De unieke rotsformaties van Belogradchik

Als je aankomt rijden bij het stadje Belogradchik dan zie je de rotsformaties al langzaam verschijnen. Je vindt verschillende groepjes rotsen bij elkaar en ook direct langs de stad. Bezoek hier eens het fort en loop rond de rotsen.

Waar liggen de rotsformaties?

Het stadje Belogradchik is natuurlijk bekende plek als je aan Bulgarije denkt. Maar waar ligt dit stadje nou eigenlijk? Het ligt helemaal in het noordwesten van het land dicht bij Servië. Het ligt tussen de plaatsen Vidin en Montana en is goed te bereiken met de auto of camper. Als je op rondreis gaat vanuit Sofia kan je hier met nog geen 3 uur al zijn.

Hoe kom je er?

Natuurlijk kun je naar Bulgarije met de auto of camper gaan…. maar wat een eind. De snelste optie is natuurlijk met het vliegtuig om zo relaxed aan je rondreis te beginnen.

Het fort van Belogradchik

Toch wel het belangrijkste onderdeel van de rotsformaties is het fort. Het wordt ook wel het Kaleto Fort genoemd. Het is een van de best bewaarden forten van het land wat het een cultureel monument maakt van nationaal belang. Het fort is gebouwd toen het nog onder het romeinse rijk viel en kende toen maar 1 muur. Dit is de binnenste muur op het hoogste stukje van de rotsen. De muur is 2,5 meter dik en 12 meter hoog. In de 14e eeuw werd het fort uitgebreid door Ivan Sratsimir. Er kwamen twee extra beschermmuren bij wat zorgde voor twee grote tuinen in het fort. Daarna zijn er nog kleine veranderingen geweest en werd het fort ook gerestaureerd.

Voor maar €3,- kan je zelf ook een kijkje nemen in dit fort. Nadat je de eerste poort door bent kom je in de laag gelegen tuin terecht. Hier kan je heerlijk rondlopen en zie je eigenlijk de twee andere poorten al prachtig liggen. Bij de tweede poort zie je de steile trappen die je naar boven brengen naar het oudste gedeelte van het fort. Dit deel is echt het mooiste, je hebt vanaf hier prachtig uitzicht over de rotsformaties er om heen maar je kan er eigenlijk ook zo tussendoor lopen. Via een steil en wankelige trap kan je nog verder naar boven. Voor de mensen met hoogte vrees wellicht beter af te raden. Je kan hier aardig van je af kijken waardoor je ziet dat de rotsformatie best een aardig stukje land bedekken.

De Madonna

Ben je bij het fort geweest? Dan heb je waarschijnlijk al diverse namen voorbij zien komen. Zoals de Monniken, de ruiter en de Madonna. De verschillende rotsformaties hebben namen gekregen dankzij de legende van vroeger.

In dit gebied waren namelijk twee kloosters, een voor vrouwen en een voor mannen. In het vrouwenklooster verbleef ook zuster Valentina waarbij iedereen al kon zien dat het een prachtige vrouw was. De jonge herder Anton was verliefd op haar geworden en kwam elke avond een prachtige melodie horen van zijn fluit. Valentina liet na een tijdje een touw zakken vanuit haar kamer en de twee waren smoor verliefd. Een tijdje er na was er ook het gehuil van een baby te horen vanuit het klooster.

Anton stond klaar op zijn paard om Valentina en de baby mee te nemen. De monniken konden dit echter niet laten gebeuren en deden alles om haar in het klooster te houden. Ze geloven dat god hun liefde gehoord zou hebben en een enorme storm en aardbeving liet komen. De monniken, de ruiter en de Madonna met een kind in haar armen zouden in steen veranderd zijn. Deze namen vindt je dus ook bij de verschillende rotsformaties.

Mijn aanraders voor het boeken van een reis naar Bulgarije

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om Bulgarije te verkennen. Ga juist lekker ontspannen of zoek elke dag een ander plekje op tijdens een rondreis.

Wandel langs de rotsformaties

Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving. Degene die je langs alle rotspartijen brengt is de gele route. Deze route is bij elkaar ongeveer 10,5km lang. Echter is het laatste stuk naar de televisietoren waar je waarschijnlijk wel prachtig uitzicht hebt. Skip je het laatste deel dan is het nog maar 6,5km.

Vanuit het toeristen centrum ga je door naar het historische museum, het fort, de monniken-, Madonna- en het schoolmeisje rotsformaties, fontein, apenrots, stadspark en naar de televisietoren. Sla je de televisietoren over dan kan je vanuit het stadspark weer makkelijk je auto op zoeken.

Hoe zijn de rotsen eigenlijk ontstaan?

Als je er rondloopt kun je eigenlijk al gelijk zien dat de rotsen heel anders zijn. Ze hebben een rood achtige kleur en als je dichterbij kijkt zie je dat het bestaat uit kleinere stenen met wat lijkt een soort klei achtige substantie.

Miljoenen jaren geleden werd het land overspoelt met de zee. Op de bodem hiervan lag zand, grind en klei. In de loop der jaren werden deze materialen verbonden door zand-kleisoldeer en werden de rotsen gevormd. De rode kleur komt door de IJzeroxiden en de hydroxiden die zich in het materiaal bevinden. De rotsen werden lange tijd bedekt door kalksteen echter door de tektonische platen bevond Belogradchik zich in een spleet. Hierdoor brokkelde het kalksteen af en kwam de unieke rotsformatie tevoorschijn.

Met de camper

Ik ben hier in de winter met mijn camper geweest. Naar het fort toe rij je langzaam omhoog en met wat sneeuw/ijs op de weg niet heel erg fijn. Gelukkig was het lange tijd droog en zonnig waardoor het nog mee viel. Ik heb met de camper geparkeerd om de hoek van het fort. Hier vindt je een kleine parkeerplaats die niet helemaal gelijk is maar ik vond het goed genoeg. Je vindt er ook een camping in de buurt om te overnachten maar je kan er ook voor kiezen om op een veldje tussen de rotsen te staan ook heerlijk! Als je door de stad loopt of rijdt, check dan ook de prachtig geschilderde elektriciteitskasten. Ze zijn ineens een mooier!

*In deze blog vindt je affiliate links. Boek je via een van de linkjes dan kost het je niks extra's maar help je mij aan een kleine commissie. Hiermee help je mij enorm om meer leuke blogs te kunnen schrijven.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa