Pelikanen kijken in Natuur Reservaat Srebarna

Helemaal in het noorden van Bulgarije vinden we het kleine plaatsje Srebarna. Het plaatsje zelf is niet zo bijzonder echter kent het een natuur reservaat Srebarna wat erg belangrijk is. Het kent een enorme diversiteit aan vogels en zoogdieren en een van de belangrijkste bewoners is de pelikaan.

Waar is het?

Srebarna ligt een beetje tussen de twee grote plaatsen Roese en Dobritsj in. Om Precies te zijn is het wat meer tussen Tutrakan en Silistra. Het Natuur reservaat Srebarna grens aan de Donau wat ook gelijk de grenst vormt met Roemenië. Je kan dan het beste bij het Natural Science Museum parkeren. Dit museum geeft je alle informatie over het reservaat en vanuit hier zou je ook kunnen wandelen langs het meer.

Hoe kom je er?

Natuurlijk kun je naar Bulgarije met de auto of camper gaan…. maar wat een eind. De snelste optie is natuurlijk met het vliegtuig om vanaf daar je rondreis te beginnen.

Geschiedenis van het park

Al in 1942 werd Srebarna uitgeroepen tot de kraamkamer voor de watervogels en werd daarmee ook de jacht verboden. Echter is het verbod drie jaar later opgeheven en is de jacht op watervogels weer toegestaan. In 1948 ging het weer even de goede kant op en is het door de ministerraad uitgeroepen tot vogelreservaat. Het jagen op de vogels is verboden maar ook het maaien van het riet en het verstoren van de vogels is verboden. Het jaar erop hebben ze echter een verkeerde keuze gemaakt door een dijk aan te leggen die de verbinding met de Donau bijna verbrak met het park. Het natuur reservaat Srebarna bleef bestaan echter ging de conditie van het park achteruit.

Het park is daarna in 1965 opgenomen in de IDA lijst in de ‘A’ Categorie. Deze lijst is de belangrijkste wetlands lijst in Europa opgesteld door een internationaal bureau voor de studie van de watervogels. In 1977 Is het opgenomen in het UNESCO MAC-programma wat ‘man and the Biosphere’ betekend. Het belangrijkste volgde daarna toen het daadwerkelijk op de werelderfgoedlijst belande in 1983.

Herstel van het reservaat

Het is in de UNESCO lijst opgenomen als een plek die met uitwissing wordt bedreigd dus ze besloten maatregelen te nemen. Er werden verschillende onderzoeken gedaan om het natuur reservaat Srebarna te herstellen. Het belangrijkste was natuurlijk het herstellen van de verbinding met de Donau. Het reservaat kende namelijk een stuk minder water en van het paradijs voor watervogels was weinig meer te bekennen. Ze hebben niet alleen de verbinding met de Donau kunnen herstellen maar ook is het park met groter geworden met een derde. Het is dan ook van de ‘bedreigde’ UNESCO lijst afgehaald en wordt nu onderhouden zoals het nu is.

Flora en fauna

Nu het reservaat weer hersteld is kent het ook een enorme diversiteit aan planten en dieren. Al wordt er nog steeds onderzoek gedaan en zijn de cijfers niet helemaal compleet globaal weten ze van de meeste soorten nu de cijfers.

Er zijn 1123 algen soorten, 17 schimmels, 15 korstmossen en het reservaat telt 139 waterplanten. Negen plantensoorten zijn beschermd onder biologische diversiteitswet, 13 soorten zijn opgenomen in het ‘rode boek van Bulgarije’ en 2 soorten staan op de Europese lijst van bedreigde, zeldzame en endemische planten.

Daarnaast kent het park ook nog eens 500 insectensoorten, 20 vissoorten, 12 amfibieën en 15 reptielen. Van de vissen worden de Chalcalburnus chalcoides, pijlstaartrog en de Oekraïense stekelbaars gezien als zeldzaam in Bulgarije. van de Amfibiën is het een soort die op de Bulgaarse rode lijst staat namelijk de Syrische knoflookpad. Ook van de Reptielen staat er een op de rode lijst van Bulgarije namelijk de Esculaapslang. Daarnaast zijn er wel meer andere beschermde soorten die niet op de rode lijst staan.

De belangrijkste bewoners van het Natuur reservaat Srebarna zijn toch wel de vogels. Elk seizoen kent wel weer andere vogels maar er worden 223 verschillende soorten geteld in het reservaat. De belangrijkste soort hiervan is de Dalmatische pelikaan die hier een broedkolonie kent. Het telde tussen 2000 en 2004 100 tot 120 broedparen. Een aantal van de zoogdieren die je hier vindt horen natuurlijk ook in het water thuis zoals de otter en de bever maar ook dassen, vossen en herten vindt je in het reservaat.

Mijn aanraders voor het boeken van een reis naar Bulgarije

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om Bulgarije te verkennen. Ga juist lekker ontspannen of zoek elke dag een ander plekje op tijdens een rondreis.

Een kijkje in het museum

Om een indruk van het reservaat te krijgen kan je een kijkje nemen in het Natural Science Museum aan de rand van het park. Je betaald ongeveer €6,- per persoon om naar binnen te gaan. Hier vindt je eerst alles over de geschiedenis van het park en wie de belangrijke personen waren die het park in stand hielden. Daarna kom je bij alle bewoners van het park en kun je alles zien en lezen over de vogels en zoogdieren. Je vindt hier dan ook opgezette exemplaren die toch wel opgeknapt mogen worden. Al mag het museum wel een opknapbeurt gebruiken de informatie die je er vindt is toch wel erg interessant.

Nadat je hebt kunnen zien welke dieren er allemaal in het reservaat leven kan je ze ook allemaal gaan zien. Je loopt namelijk door een gang waar ze verschillende verrekijkers hebben staan maar ook twee grotere op statief. Tip, kijk eerst even of een van de statieven al goed staat zodat je de pelikanen weet te spotten. Als je met de gewone verrekijker wilt kijken weet je in ieder geval waar deze mooi vogels zitten. Helaas is het wel achter glas maar alsnog kan je ze aardig goed spotten. Naast de Pelikanen die prominent aanwezig waren op het meer konden we ook een aantal andere vogels zien.

Wandel of fiets om het park

Nu heb ik er niet voor gekozen om het reservaat zelf in te gaan omdat we met beladen fietsen hier waren gekomen en terug moesten naar de camper. Echter je kan dus wel deels om het park/door het park fietsen en wandelen. Houdt er wel rekening mee dat je niet al te dicht bij het water komt en dus weinig kans hebt om de diverse vogels van dichtbij te bekijken. Wel handig om dus zelf een verrekijker te hebben als je ze graag wilt spotten. De route is aardig lang namelijk 16 kilometer dit kan lopend al doe je er dan wel 5 uur over maar de fiets is natuurlijk ook een goede optie.

Je komt wel deels over een grote weg en deels kom je dus door het park. Als je linksom het museum loopt kom je bij een soort picknickplekje waar je ook een informatiebord vindt over deze route. Het is wel allemaal in het Bulgaars dus houdt translate bij de hand als je wat meer wilt weten hierover.

*In deze blog vindt je affiliate links. Boek je via een van de linkjes dan kost het je niks extra's maar help je mij aan een kleine commissie. Hiermee help je mij enorm om meer leuke blogs te kunnen schrijven.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa