Ben je in Transsylvanië dan moet je ook zeker de stad Sibiu bezoeken. De stad van de ogen is al eens uitgeroepen tot culturele hoofdstad in 2007 en dat is ook niet zo vreemd. Ben je hier rond de feestdagen dan is een bezoekje aan de kerstmarkt ook een must. Ontdek zelf deze unieke en gezellige stad.
Waar ligt het?
De stad Sibiu ligt eigenlijk in het midden van Roemenië. Het ligt in de regio Transsylvanië waar het vroeger ook de hoofdstad van was. Het ligt tussen de plaatsen Brașov en Deva en het ligt zuidelijke van de plaats Cluj-Napoca. De stad Deva is ongeveer 1:15 uur rijden en Brașov is wat verder met 2:15 uur. Het ligt noordelijke van verschillende bergketens en ligt in de Cibin-Depressie. Het ligt bij het Făgăraș-gebergte, Cibin-gebergte en het Lotru-gebergte. De rivier de Cibin loopt ook door de stad en mijn zijn snelwegen en spoorlijnen is het ook echt een belangrijke vervoersknooppunt van Roemenië.
Hoe kom je er?
Roemenië is natuurlijk een heel eind rijden dus met het vliegtuig is natuurlijk de snelste optie. Vanaf hier kun je een auto huren of met openbaarvervoer verder gaan.
Met het vliegtuig
Er zijn verschillende luchthavens waar je uit kunt kiezen als je naar Sibiu wilt gaan. De stad heeft zelfs ook een klein vliegveld echter vliegen er nog geen vluchten vanuit Nederland op of je moet kiezen voor een tussenstop. Vlieg bijvoorbeeld op Cluj,Napoca, Brașov, Boekarest of Timișoara. Check ook zeker de opties vanaf buurlanden België en Duitsland
Eigen vervoer
Heb je drie weken of langer de tijd om Roemenië te verkennen? Dan is het zeker de moeite waard om met je eigen auto of camper die kant op te gaan. Al is het bijna 2000 kilometer rijden met verschillende tussenstops is het prima te doen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om vanaf het vliegveld een auto of camper te huren om het land te verkennen.
Openbaar vervoer
In de stad zelf kun je prima rond met een van de stadsbussen. Daarbuiten vindt je diverse bussen maar ook treinen die je naar een andere bestemming kunnen brengen. Combineer het dus eens met Brașov of reis door naar de hoofdstad Boekarest. Check ook zeker de opties bij Flixbus. Zo kun je snel op je volgende bestemming zijn zonder al te veel tussenstops.
Namen van Sibiu
Al kennen wij de stad onder de naam Sibiu toch kent de stad veel meer verschillende opties. De naam komt oorspronkelijk van het Bulgaars-Turkse wordt Sibin/Sebin/Säbin wat ‘verheug je’ betekend. Vroeger werd het ook wel geschreven als ‘Sibiiu’ maar kende het ook een hele andere naam namelijk Sâghii. In andere landen kent het ook unieke namen zoals de naam Nagyszeben of Szeben in het Hongaars. In het Duits heeft de stad de naam Hermannstadt gekregen en het Transsylvanische Saksische dialect heeft een vergelijkbare naam gegeven aan de stad, Härmeschtat. Een aantal andere voorbeelden zijn het Poolse Sybin, het Tsjechische Sibiň en het Servo-Kroatische Sibinj.
Eyes of Sibiu
De stad staat bekend om zijn unieke dakramen en worden daardoor ook wel de ‘Ogen van Sibiu’ genoemd. Het kent ook de bij namen ‘De stad met ogen’, ‘De stad waar huizen niet slapen’ maar ook wordt het woordgrapje Seebiu gemaakt. Het praktische doel van de ramen was om hun zolders te ventileren echter geloofde veel mensen dat het was gedaan om ze bang te maken en ze laten geloven dat ze in de gaten werden gehouden. Deze ramen stammen uit de 15e eeuw al zijn de meest nog gebouwd in de 19e en zelfs 20e eeuw. Deze ramen vindt je dan ook alleen in Sibiu en omgeving en is tegenwoordig echt een toeristisch attractie van de stad.


Saint Mary” Evangelical Kathedraal
Toch wel het mooiste gebouw van de stad is deze kathedraal uit de 14e eeuw. Een belangrijk onderdeel is toch wel de grote toren met zeven verdiepingen en een hoogte van 73.34 meter. Dit is dan ook de hoogste toren in heel Transsylvanië. Op elke hoek van de kerk vindt je ook nog kleinere torens dit gaf vroeger aan dat Sibiu recht had om te veroordelen. Helaas was de kerk gesloten toen ik er was maar de buitenkant alleen is al erg indrukwekkend. Het dak kent ook een prachtig patroon in mooie kleuren, iets dat we in Nederland niet zien.



De Raadstoren
Midden in de stad vinden we de belangrijkste toren van Sibiu. Het ligt tussen het grote en het kleine plein en was vroeger dan ook de toegangspoort tot de stad. Het is niet helemaal zeker wanneer de toren gebouwd is echter zal het ergens tussen 1224 en 1241 zijn geweest. Helaas stortte een deel van de toren in 1585 in waarna gelukkig werd hersteld. De toren heeft 7 verdiepingen waarbij we de klok vinden bij de 6e verdieping en de 7e verdieping diende als uitkijktoren. Zo was het een observatie dek om branden te zien maar het heeft ook gediend al graanschuur en museum voor natuurwetenschap. Je kan er een kijken binnen nemen voor ongeveer €1,-. Zo zie je het bijzondere bouwwerk van de binnenkant maar krijg je ook prachtig uitzicht over de stad.
Verken Sibiu eens tijdens een stadswandeling met gids


Mitropolitana Kathedraal
Deze Orthodoxe kerk is vrij nieuw en de bouw is dan ook pas begonnen in 1902. In 1904 nadat het koperen dak werd geplaatst was het bouwwerk voltooid. Het kent een symmetrisch ontwerp met aan weerszijde twee torens. Op 13 december 1904 werden de vier klokken gezegend en geplaatst in de twee torens. Echter tijdens de eerste wereldoorlog zijn drie van de vier klokken omgesmolten tot kanonnen. Pas in 1926 werden de klokken vervangen en is het weer compleet. De Fresco’s in Orthodoxe kerken zijn altijd erg rijk en zie je op elke muur van de kerk terug.
Holy Trinity Kerk
De kerk staat midden aan het grote plein van Sibiu. Het is nog een vrij jonge kerk dat opgeleverd werd in 1733. De stad Sibiu had zich meer dan 150 jaar ervoor al aangesloten bij de religieuze hervorming echter bleef de stad lange tijd zonder kerk. In 1961 trokken Oostenrijkse troepen de stad binnen samen met katholieke militaire priesters. Al was er geen kerk, de soldaten hadden hun dienst in de kleermakerszaal aan het grote plein. Op ongeveer deze plek staat nu dan ook de kerk. Het is in een vroege Weense barokstijl gebouwd en past helemaal in Sibiu al is het een van de jongere gebouwen. Oorspronkelijk kende de kerk kleurloze ramen pas in 1901 werden de glas-in-lood ramen in Boedapest gemaakt en vervangen.
Je kan de stad ook verkennen tijdens een begeleide fietstocht



Piața Mare
De stad kent twee pleinen namelijk het grote en het kleine plein. Het grote plein bestaat al sinds 1366 en werd genoemd door Mathias Baldi naar Piața Mare. Het is al lange tijd het middelpunt van de stad, in documenten wordt het ook genoemd als graanmarkt. Het plein wordt gebruikt voor verschillende evenementen en gebeurtenissen zo werd het in de middeleeuwen gebruikt voor bijeenkomsten maar ook executies. Gelukkig is dat nu anders en zijn het nu meer feestelijke bijeenkomsten en vieringen die hier worden gehouden. Midden op het plein vinden we ook een fontein die er sinds 1538 stond. Lange tijd heeft deze er gestaan tot dat het in 1948 werd gesloopt. In 2006 werd de fontein na gebouwd en kan je deze weer terug vinden op het plein.
Bezoek eens de bekende kerstmarkt van Sibiu vanuit Boekarest


Circulus Parvus
Het klein plein heeft de naam Circulus Parvus en bevindt zich binnen de tweede stadsmuren. Het is opgedeeld in twee delen door een pad naar het lager gelegen deel van de stad. Het kent veel oude gebouwen en staat ook bekend om ‘de ogen van Sibiu’ De kleine dakramen die je hier vindt. Op dit plein vindt je vaak kraampjes die souvenirtjes verkopen en lokale producten.



The Bridge of Lies
De brug verbindt de twee delen van het kleine plein met elkaar. Het is een gietijzeren brug die erg veel details kent. De naam komt eigenlijk van de onderhandelaars en de verkooplieden die hier vaak te grote praatjes hadden. Al had de brug een andere naam gekregen door iedereen werd het Bridge of lies genoemd en zo bleef het dan ook.

Mijn aanraders voor het boeken van een reis naar Roemenië
Natuurlijk ga ik ook naar Roemenië met de camper maar wil je liever voor een kortere stedentrip gaan pak dan het vliegtuig.
Goboony
Wat ik toch wel de beste manier van reizen vindt is om met de camper op pad te gaan. Zo ontdek je het meeste van de land en het cultuur. Je kan gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Kies voor een camping of parkeer lekker dichtbij in een stad of bij een toeristische attractie. Heb je geen camper maar wil je er wel graag een? Probeer deze eens uit tijdens je reis naar Roemenië zo weet je zeker of een camper wat voor je is.
Traveldeal
Wil je liever een stad in Roemenië verkennen geniet dan van een stedentrip. Verblijf in een levendige stad met een goed hotel en lekker ontbijt. Zo kun je heerlijk de stad rondslenteren en alle bezienswaardigheden langsgaan. Vaak kun je er ook voor kiezen om een dagje het binnenland in te gaan om zo toch iets meer van het land te zien. In het weekend ben je zo ineens omgeven door een hele andere cultuur in een vreemde stad.
Koningaap
Wil je graag het land verkennen maar zonder al te veel gedoe? Ga eens op groepsreis en geniet enkel van het land zonder al het geregel. Je hoeft geen diverse hotels te regelen, vervoer of een route uitstippelen. Dit is al voor je gedaan en je gaat ook nog eens op reis met een gezellig gezelschap. Kies voor een rondreis door Roemenië of combineer het met het buurland Bulgarije.
De drie verdedigingstorens
Aan het Citadelpark vinden we de drie oude verdedigingstorens van het voormalige fort. Het park ligt dan ook aan de rand van de torens en het oude fort. De drie torens liggen dan ook precies op een lijn waarbij twee torens nog met elkaar in verbinding staan.
Toren van timmerlieden
De meeste noordoostelijke toren is de toren van Timmerlieden. Deze toren is in 1366 gebouwd al kent het een ronde basis het veranderd in een achthoekige prisma vorm en heeft een hoogte van meer dan 21 meter wat het de hoogste van de drie maakt. Deze toren werd in 1967 gerestaureerd en de verbindingsmuur met de toren van pottenbakkers is recentelijk gereconstrueerd.
Toren van Pottenbakkers
Dit is de middelste toren van de drie en in tegenstelling tot de andere torens kent deze een vierkante vorm. Het kent dan ook een stuk meer schietgaten dan de andere twee torens. Het staat dus in verbinding met de toren van timmerlieden al is deze toren wel wat kleiner met 19.6 meter. Voor maar een klein bedrag kan je binnen deze twee torens en de verbindingsmuur kijken. Afhankelijk van de wisselkoers maar het is ongeveer €1,-.
De Haakbustoren
De meest zuidelijke toren is de Haakbustoren die gebouwd is in 1366. Het wordt ook wel de Weverstoren genoemd naar de gilde dat het beheerde. De toren kent een achthoekige vorm en heeft een hoogte van iets meer dan 20 meter. Het kent verschillende sleutelgat vormige schietgaten die ze vroeger gebruikte om de stad te verdedigen.



Walk of Fame
Midden in het Citadel park vinden we ook nog eens de ‘Walk of Fame’. Het Park ligt dus naast de drie toren en ligt tussen de twee muren van het oude fort. Het is een heerlijk rustgevend stukje van de stad met een mooi aangelegd wandelpad. Het bijzondere is dus wel dat ze van dit wandelpad een ‘Walk of Fame’ gemaakt hebben. Dit is enkel met mensen uit Sibiu of die wat voor de stad betekend hebben. In plaats van beroemde mensen hebben ze de ‘Walk of Fame’ ontworpen als een cultureel en artistiek evenement. Zo vindt je hier namen van een aantal Directeurs, een Choreograaf, theater man, regisseur en een acteur.

Gezellige winkelstraat
Ten zuidwesten van het grote plein vind je ook nog een gezellige winkelstraat. Je vindt hier van alles van leuke boetiekjes, bekende winkelketens tot de perfecte giftshop. Natuurlijk is dit dan ook de plek voor terrasjes en gezelligheid. Haal een ijsje voor onderweg of ga op een terrasje zitten voor een lekker lunch. Als je dus even wilt ontspannen is dit de beste plek om naar toe te gaan. Overigens altijd leuk om deze prachte kleurrijke gebouwen te zien ook in de winkelstraat.
Je kan ook even ontspannen in de Spa van Sibiu




Wil je meer beleven in Roemenië?
Naast de stad Sibiu valt er natuurlijk nog veel meer te doen in Roemenië. Ontdek de kastelen van Transsylvanië of bezoek een van de andere steden in de buurt.
- Maak een dagtrips naar Brașov en bezoek de kastelen Bran en Peleș
- Ga op pad in de hoofdstad Boekarest
- Breng een bezoekje aan de unieke zoutmijnen
- Rij over de Transfagarasan een echte Top Gear weg waar je beren kunt spotten
- Loop door het kasteel van Dracula
- Ontdek Roemenië per quad en ontdek de prachtige natuur
Met de camper
Wat buiten de stad vind je Shopping City Sibiu met een gigantische parkeerplaats. De perfecte plek om dan ook met de camper te blijven staan als je de stad wilt bezoeken. Om naar de stad te lopen is wellicht wat ver met 45 minuten dus ik heb de fiets gepakt maar er gaan ook bussen naar de stad. De supermarkt vindt je in het winkelcentrum naast veel meer andere leuke winkels. Het handige is ook dat hier een toilet is. Daarnaast vindt je hier een KFC en Mcdonalds als je lekker makkelijk wilt eten.
Huur eens een camper om je perfecte rondreis te maken

Ga goed voorbereid op reis!
Vergelijk de beste vliegreis en krijg de beste deal
Zorg dat je huurauto klaarstaat om alle vrijheid te hebben tijdens de reis
Bestel een Roemenië reisgids bij Bol,com voor meer handige tips
Zorg er voor dat je ook een doorlopende reisverzekering hebt
Ga je met het vliegtuig? Parkeer je auto bij het vliegveld en neem de shuttlebus
Wil je liever eens ervaren hoe het is om met een camper op pad te zijn? Huur een camper vanaf Boekarest om het land te verkennen.
Vindt een accommodatie die bij je past. Een luxe hotel of een kleinschalig familiehotel