De Duitse vlag

Onze oosterburen kennen al lange tijd de driekleur van hun vlag. Waar komt dit echter vandaan en waarom hebben ze gekozen voor deze kleuren? Al hebben ze lange tijd niet de vlag uitgehangen door het verleden zie je de vlag steeds meer hangen in Duitsland.

De vlag in de middeleeuwen

In de late middeleeuwen in 1401 werd voor het eerst de bekende kleurencombinatie gezien. Echter had de vlag toen nog een hele andere vorm. Het kende namelijk een gele vlag met daarop een dubbelkoppige adelaar. Deze ‘doppeladler’ vlag hebben ze tot 1806 gebruikt totdat het Heilige Roomse Rijk afgeschaft werd.

Tijdens de bevrijdingsoorlog kregen de kleuren zwart, rood en goudgeel ook meer betekenis. Tijdens deze oorlog vochten ze tegen de Franse en werden de kleuren vooral gezien in hun kleding. Doordat de soldaten uit allerlei verschillende delen van Duitsland kwam en ook uniformen in verschillende kleuren meenam besloten ze het volgende. Ze gebruikte zwart als als onderscheidingskleur wat zorgde voor de bijnaam ‘Schwarze Jäger’. Ze droegen hier overheen rode omslagen en vesten die goudkleurige knopen had. In deze tijd gaf men het volgende symboliek aan de kleuren ‘Uit de zwartheid van de dwingelandij door bloedige veldslagen naar het gouden licht der vrijheid’.

De Duitse bond

I 1815 werd de Duitse bond opgericht echter had het lange tijd geen eigen vlag tot de revolutie in 1848. Ze gebruikte de bekende kleuren en voor het eerst werd dan ook de originele vlag gehesen. Dit heeft echter niet lang geduurd want de vlag is in 1866 al weer veranderd. Er ontstond een Noord-Duitse Bond die het niet helemaal eens was met het het Duitse bond. Ze voerde dan ook een andere vlag in met de kleuren zwart, wit en rood. Hier kwam weinig tegen spraak op en de vlag werd dan ook officieel ingevoerd in 1867.

Na de eerste wereldoorlog

Na de Nederlaag werd de zwart, wit en rode vlag steeds minder gebruikt. Het Weimarrepubliek dat bestond van 1919 tot 1933 verving de vlag en ze hesen opnieuw de de huidige vlag met zwart, rood en geel. Echter toen de in 1933 de nazi’s aan de macht kwamen brachten ze de oude vlag terug. De zwart, wit, rode vlag echter is voor deze periode de vlag met het hakenkruis bekender. Deze voerde ze in eerste instantie als tweede vlag tot dat het in 1935 de enige officiële vlag werd van Duitsland.

Na de Tweede wereldoorlog

De geallieerden maakte een einde aan de tweede wereldoorlog nadat ze gewonnen hadden van Nazi-Duitsland. Toen de Duitse grondwet in werking trede in 1949 brachten ze de zwart, rood en gouden vlag terug als Nationale Duitse vlag. De vlag was toen echter niet erg populair en werd op weinig plekken op gehangen. Dit doordat de vlag slechte herinneringen met zich meebracht en een slechte invloed had op het Duitse nationalisme. Pas in 2006 tijden het WK voetbal werd de vlag weer massaal vertoond.

Powered by GetYourGuide

Weekendje weg of auto vakantie naar onze Oosterburen

Weekendjeweg.nl

Het voordeel is dat Duitsland natuurlijk hartstikke dichtbij ligt waardoor jet er makkelijk naar toe kunt. Een weekendje weg naar Duitsland is dus prima te doen, zoek een leuke stad op of ga een van de bossen in om te wandelen en natuurlijk kunnen we de Duitse kerstmarkten ook niet vergeten. Over de grens voelt het toch meer alsof je er echt tussen uit geweest bent.

De Jong Intra

Heb je langer de tijd in Duitsland dan kan je natuurlijk ook voor een auto vakantie kiezen. Deze vakanties zijn vaak net wat verder weg zodat je meer van het land kunt zien. Altijd leuk om het te combineren met een stad. Je kan ook in luxe genieten tijdens een cruise die je langs verschillende steden brengt.

D-reizen

Welk gebied wil jij opzoeken in Duitsland? Er zijn zo veel mooie plekken waar je naar toe kan zoals Sauerland, de Moezel, het Zwarte Woud of zoek de Noordzee Eilanden eens op. Duitsland is een groot land dus voordat je hier alles gezien hebt ben je nog wel even bezig. Altijd mogelijkheden om dus meer van dit land te ontdekken.

Huidige vlag

Als onze oosterburen kennen we de vlag maar al te goed de kleuren zwart, rood en goudgeel in drie gelijk verdeelde horizontale strepen. Deze vlag is meerdere keren door het land aangenomen echter wel met onderbroken periodes waarbij ze ook andere vlaggen gevoerd hebben. De eerste keer dat ze de originele vlag introduceerde was in 1848 al.

De kleuren van de vlag worden als traditioneel gezien omdat ze ook al in de middeleeuwse wapens en vlaggen te zien zijn. Voor veel landen worden de kleuren symbool gezien als zwart voor het duistere verleden, rood voor de moeilijkheden en goudgeel voor de toekomst. De kleuren waren lange tijd bekend als ‘zwart-rood-geel’ echter door de nazi’s en de monarchisten is dit toch veranderd. Ze spraken soms spottend met de term ‘schwarz-rot-senf’ of terwijl ‘zwart-rood-mosterd’. Zo sprak men voor de tweede wereldoorlog van ‘zwart-rood-geel’ en gebruikte ze erna de term ‘zwart-rood-goud’.

Gebruik van de vlag

De nationale vlag wordt ook als handelsvlag gebruikt waardoor het op zee ook goed herkenbaar is. Soms zie je naast de gebruikelijke vlag echter ook een tweede vlag hangen dit keer met het wapen op de vlag. Deze staatsvlag wordt alleen voor de overheid gebruikt echter mogen deelstaten, bondsraad, kanselarij en Bundesgerichtshof alleen de versie zonder wapen gebruiken. Ze hebben ook een verticale variant van hun vlag, echter is het dan wel belangrijk dat het vlak aan de mastzijde getoond wordt.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa