martelmachines dus hier heb ik voor gekozen. Als we er komen worden de kaartjes nog even gecontroleerd en mogen we naar binnen. Je vindt hier veel verschillende martelmachines de een nog erger dan de ander. Het meest crue is dat Vlad de mensen hun martelgang liet kiezen en toch ga je er zelf ook een beetje over na denken. Bij elk object staat een heel verhaal met soms een illustratieve afbeelding om te laten zien hoe het precies werkte. Er is zelfs een object die nog in de 20ste eeuw gebruikt werd. Hoe langer ik hier rondloop hoe meer kriebels ik ervan krijg en wordt er zelfs een beetje misselijk van. Tijd om weer naar buiten te gaan! Dan ben je ineens erg blij dat je niet in die tijd leefde.



The Time Tunnel
Je kan dus ook de time tunnel bezoeken. Vanuit het binnenplein ga je met de lift naar beneden. Het bijzondere is dat deze lift gebouwd is in een oude waterput. Toen koningin Marie hier kwam wonen besloot is samen met de architect een lift te laten bouwen in de put. Vanaf de lift brengt een tunnel je naar de kasteeltuinen. De tunnels zijn nu het modernste gedeelte van het kasteel. Het geeft je namelijk nog meer informatie over Dracula, Koningin Marie en prinses Ileana en dat doormiddel van beeld en geluid.
Kasteeltuin
Na het bezoek aan kasteel Bran ben ik ook nog door de kasteeltuin gelopen. Deze ligt aan de voet van de heuvel waarop het kasteel gebouwd is. Al is de tuin niet meg bijzonder vanaf hier kan je het kasteel eens goed aan de buitenkant bekijken. Er ligt hier ook een prachtig restaurant en het kent ook een vijver met fontein. In oktober was er verder niet heel veel bijzonders in de tuin maar in de zomer is dit natuurlijk de ideale plek om de schaduw even op te zoeken of even een picknick plekje te vinden.


Tijd voor souvenirs
Op een van de meest toeristische plekken van Roemenië horen natuurlijk ook souvenirwinkeltjes. Ze kennen hier een schattig plein met vele winkeltjes maar ook een soort spook kasteel waar je naast het spookslot ook nog wat winkeltjes vindt. Je kan hier ook frietjes halen, mais of Kürtőskalács. Het laatste moet je ook zeker proberen, het is een soort deeg die rond hout gewikkeld wordt en boven het vuur gegaard wordt het is vaak gezoet is in verschillende smaken. Al ben ik nooit zo van het souvenirtjes halen uit het land moet er in ieder geval één souvenirtje mee en die kocht ik hier.



Wil je meer beleven in Roemenië?
Als is Kasteel Bran een van de belangrijkste plekken waar je geweest moet zijn valt er nog veel meer te beleven in het land. Ontdek juist meer van de steden of ga op zoek naar beren in de bergen.
- Maak een dagtrip naar de zoutmijn en de Turda Kloof vanuit Cluj-Napoca
- Ga een dagje heerlijk ontspannen in de Thermen van Boekarest
- Bezoek de geboorteplaats van Dracula tijdens een stadsrondleiding
- Ontdek de hoogtepunten van Boekarest tijdens een fietstour
- Vaar over de Donaudelta om vogels te spotten
- Maak een culinaire tour door de plaats Oradea
Met de camper
De nacht ervoor heb ik in met de camper in Brașov gestaan. Dit was bij een shopping centrum waar ze ook wc’s hadden een een grote supermarkt. Niet altijd mijn favoriete plek maar erg handig is het soms wel! Bij Bran heb ik een parkeerplaats iets verder weg op gezocht waar ik gratis kon parkeren. Het was dan wel 15 minuutjes lopen maar dat vond ik geen probleem. Nadat ik het kasteel in ben geweest ben ik door gereden naar Sibiu om daar de stad te verkennen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de avond van te voren al naar Bran te gaan zodat je ’s ochtends voor de drukte naar het kasteel kan.
Huur een camper en ontdek Roemenië


Ga goed voorbereid op reis!
Vergelijk de beste vliegreis en krijg de beste deal
Zorg dat je huurauto klaarstaat om alle vrijheid te hebben tijdens de reis
Natuurlijk gaat er een reisgids van Roemenië mee op vakantie
Spot wilde beren onder begeleiding van een ervaren gids
Zorg er voor dat je ook een doorlopende reisverzekering hebt
Ga je met het vliegtuig? Parkeer je auto bij het vliegveld en neem de shuttlebus
Wil je liever eens ervaren hoe het is om met een camper op pad te zijn? Huur een camper vanaf het vliegveld
Vindt een accommodatie die bij je past. Een luxe hotel of een kleinschalig familiehotel