Over veel landen in de Balkan is onbekend over het water uit de kraan te drinken is. Waar de meeste mensen denken dat het niet zo is kunnen zich echter flink vergissen. De waterkwaliteit kan echter vaak erg verschillen in de landen maar hoe zit het nou bij Noord-Macedonië?
Water drinken uit de kraan
Ja hoor, in de meeste gevallen is het water in Macedonië gewoon drinkbaar. De kans is echter groot dat we het gewoon niet zo lekker vinden. In dit water vinden we meer chloor dan wat we gewend zijn. De geur en smaak kan daardoor erg anders zijn maar gelukkig is er ook genoeg mineraalwater in de supermarkten te vinden. Op de meeste plekken is het dan ook geen probleem echter is het altijd goed om op te blijven letten. Kom je toch bij een klein dorpje wat verder in de bergen of juist op het platteland. Dan kan het zijn dat ze hun eigen waterbron gebruiken die niet altijd even vers is. Soms slaan ze het water op in tonnen die het water niet drinkbaar maken. Al kan het zijn dat ze het ook uit de bron zelf halen waardoor het juist lekkerder smaakt als het gewone kraanwater.
In de buitengebieden
Kom je dus op een kleine plek waarvan je niet zeker weet of het water drinkbaar is. Vraag het natuurlijk aan de host maar kom je er niet uit kun je het beste zelf checken of je het vertrouwt of niet. Vang het water gewoon even op in een glas om het volgende even te checken. Je kan daarna altijd nog bepalen om flessen uit de supermarkt te halen.
- Wit troebel water – Is het water wit van kleur dan is het over het algemeen gewoon drinkbaar. Door de natuurlijk bron die gebruikt wordt zal er meer kalk en mineralen in zitten. In sommige gevallen merk je hier een sterkere chloor geur dan normaal in dit geval kan je het beter overslaan.
- Bruin troebel water – Voor veel mensen geeft de bruine kleur al geen goed teken. Het water kan je beter niet drinken dus haal flessen in huis. Vaak komt dit door lode leidingen of het verkeerd opslaan van het water.
- Geur – De geur zegt ook al erg veel over het water. Normaal hoort het namelijk geen geur te hebben. In veel gevallen heeft het een sterke chloor geur en kun je het beter niet drinken (vaak zit er een klein beetje in het gewone drink water maar te veel is ook niet goed). Ruik je iets anders, drink het dan niet uit de kraan.
- Smaak – Ziet het er helder uit, heeft het geen geur dan is de smaak het laatste waar je op moet letten. Water heeft….. geen smaak natuurlijk dus proeft het water vies, drink het dan niet. Vaak smaakt het water toch al wat anders dan we gewend zijn maar mocht de smaak vies zijn en totaal anders dan je gewend bent, sla het dan maar even over.
Wat te doen als je het kraanwater niet kan drinken?
Vertrouw je het water toch niet helemaal dan zijn er verschillende opties om drinkbaar water te krijgen. Wel is het handig om dit vooraf even te checken en niet wanneer de supermarkten al dicht zijn en je geen water meer kunt halen.
- Flessen water – Dit was natuurlijk al wel duidelijk maar voor een paar cent heb je een grote fles schoon drink water. Meestal haal ik zelf een grote fles waarmee ik mijn drinkfles mee kan vullen.
- Drinkfles – Ben je in een grote stad en ga je een dagje het binnenland in. Dan is het een prima idee om je eigen drinkfles te vullen met goed drinkwater en deze mee te nemen tijdens je dagtrip. Leg in het in de auto of doe hem in je rugtas. Zo bespaar je ook nog eens wat plastic.
- Water koken – Huur je een appartement of een huisje ergens en vertrouw je het drinkwater toch niet? Waarschijnlijk heb je hier wel iets van een waterkoker of fluitketel. Laat het water even koken en dan afkoelen om het drinkbaar te maken. Gooi het niet gelijk in een plastic fles als het nog te heet is die zal anders misvormd raken.
- Zuiveringstabletten – Al ben ik er zelf niet zo’n fan van je kan er ook voor kiezen om zuiveringstabletten mee te nemen. Meestal heb ik er ook niet zo veel last van maar mocht je sneller last hebben van je maag en darmen is dit misschien toch wel een goede keuze. Als je de tablet in het water op laat lossen kun je het prima drinken, je kan het zelfs gebruiken bij schoon water uit de rivier.
- Waterfilter – Deze optie wordt steeds populairder helemaal als je veel fiets, wandelt of bijvoorbeeld houdt van wildkamperen. Laat het water door het waterfilter heenlopen in de fles en voilà zo heb je direct schoon drink water. Gebruik dit bij kraanwater wat je niet vertrouwd of bij water uit de rivier of uit een bergmeer.
Op vakantie naar Noord-Macedonië
Corendon
Wil je lekker genieten van de zon, goed eten en lekker relaxen? Geniet op een locatie op een goede locatie en wandel bij het meer of ga het stadje Ohrid zelf in. Vanuit hier kun je prima uitstapjes maken om de rest van het land te verkennen.
Djoser
Wil je juist graag een rondreis maken door het land? Dat kan natuurlijk ook en naast Noord-Macedonië verken je ook nog eens het buurland Albanië. Je hoeft hier verder niets te regelen want de reisleider zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Zo heb je ook nog eens een leuke groep om samen mee te reizen.
Shoestring
Je hebt hier zelfs twee mogelijkheden voor een groepsreis. Kies voor een reis van een week die je door Macedonië brengt of kies voor een 10 daagse reis die je ook nog eens door Griekenland brengt. Je gaat met een leuke groep op pad en ook hier zorgt de reisleider ervoor dat je onbezorgd kunt genieten.
Drinken in restaurants
Waar je wellicht ook rekening moet houden is het water wat je in de restaurants krijgt. Ben je nou eenmaal gevoelig voor mindere kwaliteit drinkwater dan is het ook goed om hier op te letten. Vaak krijg je bij je koffie, bij het ijs, taart of bij de sterkte drank een glas met water en ijsklontjes. De ijsklontjes zullen waarschijnlijk uit de supermarkt komen wat het dus schoondrinkwater maakt. Echter het water zelf komt gewoon uit de kraan. Ben je er zelf dus toch gevoelig voor hou hier dan ook rekening mee.
Gevoelig of niet?
Zelf heb ik er geen problemen mee om kraan water in andere landen te drinken. Als ik met de camper op pad ben neem ik schoon drinkwater mee. Al ga ik daarna vaak op de flessen water aangezien het water te lang in mijn watertank heeft gezeten. Sommige mensen hebben gewoon wat sneller last van hun maag en darmen en zo kan een verandering in drinkwater een hoop narigheid geven. Vaak is het ook in combinatie met het ineens warme weer, andere manier van leven, lange reis of door het andere eten dat we niet gewend zijn. Als je vaker last heb van je buik op vakantie zorg er dan voor dat je altijd flessen water mee neemt. Dit scheelt je een hoop narigheid en kun je meer genieten van de vakantie.