Achter elke vlag zit wel een betekenis en een reden voor bepaalde figuren of kleuren. Waarom ziet de Montenegrijnse vlag er zo uit zoals die nu is? Vaak moet je dan iets meer weten over de geschiedenis van het land om zo de reden te kunnen achterhalen.
Vroegere vlaggen
Staat Zeta 1451-1496
In deze periode behoorde delen van Montenegro tot de staat Zeta. Hier hoor hoorde ook delen van Servië en van Albanië bij. De vlag was toen helemaal rood met een tweekoppige adelaar in het goud erop. De adellijke familie Crnojević regeerde over de Zeta zo regeerde Stefan I Crnojević 14 jaar en werd hij opgevolgd door zijn zoon Ivan Crnojević. De oudste zoon van Ivan, Đurađ IV Crnojević regeerde daarna over de Zeta totdat hij overleed en zijn jongere broer het van het overnam. Dit werd het einde van van de familie Crnojević als heersers van de Zeta. Toen het laatste familielid vertrok om in Venetië te gaan wonen heeft hij het over gedragen aan de Bisschop van Cetinje. De naam werd veranderd en het land werd bekend als de ‘zwarte berg’ of terwijl Crna Gora.
Prinsbisdom Montenegro 1516-1852
Het land is veranderd van heersers en naam, hierdoor is ook de vlag veranderd. De vlag is nog steeds helemaal rood maar dit keer staat er een wit kruis in het midden. De eerste Prins-bisschop van het land was Vavila die gekozen werd door de clanhoofden. Het systeem werd echter omgevormd tot een erfelijk systeem door Danilo.
Šćepan Mali 1767-1773
Toen Šćepan Mali (Stefanus de Kleine) het land regeerde heeft hij de vlag opnieuw aangepast. De kleuren rood en wit bleven, het was een witte vlag met een brede rode rand rondom. Nadat Šćepan Mali werd vermoord bleef de vlag nog een tijdje het zelfde onder de andere heersers van het land.
Vorstendom Montenegro 1852-1905
Het Vorstendom Montenegro heeft twee heersers gekend namelijk Danilo I en Nicolaas I. In deze tijd had de vlag een rode kleur en kwam de dubbelkoppige adelaar in het wit terug op de vlag. Onder de Adelaar was ook de leeuw Passant te staan die in een gouden kleur was weergegeven. Dit keer ook met een wapen waarbij het eerst de initialen DI had van Danilo I. Toen Nicolaas I de heerser was werden de Initialen op de vlag veranderd naar NI.
Koninkrijk Montenegro 1905-1918
De vlag werd opnieuw veranderd dit keer kwamen er meer kleuren voor op de vlag. Het kreeg 3 horizontale balken rood, blauw en wit. De tweekoppige adelaar was hier nog steeds op te zien dit keer zonder initialen maar met de leeuw afgebeeld in het wapen. In 1910 heeft Prins Nicolaas van Montenegro het land tot koninkrijk uitgeroepen. Tot aan de eerste wereldoorlog heeft het de vlag gekend waarna het bij Joegoslavië is gaan horen.
Republiek Joegoslavië 1945-1993
In het begin hete dit gebied Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen en had het geen vlag tot dat het Joegoslavië is gaan heten. De vlag leek erg op de vorige vlag echter is de twee koppige adelaar vervangen door een rode ster met een gele rand. Er kwam onrust in het land en steeds meer landen gingen weer zelfstandig verder. In 1993 was Joegoslavië uit elkaar gevallen en bestond het enkel nog uit Montenegro en Servië.
Staat van Servië en Montenegro 1993-2004
Uiteraard wordt de vlag nog eens aangepast het ziet er anders uit en de vlag lijkt meer op de Servische vlag als de Montenegrijnse. De kleuren blijven rood, blauw en wit. De blauwe kleur wordt echter licht blauw en de lengte van de vlag is een stuk langer wat daarmee de langste nationale vlag ter wereld is.
Huidige vlag 2004-Nu
Het land is dit keer los geraakt van Servië en is weer helemaal zelfstandig. In 2004 bij het uitroepen van de onafhankelijkheid is dan ook de vlag veranderd naar zijn huidige staat. Het is een rode vlag, de tweekoppige adelaar is terug met het wapen van Montenegro als middelpunt. Dit keer heeft de vlag ook een gouden randje gekregen.
Op vakantie naar Montenegro
Traveldeal
Wil je ergens aan de kust verblijven in het mooie Montenegro? Boek een vast accommodatie en verken vanuit hieruit de rest van het land. Zo hoef je niet met al je spullen te slepen en kun je het in je hotel of appartement laten liggen. Het fijne is dat je vaak ook nog vliegt op Tivat dat bij de kust ligt. Geen lange transfer naar je hotel dus!
Footprint travel
Wil je liever een rondreis maken door het land? Kies voor de 8 daagse reis door Montenegro of verken meerdere landen tijdens de 14 daagse reis. De accommodaties zijn allemaal voor je geregeld dus je hoeft hier verder niks voor uit te zoeken. Dat wordt dus alleen maar genieten tijdens deze rondreis. Als je wilt kan je de reis nog wel een beetje aanpassen om zo extra te genieten met je eigen gezelschap.
Djoser
Wil je graag de Balkan verkennen dan brengen de reizen je niet alleen door Montenegro maar langs nog veel meer. Zo kom je nog veel meer te ontdekken van de landen in de Balkan. Je gaat altijd met een gezellige groep dus wanneer je het toch spannend vindt om te reizen heb je op deze manier altijd aanspraak. Je hoeft je ook geen zorgen te maken want de reisleider zorgt ervoor dat alles soepel verloopt.
Het wapen van Montenegro
Op de vlag vindt je het wapen van Montenegro wat sinds 1993 in gebruik is. De adelaar had toen echter een witte kleur want in 2004 naar goud is veranderd. Het wapen komt van de koninklijke familie Petrović die deze dubbelhoofdige adelaar als familiewapen had. Ze hebben deze adelaar van het Russische rijk waarmee de familie in de 19e eeuw een goede band mee had. Het Symbool zelf heeft een oorsprong uit het Byzantijnse rijk en wellicht zelfs nog uit de Romeinse tijd. De Adelaar Symboliseert de nauwe banden tussen de kerk en de staat.
Op het wapenschild is de leeuw Passant te zien dat een teken is van Bisschoppelijk gezag. Het is ook te zien op het wapen van Venetië dat vroeger veel invloed heeft gehad op het land. De kroon die boven de Adelaar geplaatst is die de Petrović-Njegoš-dynastie vertegenwoordigd.
De adelaar heeft ook nog een scepter vast in zijn rechter klauw en een Globus Cruciger (kruis dragende bol) in zijn linker klauw. Het is een christelijk symbool van gezag en is een symbool voor ‘de wereld in de hand houden’.
Kleuren van de vlag
De rode kleur is dus al lange tijd de kleur van de vlag geweest. Het is even 3 kleuren geweest maar voor hun nieuwe vlag besloten ze dit weer terug te draaien. De kleur symboliseert het bloed van Christus het land is namelijk erg religieus en dit laat de verbondenheid zien. Daarnaast vertegenwoordigt het ook het bloed van de strijders tijdens de oorlogen en opstanden.
Wat de oude vlaggen dan weer niet hadden is het gouden randje om de vlag heen. De gouden kleur symboliseert welvaart en voorspoed van het land. Het land kent dus letterlijk en figuurlijk een gouden randje. Het benadrukt ook nog eens het koninklijk erfgoed dat het land gekend heeft.
Hijsen van de vlag
Er geldt in Montenegro een speciaal protocol voor het hijsen, tonen en neerhalen van de vlag. Op belangrijke locaties wordt elke dag de Montenegrijnse vlag gehesen. Zo vindt je ze altijd op de volgende locaties:
- Parlement van Montengro
- Hooggerechtshof
- Constitutioneel hof
- Officiële gebouwen van de president
- Resedentie van de president
Daarnaast zijn er ook nog verschillende dagen dat de vlag nog meer gezien wordt en op andere locaties ook gehesen wordt. Zo zijn er verschillende feestdagen waarbij de vlag wordt uitgehangen. Je vindt vlaggetjes en aan de lantaarnpalen of mensen hebben het bij het raam gehangen. Bij verkiezingen en stemlocaties worden ze altijd gezien. Er zijn ook door de regering vastgestelde rouwdagen waarbij ze de vlag halfstok hangen.
Trots op hun vlag en land
Je vindt hier veel vaker de nationale vlag als dat we dat in Nederland gewend zijn. Op veel toeristisch trekpleisters vindt je de vlag en vinden ze het belangrijk dat het op een prominent punt getoond wordt. Op veel gebouwen zie je grote vlaggen maar ook op bijzondere plekken zoals op een pilaar die de snelweg ondersteund naar Kolašin staat de vlag. Ze zijn erg trots op hun land en laten dit vaak zien door middel van hun vlag te tonen. Waar wij koningsdag hebben om het uitbundig te vieren zie je hun vlag het hele jaar door.
Zelf een Montenegrijnse vlag?
Wil je zelf een Montenegrijnse vlag hebben of ergens ophangen. Vaak wordt dit gezien als een manier om het land te respecteren en hier hebben ze geen problemen mee. Als je er uiteraard maar wel met een respectvolle manier mee omgaat. Zo kun je bijvoorbeeld een kleinere vlag bij de binnenspiegel van de auto hangen of een sticker van de vlag ergens op plakken. Uiteraard kan je ook een grote vlag halen al weet ik niet waar je die zelf zo snel voor zou gebruiken. Het beste is natuurlijk om het in het land zelf te halen zo heb je gelijk een souvenirtje uit het land. Natuurlijk kun je je reis ook voorbereiden door al een vlag te halen.