Ga je naar de stad Boekarest maar weet je nog niet wat je allemaal moet bekijken? In deze stad valt genoeg te ontdekken er zijn diverse museums waar je een kijkje kan nemen. Deze oude binnenstad heeft bijzondere gebouwen en er valt altijd wat te zien. Welke bezienswaardigheden kun jij al afvinken?
Waar ligt het eigenlijk?
Boekarest is de hoofdstad van Roemenië maar ligt echter niet zo centraal in het land. Deze stad ligt namelijk in het zuiden op ongeveer 1 uurtje rijden van Bulgarije. Deze stad is echter wel goed bereikbaar met meerdere snelwegen en natuurlijk een luchthaven. Het land is echter 6 keer zo groot als Nederland waardoor je vaak langer moet rijden dan je denk. Zo is het vanaf de zwarte zee 2:30 uur, Iași 5:30 uur, Brașov 2:45 en vanaf Cluj-Napoca 6 uur rijden.
Hoe kom je er?
Roemenië is natuurlijk een heel eind rijden dus met het vliegtuig is natuurlijk de snelste optie. Vanaf hier kun je natuurlijk naar de stad gaan met het openbaar vervoer of een auto huren om daarnaast nog veel meer te verkennen.
Met het vliegtuig
Wil je op stedentrip naar de stad Boekarest? Ja, dan is de keuze wel makkelijk. Met het vliegtuig is de snelste en voordeligste optie om de stad onveilig te kunnen maken. Er gaan diverse vluchten naar toe dus geen probleem en vaak kan je ze ook nog eens voor een leuke prijs krijgen.
Eigen vervoer
Wil je niet alleen de stad verkennen maar ook het hele land? Dan is het natuurlijk fijn om met je eigen auto of camper te kunnen gaan. Zo kan je zelf de rondreis maken zoals jij dat wilt en het combineren met deze leuke stad.
Liever niet zo ver rijden? Je kan natuurlijk ook een auto of camper huren vanaf Boekarest of de stad waar je op vliegt.
Openbaar vervoer
In de stad zelf zijn er genoeg bussen om je de stad door te brengen. Ben je eenmaal in de stad maar wil je toch een van de kastelen bezoeken? Of wil je graag twee steden combineren? Vliegen op de ene stad en terug vliegen vanuit de andere? Check eens bij flixbus wanneer de bussen gaan. Deze heeft vaak weinig of geen stops waardoor je er vaak sneller bent als met het gewone openbaar vervoer. Al is dit natuurlijk ook een optie er gaan ook genoeg treinen die je naar een andere stad kunnen brengen.
Bezienswaardigheden in de stad
In de stad valt genoeg te zien en ik ben zeker nog lang niet overal geweest. Bij deze bezienswaardigheden ben ik geweest wat absoluut de moeite waard was. Er zijn diverse museums waar je een kijkje kunt nemen, genoeg plekken om lekker te eten of door de oude straten te struinen. De stad kent overigens ook verschillende parken waar je even de rust op kan zoeken.
Arcul de Triumf
De naam klinkt natuurlijk erg bekend en uiterlijk en type van dit monument zijn dan ook nauw verwant aan die van de frans talige Arc de Triomphe. De triomfboog is een van de hoogste vormen van herdenking van een historische gebeurtenis of persoon. Van de Triomfboog in Boekarest is het doel het herdenken van de Roemeense overwinning in de eerste wereldoorlog, de nationale hereniging en de bloedslachtoffers die dit mogelijk maakte.
In 1918 werd de triomfboog gebouwd na de eerste wereldoorlog. Deze boog werd gemaakt van hout om de parada van de zegevierende soldaten uit te voeren. De boog werd in 1922 vervangen voor opnieuw een houtenboog. Ze wouden deze boog laten staan voor de heldhaftigheid van de Roemeense soldaten. Ze bouwde de boog in eerst instantie opnieuw van hout zodat ze het nodige geld en fondsen konden verzamelen voor een permanente triomfboog. In 1932 werd het tijd en besloten ze een permanent monument te bouwen en bekleedde ze de boog met kalksteen, marmer en mozaïek. Op 1 december 1936 werd de boog ingehuldigd waarna het in 2006 zijn grote nationale vlag heeft gekregen.
Om de Arcul de Triumf ligt een hele grote rotonde voor het verkeer. Helaas maakt dit de plek wel wat minder mooi maar nog steeds erg indrukwekkend om te zien. Je kan zelfs gratis naar binnen en vanaf boven af het King Mihai I Park zien en een deel van de stad.
King Mihai I Park
Blijf je langer in de stad en wil je even de drukte uit dan is dit park ideaal. Het ligt net wat buiten de stad maar je kan er prima komen ook met de bus. Er zijn genoeg wandelpaden die je helemaal om het meer kunnen brengen. Ik was hier echter wel op een zonnige zondag in Oktober waardoor het een stuk drukker was. Er zijn zelfs mogelijkheden om een boottochtje over het water te maken van ongeveer een halfuur. De prijs is ongeveer 4,- per persoon maar er zijn ook mogelijkheden om een bootje te huren als je dat liever hebt. Je vindt hier ook een soort openluchtmuseum met allemaal dorpshuizen uit verschillende delen van Roemenië.
Het park kent wel meerdere namen en heeft de huidige naam pas in 2017 gekregen. De huidige naam komt van de voormalige Koning van Roemenië die in 2017 overleed. Ervoor werd het ook al vernoemd naar Koning Carol I, Stalin en in 1989 is het veranderd naar Herăstrău Park tot dat het de huidige naam kreeg.
Ateneul Român
Dit prachtige gebouw s een concertzaal midden in het centrum van Boekarest. Het gebouw werd in 1888 geopend als meest prestigieuze concertzaal van de stad en als thuisbasis voor het ‘George Enescu’ Philharmonic orkest. Om het Roemeense Atheneum te kunnen bouwen vroegen ze 28 jaar lang inschrijfgeld met als slogen ‘doneer één leu voor de ateneu!’. Het gebouw zelfs is ontworpen door een Franse architect in neoklassieke stijl met romantische accencten. In het park voor het Atheneum vinden we ook nog een beeld van George Enescu waar ook het orkest naar vernoemd is. Niet alleen de buitenkant is erg mooi maar binnen kent het ook prachtige fresco’s van 75 bij 3 meter.
Voor ongeveer €2,- kan je een kijkje binnen nemen of je kan kiezen voor een rondleiding. Je kan de twee zalen bezoeken waarbij er in elke zaal wel 600 mensen kunnen zitten om een concert bij te wonen. Er zijn dan ook regelmatig concerten in het gebouw dus houdt de kalender in de gaten als je er ook eentje wilt bijwonen.
Ontdek meer over de stads tijdens een stadswandeling
Grigore Antipa – National Museum of Natural History
Er zijn aardig wat musea te vinden in Boekarest maar ik koos er voor om naar het Nationaal museum of Natural History te gaan. Dit museum kent drie verdieping waarbij je begint in de kelder. Je vindt hier verschillende dierenwerelden zoals het onderwater leven en wilde dieren in Roemenië. Overal vindt je een interactief scherm waar je meer informatie kan lezen over een bepaald soort en waar het leeft. Deze informatie is in het Engels en Bulgaars beschikbaar. Als we door gaan naar de begane grond komen we de dieren tegen van de verschillende continenten maar ook uitgestorven diersoorten en skeletten. De bovenste verdieping had verschillende dingen, zo vindt je klederdracht van stammen over de hele wereld. Daarnaast ook nog een edelsteenverzameling en van oude prehistorisch vondsten en nabootsingen hiervan.
Het museum kent ook een aantal belangrijke en bijzondere skeletten. Een van de Skeletten is die van de deinotherium gigantissimum die ontdekt is in 1890 die ontdekt is door Gregoriu Ştefănescu in Mânzaţi in Roemenië. Dit is een soort olifant/mamoet achtige dier dat leefde in Roemenië. Daarnaast vinden we ook het skelet van de Amerikaanse mastodont bij de ingang van het museum.
Fonteinen van Boekarest
Net wat meer aan de zuidelijke kant van het Centrum vindt je ook de fonteinen van Boekarest. Overdag lijken deze fonteinen niet zo veel bijzonders te zijn echter sommige avonden heeft het een mooie lichtshow. Helaas waren wij wat aan de late kant en hebben we de fonteinen wel mooi verlicht zien zijn echter hoort er ook een muziek gedeelte bij wat het natuurlijk wel extra bijzonder maakt. Echter is dit ook niet het hele jaar door enkel tussen mei en september is de show te zien. In mei en augustus start het om 21:00, in Juni en juli om 21:30 en in september om 20:00. De show is vaak ook alleen op vrijdag, zaterdag en zondag mocht je dit spektakel willen zien.
Parlementspaleis
Wat het bijzondere is aan dit parlementspaleis is dat het met de oppervlakte van 365 duizend vierkante meter het grootste gebouw is van heel Europa. Na het Pentagon en het Potala is het grootste gebouw van de wereld. Het gebouw is 270 bij 245 meter en kent 16 verdiepingen waarvan er 8 ondergronds zijn. Daarnaast kent het 2 duizend zalen en kamers. Sinds 1994 is het in gebruik door het parlement van Roemenië maar wordt het ook gebruikt voor congressen.
Vanaf de buitenkant kan je het parlementspaleis bewonderen maar ook kan je een rondleiding krijgen. Let er wel op dat je deze van te voren moet reserveren en dit is ongeveer €12,- per persoon om hier aan deel te nemen. Toch wel indrukwekkend om een kijkje te nemen in het grootste gebouw van heel Europa.
Bezoek het parlementspaleis inclusief rondleiding
Wat ga je nog meer doen in Boekarest?
Er zijn natuurlijk genoeg plekken om te zien in Boekarest maar ook zijn er genoeg activiteiten in de stad. Wat ga jij doen tijdens de stedentrip in Boekarest?
- Ontspannen dagje in de Thermen van Boekarest
- Rij zelf in de stad tijdens een tuk tuk tour
- Laat je zintuigen prikkelen in het Museum of Sence
- Proef de Roemeense keuken tijdens een wijn en spijs arrangement
Marathon van Boekarest
Elk jaar is er ook een marathon in de stad. Dit keer was ik per toeval toen deze marathon gehouden werd al had ik geen problemen om de stad in de komen met de camper en waren er nog geen afgesloten wegen. In 2024 was het op 12 en 13 oktober en tijdens een wandeling door de stad zag ik groepen voorbij rennen. Het is de Raiffeisen Bank Marathon van Boekarest waarbij er verschillende mogelijkheden zijn voor afstanden. Zo hebben ze de originele marathon, halve marathon, 10km, 2,5km en een estafette. In het weekend zijn er wel een aantal wegen afgezet voor auto’s maar voor voetgangers zijn er geen problemen. Het was niet eens zo veel drukker in de stad en altijd leuk om mensen achteraf met een medaille rond te zien lopen.
Memorial of Rebirth
Dit monument werd in 2004 gebouwd in opdracht van het stadhuis van Boekarest. Op 1 augustus 2005 werd het onthuld en het kostte bijna 2 miljoen euro om het monument te bouwen. Het maakt deel uit van een breder monument ter ere van de slachtoffers van de Roemeense Revolutie in 1989. Het monument is een soort witte spies met een nestachtige bol redelijk boven in. Deze bol moet de offers van de martelaren weer geven. In 2012 gooide iemand rode verf tegen deze nestachtige bol aan uit vandalisme en liet rode druppels achter op het monument. De autoriteiten hebben dit echter nooit verwijderd en vonden dat de rode bloed lijkend verf en monument juist afmaakte.
Wat ook goed is om te weten is dat dit monument diverse bijnamen heeft gekregen. Zo wordt het monument vaak vergeleken met een ‘potato on a skewer’ of ‘potato on a stick’. Sommige vinden de bol/nestachtige vorm meer op een olijf of hersenen lijken waardoor het nog veel meer bijnamen heeft gekregen.
Standbeeld van Carol I
Tegenover het voormalige koninklijk paleis, wat nu het nationale kunstmuseum is vinden we het standbeeld van Carol I. Dit standbeeld is gegoten in brons en moet de eerste koning van Roemenië presenteren op zijn paard. Tijdens zijn heerschap veroverde Roemenië zijn onafhankelijkheid tijdens de Russisch-Turkse oorlog. Dit standbeeld werd gemaakt in 1939 en was belangrijk tijdens veel gebeurtenissen door zijn plek tegenover het Koninklijk Paleis.
Nadat Koning Michaël I afstand had gedaan tot de kroon sloopte de communisten echter het standbeeld in 1948. Er gaan echter ook geruchten rond dat het standbeeld begraven ligt voor het Paleis van Landbouw in Brăila. In 2007 na de anticommunistische revolutie werd besloten het beeld opnieuw te maken. Ze plaatste het op de oorspronkelijke plek terug waar het nu nog steeds staat.
Kretzulescu kerk
Tussen de grote gebouwen vindt je ineens dit roodstenen kerkje wat hier bijna niet thuis hoort te lijken. Toch staat deze kerk hier al lange tijd en werd gebouwd tussen 1720 en 1722. Het werd in opdracht gebouwd van Safta, een dochter van prins Constantin Brâncoveanu en Iordache Crețulescu. De buitenkant van de kerk was oorspronkelijk geschilderd echter na restauratiewerkzaamheden is de gevel van baksteen gemaakt. Op de veranda van de kerk vindt je nog de oorspronkelijke fresco’s en binnen in de kerk zie je fresco’s die later werd geschilderd rond 1860.
De kerk kan je gewoon gratis bezoeken en vooral met de oude fresco’s vindt ik het toch altijd wat bijzonderder. Helemaal als je weet dat de kerk in 1940 na de aardbeving op de lijst stond gesloopt te worden kun je een bezoekje niet overslaan. Na veel inspanning hebben ze het toch kunnen renoveren en kan je het vandaag de dag dus gewoon nog bezoeken.
Saint Anthony Kerk
Dit is de oudste kerk in Boekarest al is het exacte bouwjaar niet bekend. Het oudste document waarin deze kerk genoemd is was in 1563. Het bijzondere aan de kerk is dat deze onderdeel was van Curtea Veche wat als paleis en residentie gebruikt werd onder het bewind van Vlad III (Dracula). De kerk is daarna een aantal keer in brand gestoken door de Ottomanen en ook de klokkentoren die in 1670 gebouw is brandde af na een blikseminslag.
In 1847 was er een grote brand in Boekarest wat een derde van de stad trof. Hierna zijn de renovatie werkzaamheden aan de kerk begonnen. In 1852 werden ook de fresco’s opnieuw geschilderd aan de binnenkant al zijn er een aantal fragmenten bewaard gebleven.
Het Curtea Veche waar dit onderdeel van was is helaas gesloten sinds 2015. Ze zijn het aan het restaureren met als doel het opnieuw te openen voor het publiek. Het is afgezet met veel hekken en doeken maar je kan wel een beetje gluren hoe dit paleis er ooit uitgezien heeft. Dit telde in eerste instantie vier kerken waar er dus maar een van over gebleven is.
Mijn aanraders voor het boeken van een stedentrip naar Boekarest
Het makkelijkste is natuurlijk om een pakketje te boeken als je op stedentrip wilt gaan. Zo heb je alles in een keer geregeld verblijf je langer in Roemenië dan kun je natuurlijk ook alleen een hotel boeken in de stad.
Traveldeal
Hoe handig is het om een pakketje te boeken met een vliegreis en hotel. Vaak kan je ook kiezen voor met of zonder ontbijt om je dag zo goed te kunnen beginnen. De hotels liggen vaak in of dicht bij het centrum waardoor je alle tijd hier door kunt brengen.
Kayak
Wil je toch graag op een andere plek in het centrum zitten of van een andere luchthaven vertrekken of aankomen? Je kan natuurlijk ook zelf je pakketreis samenstellen. Toch een ander hotel of misschien liever een appartement? Dit kan je allemaal aanpassen zoals je dat wilt en zo zit er altijd wel wat bij wat bij jouw wensen aansluit.
Trivago
Heb je nou je vervoer al geregeld naar Boekarest? Ben je al in Roemenië en wil gewoon een paar dagen in de stad verblijven? Je kan natuurlijk ook ervoor kiezen om alleen een hotel of appartement te boeken in de stad. Het is wel zo fijn om dan in de stad zelf te verblijven zonder eerst nog met de bus naar het centrum te hoeven.
Eten en drinken in de stad
Natuurlijk moet er ook altijd gegeten worden wanneer je de stad door aan het slenteren bent. Je zult veel lopen dus een goede bodem is natuurlijk altijd belangrijk. Niet alleen om de dag mee te beginnen maar ook ’s avonds voor dat je een terrasje op gaat of de kroeg in duikt.
Natuurlijk kun je ook een culinaire tour maken door de stad om de lekkerste en lokale gerechten te proeven
Bakkerij Luca
Als je naar Roemenië gaat dan zul je in veel steden de bakker Luca tegenkomen. Deze plek is altijd erg populair en bij elke bakker staat wel een korte rij om wat te halen hier. Je kan hier niet zitten dus het is wel om mee te nemen of om op de vuist op te eten. Wat hier erg populair is is de covrig wat een beetje een pretzel-achtig deeg heeft met vulling binnen in. De meest populaire is die met chocola maar je hebt ze ook met kaas of met kersenvulling. Deze plekken vindt ik altijd handig om je ontbijtje of je lunch te halen want voor maar €1,- heb je al een covrig. Wel moet je even een leuk plekje opzoeken om dit op te eten maar dat is vaak ook niet zo moeilijk te vinden in de stad.
Bossman’s Burgr Factory
Als je nog ergens een plekje zoekt om te eten dan zijn hamburgers altijd een goede optie. Dit zijn een van de beste hamburgers die ik heb gehad en als het andere locaties zou hebben zou ik deze zeker opzoeken. Ze hebben meerdere locaties in Boekarest en ook twee in Dubai maar daar blijft het bij. Het is ook meer een fastfood restaurant want je wordt niet bij je tafel bediend maar besteld en haalt je eten zelf bij de keuken. Eerst even uitzoeken wat we willen hebben maar er is niet normaal veel keuze. Het is dan ook zeker geen plek om netjes te eten en over sommige burgers zit heel veel saus.
Ik heb voor een soort crispy chicken burger gekozen en na het bestellen krijgen we een soort pieper mee. Wanneer deze afgaat kan je richting de keuken gaan om je bestelling op te halen. Deze goed gevulde burger had aardig wat kip en zeker dat het crispy was met lekker gekruide frietjes erbij. Zeker een aanrader als je in Boekarest bent.
Hard Rock Café
Natuurlijk als ik in een stad ben waar een Hard Rock Café is moet ik er natuurlijk naar toe. Het enige nadeel was wel dat het nog wel een stukje buiten het centrum lag. Met de camper was het dan ook erg lastig om een parkeerplaats te vinden maar dat is uiteindelijk gelukt. De fietspaden zijn overigens erg goed hier dus een goede optie was ook om met de fiets deze kant op te gaan. Het Hard Rock Café ligt namelijk noordelijk van de Arcul de Triumf en ligt in het King Mihai I Park. Met de honden hebben we buiten op het terras gezeten maar na binnen gezien te hebben is dit toch wel een van de mooiste Hard rock cafés waar ik geweest ben.
Tijd voor een drankje
wil je de stad een keer in om lekker een biertje te drinken of op een terrasje te kunnen zitten? Er zijn meerdere plekken waar je je goed kan vermaken hiervoor. Zo vindt je in de Strada Șelari veel cafés, clubs en lounges waar je naar toe kunt gaan. Ik heb er echter voor gekozen om naar de Lipscani straat te gaan. Deze kent aan de oostelijke kant diverse cafés maar ook een comedy en karaoke bar dus hier kun je je altijd goed vermaken. Verblijf je toch wat verder buiten de stad en ben je dicht bij het King Mihai I Park? Dan kan je ook naar de bier hall gaan waar ze in de weekenden vaak iets van live muziek hebben en natuurlijk goed bier. Aan de andere kant van het water vindt je ook diverse cafés.
Wil je meer beleven in Roemenië?
Naast de stad Boekarest valt er natuurlijk nog veel meer te doen in Roemenië. Maak daarom eens een dagtocht vanuit de stad naar een van de andere bijzondere plekjes in de buurt.
- Maak een dagtrips naar Brașov en bezoek de kastelen Bran en Peleș
- Breng een bezoekje aan de unieke zoutmijnen
- Rij over de Transfagarasan een echte Top Gear weg waar je beren kunt spotten
- Ontdek Roemenië per quad en ontdek de prachtige natuur
- Slenter over de kerstmarkt in Sibiu
Met de camper
Al hou ik er nooit zo heel erg van om met de camper een grote stad op te zoeken was dit toch erg geslaagd. Meestal heb je problemen met parkeren en drukte en sta je vaak te ver weg van het centrum als je gratis ergens wilt staan. Echter in Boekarest was dit allemaal aardig goed te doen. Waar je wel op moet letten zijn de trams en de tramrails tijdens het rijden maar ook dat was eigenlijk geen probleem. Ik stond aardig dicht bij de fonteinen van Boekarest dus met nog geen 15 minuten was ik in het centrum. Helaas geen foto van de plek waar ik heb gestaan maar het was onverhard op een wel wat ongelijke parkeerplaats maar gelukkig nog een aardig vlak plekje gevonden.
Huur eens een camper om je perfecte rondreis te maken
Ga goed voorbereid op reis!
Vergelijk de beste vliegreis en krijg de beste deal
Zorg dat je huurauto klaarstaat om alle vrijheid te hebben tijdens de reis
Bestel een Roemenië reisgids bij Bol,com voor meer handige tips
Unieke ervaring! Rij door de straten van Boekarest met een mini Hot Rod Oldtimer!
Zorg er voor dat je ook een doorlopende reisverzekering hebt
Ga je met het vliegtuig? Parkeer je auto bij het vliegveld en neem de shuttlebus
Wil je liever eens ervaren hoe het is om met een camper op pad te zijn? Huur een camper vanaf Boekarest om het land te verkennen.
Vindt een accommodatie die bij je past. Een luxe hotel of een kleinschalig familiehotel