Kosovo is toch nog beetje een lastig verhaal want niet overal wordt Kosovo erkent als onafhankelijk land. Daarmee wordt de vlag van het land dus ook niet overal gezien als een officiële vlag. Toch kent het een eigenvlag die je in het land zult zien en die door sommige landen wel erkend wordt.
Onderdeel van Servië
Het land heeft lange tijd onderdeel uitgemaakt van Servië en heeft dan ook nooit een eigen vlag gekend. Daarnaast is het natuurlijk ook nog onderdeel geweest van Joegoslavië en van Servië en Montenegro. De Serven zien Kosovo nog steeds als onderdeel van Servië echter heeft het land zich op 17 februari 2008 onafhankelijk verklaard. Dit wordt door Servië en meerdere andere landen niet geaccepteerd. Je ziet daarom ook een stippellijn rond het land. Tegelijkertijd met het verklaren van hun onafhankelijkheid hebben ze ook hun vlag geïntroduceerd.
Ontwerpen van de vlag
In eerste instantie werd de Albanese vlag veel gevoerd in Kosovo door de vele Albanezen die er wonen. Echter is dit in strijd met de andere etniciteit die in Kosovo wonen. De eerste president van Kosovo deed een voorstel voor een nieuwe vlag. Echter noemde hij het de ‘vlag van Dardania’ waarmee hij ook gebieden van Servië en Noord-Macedonië claimde. Ze waren het hier niet mee eens en hadden drie voorstellen voor de vlag die allemaal waren afgewezen. Overal was hier ook de tweekoppige adelaar te zien die ook op de Albanese en de Servische vlag afgebeeld staan.
Competitie
Ze kregen daarna echter een hele andere aanpak voor het ontwerpen van de vlag. Er werd in 2007 namelijk een competitie gehouden en er werden maar liefst 993 voorstellen ontvangen. Echter waren er een kleine 700 die aan de voorwaarde voldeden. Het moest namelijk het multi-etnische reflecteren van het land, de tweekoppige adelaar mocht er niet op staan en de kleuren combinaties rood-zwart en rood-blauw-wit waren verboden.
Een team heeft drie finale ontwerpen geselecteerd waaruit twee derde meerderheid de winnaar zou moeten bepalen. Twee van de drie ontwerpen hadden de kleuren zwart-wit-rood waarbij er maar een ontwerp was met de kleuren blauw, geelgoud en wit. Ze hebben voor het blauwe ontwerp gekozen echter hebben zie die nog wel een klein beetje aangepast. In eerste instantie stonden er namelijk 5 sterren rond de kaart van Kosovo echter hebben ze hier 6 van gemaakt en hebben deze boven de kaart geplaatst. De kleuren hebben ze ook omgewisseld namelijk de sterren wit in plaats van goudgeel en de kaart juist de kleur goudgeel in plaats van wit.
Verblijven in Kosovo
Trivago
Al is het aanbod niet zo uitgebreid als sommige andere bestemmingen zijn er goede hotels te vinden in Kosovo. Of je nou in een grote stad wilt verblijven of juist een authentiek dorp op wilt zoeken. Bezoek dus een land die bij veel mensen nog niet bezocht is.
Sawadee
Wil je lekker gaan hiken en niet alleen op pad? Loop mee met Peaks of the Balkan en verken naast Kosovo een stukje Montenegro en Albanië. Zo hoef je verder nikst te regelen en is het alleen nog maar genieten en natuurlijk een beetje bikkelen tijdens de hikes.
Koningaap
Hou je niet zo van wandelen en ga je liever meer van de Balkan? Ga met een groep op reis tijdens de voormalig Joegoslavië groepsreis. Je bezoekt niet alleen Kosovo maar komt door nog veel meer landen in de Balken. Zo ga je van Slovenië helemaal tot Noord-Macedonië binnen 24 dagen.
Huidige vlag
De vlag die het kent is een blauwe vlag met een goud gele kaart van het gebied. Boven de kaart bevinden zich nog 6 witte vijfpuntige sterren. De kleuren blauw en goud komen van de EU-vlag waarbij het blauw ook nog vooruitgang symboliseert. De kaart symboliseert het territorium van Kosovo en daarmee de eenheid. Daarnaast kent het nog de 6 sterren, deze is eigenlijk allemaal voor het volk. Er leven namelijk 6 grote etnische groepen in Kosovo namelijk Albanezen, Serviërs, Gorani, Bosniakken, Turken en Roma.
Een groot deel van de inwoners is etnisch Albanees en wilt geen deel uitmaken van Servië. Echter woont ook een klein deel Serviërs hier die het wel als onderdeel van Servië beschouwd. Beide landen hebben een adelaar op de vlag staan die is dan ook expres weg gelaten. Daarnaast hebben ze ook gekozen voor andere kleuren dus geen zwart en rood zoals de Albanese vlag en geen rood, wit en blauw zoals op de Servische vlag. De vlag staat zo open voor alle inwoners van Kosovo.