Uitzichtpunt Jorgov Kamen in NP Pelister

Ben je in Noord-Macedonië dan is het natuurlijk ook gaaf om een keer lekker de natuur in te gaan. In het Nationale park Pelister zijn er verschillende wandelroutes om uit te kiezen. Ik ben gaan hiken naar Jorgov Kamen een prachtig uitzicht punt waar je op een plateau zo over de vallei uitkijkt.

Waar ligt Nationaal Park Pelister?

Het Nationale park zelf ligt helemaal zuidelijk in Macedonië er dicht bij de grens met Griekenland. Het ligt een klein stukje ten westen van de plaats Bitola waardoor het park makkelijk te bereiken is. Ik ben wezen hiken vanaf Hotel Molika wat een beetje noordoostelijk ligt in het park. Het is wel even een slingerweg naar boven maar er zijn voldoende parkeerplaatsen. Toen ik ging was het ook erg rustig al kan het volgens mij in de winter een stuk drukker zijn als het als wintersport gebied gebruikt wordt.

Vervoer naar Pelister NP

Ben je in Noord-Macedonië dan zul je er waarschijnlijk met het vliegtuig gekomen zijn. Ideaal om dan een auto te huren, heb je toch het hele stuk met auto of camper afgelegd dan kan je mooi door rijden naar dit Nationaal park.

Flora en Fauna in het park

Het nationale park kent 47 verschillende zoogdiersoorten wat 53% van het totaal aantal zoogdieren van Noord-Macedonië vertegenwoordigd. Zo vindt je hier vooral kleine zoogdieren zoals muizen, vleermuizen, eekhoorns, hazen, wezels, marters en mollen. Wat het natuurlijk het meest interessant maakt zijn de grote zoogdieren die hier leven. Zo vindt je hier ook otters, dassen, wilde zwijnen, de Europese Reëen, edelherten, vossen en de Euro-Aziatische Goudjakhals.

De drie meest bijzondere die dan ook niet zo vaak gezien worden zijn de beer, lynx en de wolf. In Noord-Macedonië leven ongeveer 200 beren waarvan er ongeveer 30 in het Nationale park Pelister zijn. De beren zijn echter erg schuw en worden vaak ook als vriendelijk gezien. Als je er een tegenkomt gebeurt het dus vaak dat de beer de andere kant op loopt. Daarnaast zijn er dus ook wolven in het park. Door hun goede reuk weten ze waar de mensen zijn en is dit ook een plek wat grotendeels vermeden wordt. Je zult ze dan ook niet snel vinden in de buurt van wandelpaden. Ze zeggen vaak dat de kans om een Balkan Lynx tegen te komen net zo groot is op het vinden van ware liefde dus 1 keer in je leven. Zo leven er nog maar 50 wilde Balkan Lynxen en weten ze ook niet hoeveel er in Nationaal Park Pelister leven omdat ze dus bijna nooit gezien worden.

Het unieke kenmerk aan dit nationale park zijn ook de Moliken Den wat bijna nergens anders gevonden wordt. Deze bomen groeien alleen op hoogte tussen de 600 en 2200 meter boven zee niveau. Deze uniek boom heeft er dan ook deels voor gezorgd dat het een nationaal park geworden is. Het groeit vaak op een bosbessen bedekte bodem dus die vindt je ook veel op de weg naar Jorgov Kamen.

Hiken naar Jorgov Kamen

Ik heb de camper bij het hotel geparkeerd en vanaf hier kun je ze de wandeling beginnen. In het begin kom je nog een splitsing tegen om richting het bezoekers centrum te wandelen of ervoor te kiezen om naar de skilift of Jorgov Kamen te hiken. Ik heb er dus voor gekozen naar Jorgov Kamen te lopen wat een mooi uitzichtpunt is over de vallei. Het is bij elkaar ongeveer 550 meter klimmen maar ik vond het goed te doen. Je komt nog bij twee plekjes waar je even kunt stoppen dus een pauze is niet verkeerd.

De eerste stop die je tegen komt is boven bij de ski lift. Al ziet het er uit alsof het vervallen is in de winter wordt dit tocht nog gebruikt al heeft het wel een flinke opknap beurt nodig. Je vindt hier verschillende bankjes om even uit te rusten maar je kunt hier ook even rondlopen en een kijkje nemen bij de lift. Wat je hier ook ziet is de start van een mountainbike trail die van 1610 meter hoogte je brengt naar het eindpunt dat 1270 meter hoog ligt. Dit is het Kopanki trail waar ze vaak in het voor en najaar races houden.

Als je vanaf de lift verderloopt kom je bordjes tegen om naar Jorgov Kamen te gaan wat je naar rechts stuurt verder omhoog. Dit is echt een stukje zigzaggen en flink klimmen. Als je denkt er te zijn moet je nog een klein stukje lopen om daadwerkelijk het uitzicht punt te bereiken en hier is het even klimmen over rosten totdat je bij het uitzicht plateau bent. Vanaf hier heb je super mooi uitzicht over de vallei en je ziet dan ook een stuk van de stad Bitola.

Rocky trail

Het pad naar Jorgov Kamen brengt je ook een gedeelte over het Rockytrail. Dit pad gaat echter nog veel hoger de bergen in en het is ongeveer 5 uur om hier naar toe te lopen echter moet je dan ook nog weer terug. Het brengt je dan echter naar verschillende pieken en een berg meer en start vanaf Hotel Molika. Het heeft een lengte van 14 kilometer en nadat je omhoog geklommen bent voorbij Jorgov Kamen is het een stuk vlakker. Je ziet genoeg van de blauwe bordjes met Rocky Trail en het is allemaal duidelijk aangegeven.

Dit Pad staat zelfs op de UNESCO lijst als ‘Oude en oeroude beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa’. Dit is een van de 93 onderdelen van wat op deze lijst thuishoort. Dit pad wordt dan ook gebruikt voor Ultra Trail running dat hier jaarlijks georganiseerd wordt rond het meer van Ohrid.

Mijn aanraders voor het boeken van een reis naar Noord-Macedonië

Wil je de hoofdstad Skopje eens ontdekken of liever ontspannen aan het Ohrid meer?

Skilift Kopanki

Al is het een nationaal park toch kan je er in de winter toch gaan skiën. Al kent het niet veel pistes of ski liften voor een dagje is het hier prima vertoeven. De eerste stoeltjes lift is 680 meter lang en brengt je van 1400 naar 1610 meter hoogte. Het is een kleine lift waar je met zijn tweeën op een bank naar boven kan. Vanaf hier kan je nog wel een volgende lift nemen die 582 meter lang is en je naar 1800 meter hoogte kan brengen.

In de zomer lijkt het dan ook helemaal verlaten en is het alsof de lift nooit gebruikt wordt. Echter wanneer het zo ver is knappen ze de boel even flink op, ruimen ze alles op tot dat het wintersportseizoen van start kan gaan.

Bij het bezoekerscentrum

Voordat ik ging wandelen ben ik nog bij het informatie centrum langs geweest. Echter is het buiten het hoogseizoen en leek er niemand aanwezig te zijn. Je kan hier wel buiten even een rondje maken en dan zie je dat hier ook nog een kortere wandelroute langs loopt. De route brengt je langs verschillende oude plekken die vooral uit de tijd komen van de eerste wereldoorlog. De regio rond Bitola was toen zwaar getroffen door bommen en je vindt er dan ook nog een oude brug uit deze tijd en een commandant centrum.

Bij het bezoekerscentrum vindt je ook een soort klim-bos. Hier is echter weinig informatie en prijzen over te vinden. Kom je in de zomermaanden Juli en augustus dan zullen er ook meer mensen bij het bezoekerscentrum zijn die je de juiste informatie kunnen geven. Je had buiten nog wel een groot informatie bord staan over het park dus toch interessant om even te lezen voordat ik aan de wandeling begonnen ben.

Met de camper

Hier ben ik natuurlijk met de camper naar toe gegaan. Ik stond hier dicht in de buurt op de camping bij ‘Camp Ambasador’. Het was dan ook maar een klein stukje rijden en hier kon ik mooi even gebruik maken van internet, stroom en een warme douch. Ze hadden hier trouwens ook een zoutwater zwembad maar met het weer heb ik die toch even over geslagen. Het ligt dan ook erg dicht bij het plaatsje Bitola wat dus goed te combineren is. Je hebt ook voldoende plek bij het Nationale park als je gaat wandelen naar Jorgov Kamen. Bij het hotel is het misschien niet zo fijn om neer te zetten maar het bezoekerscentrum kent een grote parkeerplaats en er zijn verschillende kleine plekjes langs de weg.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa