Ga je naar Roemenië dan kom je waarschijnlijk wel bij een aantal kastelen en belangrijke gebouwen. Hier vindt je vaak grote vlaggen van Roemenië maar waar komen de kleuren eigenlijk vandaan. De oorsprong komt zelfs al uit de 9e eeuw al hadden ze toen nog niet hun driekleur.
Waar staat de driekleur voor?
De vlag kent een verticale driekleur in de volgorde blauw, geel en rood. De vlag is officieel opgenomen in 1994 maar is al langere tijd in gebruik. De kleuren komen van de drie voormalige vorstendommen Walachije, Transsylvanië en Moldavië. Al valt Moldavië niet meer onder Roemenië toch delen ze nog de zelfde taal en cultuur en houden de kleur die van hun oorsprong is ook in de vlag. Dit is namelijk de Rode kleur die ook symbool staat voor het bloed van de gevallen helden. De blauwe kleur komt uit Walachije en staat voor de hemel. De laatste is de gele kleur afkomstig uit Transsylvanië die voor de graanvelden.
Vorstendommen
Het huidige Roemenië heeft er niet altijd zo uit gezien zoals het nu is. Eerder bestond het uit drie aparte delen die elk hun eigen vlag hadden. Dit waren Walachije, Transsylvanië en Moldavië elk met hun eigen kleur
Vorstendom Walachije
Dit vorstendom gebruikte vaak een gele of witte vlag en hier is dan ook de gele kleur van de vlag afkomstig van. Zo hadden ze in 1834 een gele handelsvlag met een gekroonde adelaar er op en een rood kanton met drie sterren. Tegelijkertijd namen ze ook een oorlogsvlag aan dit was een horizontale driekleur met de kleuren rood, blauw en geel. De bovenste balk was echter twee keer zo breed, in het blauwe deel was een adelaar te vinden en in totaal stonden er 15 sterren op die voor de regio’s stonden. Later werd de kleur volgorde gewijzigd naar rood, geel en blauw.
Vorstendom Moldavië
De rode kleur van de vlag is afkomstig van het vorstendom Moldavië. Vanaf de 14e eeuw gebruikte ze al een rode vlag met een ossenkop er op. Hier waren vaak een zon, maan en ster te zien maar ook een variant met kruizen hebben ze gehad. Ze kregen later ook een handelsvlag deze was vaak blauw met in elke hoek een rood vlak en in het midden de ossenkop.
Vorstendom Transsylvanië
In Transsylvanië mochten ze geen eigen vlag gebruiken maar waren er wel verschillende vlaggen van families te vinden. Zo hadden de Roemeense families van adel die er woonde meestal een hemelsblauwe kleur op hun wapenschild. De kleur blauw komt dan ook uit dit deel van het land.
Op reis door Roemenië
Goboony
Wat ik toch wel de beste manier van reizen vindt is om met de camper op pad te gaan. Zo ontdek je het meeste van de land en het cultuur. Je kan gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Kies voor een camping of parkeer lekker dichtbij in een stad of bij een toeristische attractie. Heb je geen camper maar wil je er wel graag een? Probeer deze eens uit tijdens je reis naar Roemenië zo weet je zeker of een camper wat voor je is.
Traveldeal
Wil je liever een stad in Roemenië verkennen geniet dan van een stedentrip. Verblijf in een levendige stad met een goed hotel en lekker ontbijt. Zo kun je heerlijk de stad rondslenteren en alle bezienswaardigheden langsgaan. Vaak kun je er ook voor kiezen om een dagje het binnenland in te gaan om zo toch iets meer van het land te zien. In het weekend ben je zo ineens omgeven door een hele andere cultuur in een vreemde stad.
Koningaap
Wil je graag het land verkennen maar zonder al te veel gedoe? Ga eens op groepsreis en geniet enkel van het land zonder al het geregel. Je hoeft geen diverse hotels te regelen, vervoer of een route uitstippelen. Dit is al voor je gedaan en je gaat ook nog eens op reis met een gezellig gezelschap. Kies voor een rondreis door Roemenië of combineer het met het buurland Bulgarije.
Eerste vereniging
In 1600 werd de huidige vlag voor het eerst gebruikt. Michaël de Dappere was heerser van Transsylvanië en Walachije en versloeg Moldavië wat het tot een staat maakte. De vlag werd toen gebruikt bij diploma’s kruizen en wapenschilden. Echter was dit niet van lange duur en viel het land in 1601 weer uit elkaar nadat Michaël werd vermoord.
Eerste officiële vlag
In 1834 werd de vlag pas officieel erkend echter niet zoals die nu is. Het had de drie kleuren echter horizontaal met de blauwe kleur onderaan en in het midden een adelaar met kruis en kroon. Niet veel later in 1848 werden de strepen verticaal geplaatst en kwamen er ook twee Roemeense worden op terug namelijk ‘Gerechtigheid’ en ‘Broederschap’.
Communistisch Roemenië
Het Communistisch regime voerde in 1948 een nieuwe vlag in die tot 1989 gebruikt werd. Het koninklijke wapen haalde ze er af en er kwam een met Sovjet-beïnvloed wapen voor terug. Vaak kamen er ook de naam ‘Socialistische Republiek Roemenië’ op terug. In 1989 hebben ze het wapen echter van de vlag gehaald nadat opstandelingen in Boekarest en Timisoara het symbool uit de vlag knipte. Ze besloten het voor iedereen gelijk te maken en dus het wapen er af te halen.
Vergelijkbare vlaggen
Er kan echter veel verwarring ontstaan over de vlag want er zijn drie vlaggen die er extreem veel op lijken. De eerste is de vlag van Moldavië die precies de zelfde kleuren kent echter met het wapenschild erop. Ze delen echter ook de zelfde taal en cultuur dus het is niet zo vreemd dat de vlaggen op elkaar lijken. De tweede is die van Andorra die ook de zelfde kleuren kent in de zelfde volgorde. Hier staat in het midden echter ook het wapen van Andorra op. De laatste vergelijkbare vlag komt van een stukje verder vandaan namelijk van Tsjaad. Dit land kent precies de zelfde vlag echter is de blauwe kleur hier net wat donkerder.