Feestdagen

In Montenegro kennen ze een aantal dezelfde feestdagen als ons. Echter vieren ze ook dingen die wij niet vieren. Wat moet je weten over de feestdagen of ga je er naar toe tijdens een van deze dagen? Kom meer te weten over de vieringen en het land.

Oud en nieuw (Nova godina)

Deze feestdag is in Montenegro het zelfde als in Nederland maar toch vieren ze het toch een beetje anders. Ze vieren ze het nieuwe jaar niet alleen op 1 januari maar ook op 2 januari. Vooral in de plaatsen aan de kust en de hoofdstad zijn er veel dingen om te doen. Zo zijn er vaak podia waar met concerten op de avond zelf maar vaak ook ervoor al. Ze hebben in de grote plaatsen vaak een vuurwerkshow maar niet altijd om middernacht, dit kan ook de dag erna zijn en ze houden hierbij veel rekening met de dieren. Ze steken overigens zelf niet echt vuurwerk af zoals wij dat elk jaar doen. Aan de kust kennen ze ook de Nieuwjaars duik niet de volgende dag maar op het moment zelf een echte ‘middernachtduik’ dus.

Powered by GetYourGuide

Kerst (Božić)

In Montenegro kennen ze de kerst niet op 24,25 en 26 december maar op 6,7 en 8 januari. Dit komt doordat het land grotendeels Orthodox is dat ze kerst op andere dagen vieren. Op 6 januari is het de traditie dat de mannen in het huis de bossen ingaan voor een eikenboom. Ze nemen deze mee naar de kerk waar er buiten een groot kampvuur wordt gehouden als offer voor Jezus. Ze doen dit omdat ze deze boom gebruikte in de grot waar Jezus geboren zou zijn. Al halen ze het tegenwoordig niet altijd zelf meer uit het bos, je vindt namelijk genoeg kraampjes en plekken waar je een tak van deze boom kan halen. De traditie blijft dus nog steeds al gaat niet iedereen meer zelf naar het bos.

Verder wordt kerst natuurlijk met familie gevierd en veel eten. Er is vaak ook genoeg in de steden te zien zoals avonden vol met muziek en gezelligheid maar ook vindt je er kerstmarkten. Deze staan er niet alleen tijdens kerst maar vaak al heel de maand December kun je ze al vinden.

Goede vrijdag (Veliki Petak) & Pasen (Uskrs)

Tijdens Pasen en goede vrijdag wordt eigenlijk het zelfde gevierd als in Nederland. Goede vrijdag is altijd op de vrijdag voor Pasen en hierop wordt Jezus herdacht wanneer hij aan het kruis stierf. Tijdens Pasen wordt de opstanding van Jezus gevierd echter is dit in Montenegro vaak een andere dag als in Nederland.

Vroeger werd Pasen op verschillende dagen gevierd, zo bepaalde sommige kerken een datum aan de hand van wanneer de Joodse Pesach was terwijl andere het ieder jaar op 27 maart vierde. Ze vonden echter dat iedereen het op de zelfde dag zou moeten vieren. Zo werd er bepaald dat het altijd na de Pesach zou moeten vallen en dat het altijd op een zondag zou moeten zijn.

Pasen op een andere dag dan in Nederland

Een vast datum kwam echter niet in aanmerking het werd de eerst zondag na de eerste volle maan na de eerste dag van de Lente. Het kan daardoor dus elk jaar verschillen op welke datum Pasen precies valt. Het verschil met Montenegro is dat ze hier bijna allemaal Orthodox zijn. De Orthodoxe kerk heeft na de invoer van de Gregoriaanse kalender in 1582 nog steeds de Juliaanse kalender gebruikt waardoor Pasen op een andere dag valt. Vaak verschilt het niet eens heel veel gebeurt het nog wel eens dat het toch op de zelfde dag valt. In uitzonderingen kan er maar liefst 5 weken tussen zitten.

Natuurlijk gaat het met Pasen ook om het samen komen met familie onder het genot van heerlijke maaltijden. De traditie met paaseieren hebben ze hier ook al is deze niet helemaal het zelfde. Als je naar familie toe gaat neemt iedereen wat eieren met zich mee om aan elkaar te kunnen geven. Deze worden vaak gekookt in gekleurd water door bijvoorbeeld uienschillen te gebruiken. Ze worden vaak ook in een pantykous gedaan waarbij ze een blad er op hebben gelegd en mooie afdrukken geeft. Iedereen heeft tijdens vieringen ook een ei die je met elkaar kan tikken. Zo tik je ze tegen elkaar aan de meest bolle kant en wiens ei gebroken is heeft verloren.

Dag van de Arbeid (Praznik rada)

Elk jaar op 1 en 2 mei wordt hier de dag van de Arbeid gevierd. In 1856 werd in Australië een staking gehouden door steenhouwers als onderdeel van de 8-urige werkdag beweging. Dit inspireerde ook de Amerikanen op hun eerste staking te houden. 1 mei is toen officieel gekozen als internationale dag van de Arbeid. In 1890 werd er een oproep gedaan voor de Amerikanen en de Europeanen om te staken voor een 8-urige werkdag. Zo is het van Amerika overgewaaid naar Europa om betere arbeidsvoorwaarden te krijgen. Het is dan ook een dag dat nog elk jaar gevierd wordt. De meeste zijn dan ook vrij tijdens deze dagen en er wordt even meer gedacht aan de werkomstandigheden.

Dag van de Onafhankelijkheid (Dan Nezavisnosti)

Deze dag kennen ze alleen in Montenegro het is namelijk de verjaardag van het Montenegrijnse onafhankelijkheidsreferendum in 2006. Op 21 mei 2006 heeft 55,5% positief gestemd tijdens het referendum die dus maar net de belangrijke grens van 55% heeft overschreden. Meer dan de helft van de bevolking heeft dus gestemd voor de onafhankelijkheid van Montenegro. Het land heeft lange tijd bij Joegoslavië gehoord en is daarna samen overgebleven met Servië. De overheid van Servië heeft de uitslag van het referendum aanvaard wat de onafhankelijkheid officieel maakte op 3 juni 2006. Net als de meeste andere feestdagen wordt het gevierd met muziek in de steden waarbij mensen bij elkaar komen.

Op vakantie naar Montenegro

Traveldeal

Wil je ergens aan de kust verblijven in het mooie Montenegro? Boek een vast accommodatie en verken vanuit hieruit de rest van het land. Zo hoef je niet met al je spullen te slepen en kun je het in je hotel of appartement laten liggen. Het fijne is dat je vaak ook nog vliegt op Tivat dat bij de kust ligt. Geen lange transfer naar je hotel dus!

Footprint travel

Wil je liever een rondreis maken door het land? Kies voor de 8 daagse reis door Montenegro of verken meerdere landen tijdens de 14 daagse reis. De accommodaties zijn allemaal voor je geregeld dus je hoeft hier verder niks voor uit te zoeken. Dat wordt dus alleen maar genieten tijdens deze rondreis. Als je wilt kan je de reis nog wel een beetje aanpassen om zo extra te genieten met je eigen gezelschap.

Djoser

Wil je graag de Balkan verkennen dan brengen de reizen je niet alleen door Montenegro maar langs nog veel meer. Zo kom je nog veel meer te ontdekken van de landen in de Balkan. Je gaat altijd met een gezellige groep dus wanneer je het toch spannend vindt om te reizen heb je op deze manier altijd aanspraak. Je hoeft je ook geen zorgen te maken want de reisleider zorgt ervoor dat alles soepel verloopt.

Dag van de staat (Dan državnosti)

Deze dag moet je niet verwarren met de dag van de onafhankelijkheid op 21 mei. De dag van de staat is namelijk een feestdag op 13 juli die elk jaar gevierd wordt. Dit is de dag waarop Montenegro erkend werd tijdens het congres in Berlijn in 1878. Dit was de 27ste onafhankelijke staat in heel de wereld. Daarnaast vertegenwoordigd deze dag ook de opstand tegen de Italianen in 1941.

Powered by GetYourGuide

Allerheiligen (Svi Sveti)

Elk jaar op 1 November is er een feestdag ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is vooral bekend als Rooms-Katholieke feestdag maar ook in de Oosters-Orthodoxe kerk wordt het gevierd. Op deze dag zul je dan ook veel mensen naar de kerk zien gaan al is dit niet voor iedereen het geval. Op deze feestdag zijn de winkels en restaurant vaak wel open en zul je vooral ’s avonds drukte zien bij de kerk.

Njegoš dag (Njegošev dan)

Dit is een van de nieuwere feestdagen van het land en wordt gevierd op 13 november. Het is ter ere van Petar II Petrović Njegoš die geboren is op 13 november. Hij was de heerser van Montenegro een Servische-Orthodoxe prins-bisschop en dichter. Hij wordt beschouwd als ruggengraat van de nationale cultuur, geletterdheid en spiritualiteit. Niet alleen wordt hij dan ook gevierd maar ook de cultuur, geschiedenis en de spiritualiteit van het land. In 1998 zijn er diverse pogingen gedaan door de Servische Montenegrijnen om 13 november als officiële feestdag te verklaren echter hebben de Bosniakken dat tegen gehouden die 20% van de inwoners van Montenegro zijn. In 2013 is het een officiële feestdag geworden en sinds ongeveer 3 jaar is iedereen ook vrij op deze dag. Al weten ze niet of het door alle Montenegrijnen gevierd wordt of gezien wordt als gewoon een extra vrije dag.

Namen dag (Slava)

Eigenlijk wordt de namen dag gezien als een soort verjaardag. Niet alleen voor jezelf maar voor de hele familie. Het heeft namelijk te maken met je achternaam. Aan elke achternaam zit wel een heilige gekoppeld die een belangrijke dag in het leven heeft. Dit kan de geboorte dag zijn, dag van overlijden of van een bijzondere gebeurtenis in het leven van de heiligen. Op deze dag kom je dan ook met de hele familie bij elkaar om je voorouders te vieren. Er wordt vaak iets lekkers mee gebracht als symbool en vrienden komen vaak ook langs om deze dag met elkaar te kunnen vieren. Op deze dagen is iedereen eigenlijk uitgenodigd van buren, collega’s en vrienden om deze dag te vieren.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa