Op pad in Nationaal park Tzoumerka

Er valt genoeg te zien in Nationaal park Tzoumerka maar helaas kunnen we niet alles zien. Je vindt er diverse watervallen, prachtige rivieren, ruige bergen tot grotten en kloosters. Natuurlijk kon ik het niet laten om een aantal van deze highlights te bezoeken.

Waar ligt het Tzoumerka Nationaal park?

Dit Nationale park vindt je in het noorden van Griekenland. Het ligt een beetje tussen de plaatsen Ioánnina, Vourgareli en Metsovo. Als zijn er wel wat bushaltes te vinden het het toch handig om een eigen auto of huur auto te hebben om het gebied te verkennen. Dit bergachtige gebied kent mooie kronkelige wegen en bergpassen. De wegen en uitzicht zijn bijna door het hele park dan ook erg spectaculair.

Hoe kan je er komen?

Ben je eenmaal met het vliegtuig aan gekomen dan kan je beter een auto huren aangezien er weinig bussen gaan door het Nationale park. Ben je hier gekomen met eigen auto of camper ideaal!

Overstromingen

Wat misschien wel goed is om te weten is dat er in September 2023 een grote overstroming is geweest in dit gebied. Vooral in het oostelijke deel van het Nationaal park Tzoumerka is dat te merken. Zodra ik hier de bergpas naar beneden reed en bij de rivier kwam was er niet veel over van wegen en bruggen. Gelukkig kan je er nog wel langs maar is een groot deel onverhard en zie je de ravage van bomen en troep langs de weg. Wat hier normaal in 2 jaar valt is toen namelijk binnen 12 uur gevallen. De rivieren konden het niet aan het water steeg enorm waardoor het dus wegen, bruggen en huizen weggevaagd heeft. Wel zie je dat ze bezig zijn de gevallen bomen weg te halen. Ik heb hier veel trucks gezien en bomen langs de weg die klaar liggen om opgehaald toe worden. Naast enkele elektriciteit palen die hersteld zijn, zijn ze totaal nog niet bezig geweest met de wegen. Gelukkig is google maps op de hoogte en weet welke weg dicht zit of stuurt je via een andere weg.

Griekenland reizen

Plaka Arched Bridge

Wat een plaatje is dit zeg! Als je over de grote brug rijdt kan je deze unieke burg al zien. Op de foto lijkt het nog mee te vallen maar deze brug is extreem gebogen en best stijl om er overheen te lopen. De brug is in 1866 gebouwd maar heeft het helaas niet gered. Op 1 februari 2015 na een hevige regenbui heeft de rivier de brug doen instorten. Deze unieke brug moest natuurlijk herbouwd worden en is in juni 2020 opnieuw geopend.

Op de zelfde plek midden in Nationaal park Tzoumerka heeft eerder al eens een brug gestaan. Voordat de bekende Plake Arched Bridge er stond had het een andere brug. Deze is toen ook ingestort echter was dit al in 1860 geweest. Ze wouden deze ook herbouwen en in 1863 is deze opnieuw geopend. Op de zelfde dag dat de nieuwe brug geopend was is deze echter ook weer ingestort.

In 1866 hebben ze dus een andere brug ontworpen en hebben verschillende architecten hieraan gewerkt. De brug heeft een opening van maar liefst 37.5 meter wat het de grootste brug maakt met een enkele boog in de Balkan. Het heeft een hoogte van 17.2 met in het midden een hoogte van 19.6 meter. De brug is 75 meter lang en 2.6 meter breed.

De zijkanten van de brug vond ik in verhouding vrij laag waardoor je er bijna hoogte vrees zou krijgen. Het is best stijl maar gelukkig hebben ze richels er in gemaakt waardoor je toch best veel grip hebt. Je kan zo naar de overkant lopen en hier kan je ook nog een pad volgen zodat je mooi uitzicht hebt over de brug. Voor de liefhebber, hier zit ook een restaurant dus een goede stop voor tussen de middag. Je kan via de rivier lopen maar ook naar de weg erboven vindt je een mooie route. Er staat ook nog een soort ruïne waar er een unieke steen midden in het pas ligt deze vond ik ook erg bijzonder.

Anemotrypa Grot

Niet heel veel verder van de brug komen we bij een grot. Ligt er aan wanneer je gaat maar in de zomer gaat er elk uur of soms wel vaker een rondleiding die ongeveer 30 tot 45 minuten kan duren. Het kost ook maar €3,- entree om hier naar binnen te gaan. Bij het restaurant koop je je kaartje en je kan beneden wachten of wachten tot dat de gids ook naar beneden loopt.

We lopen de grot in en komen gelijk al langs prachtige sprankelend stukje grot. Deze kristallen zijn gevormd door het water die er een deel van het jaar stroomt. Er zijn meerdere plekken waar je deze mooie sprankeling ziet en in het voor en najaar vindt je 3 plekken waar water staat. In begin september vinden we echter alleen aan het einde van de grot water. De groot loopt echter hier nog door maar wij kunnen niet verder. Wel zie je dat er een stuk reling weg gehaald is want de onderzoekers gaan de grot in een heel stuk verder en komen via deze weg weer uit de grot.

De grot is in 1960 pas ontdekt want tussen de rotsen voelde ze erg koude wind komen. De toenmalige president gaf opdracht om dit toch verder te onderzoeken. Ze haalde de rotsen weg en op deze plek zit dan ook de ingang van de grot. Eerst is de grot natuurlijk onderzocht en vanaf het jaar 2000 is het open voor bezoekers. Een probleem die ze hadden was echter wel het licht. Door slecht licht zijn sommige stalagmieten en stalactieten groen gekleurd. Deze verlichting is dan ook vervangen maar het is ook een grote reden waarom je geen flits mag gebruiken in de grot.

Holy Kipinas klooster

Dit dertiende -eeuwse klooster vinden we toch wel op een heel bijzondere plek. Midden in een rotswand van een berg zo gepositioneerd om invallen tegen te kunnen houden. Dit klooster is gewijd aan de maagd Maria en valt bijna weg tussen de rotsen. Hoe ze tot deze plaats zijn gekomen om een klooster te bouwen was ook wel bijzonder. Een groep monniken ging namelijk op pad vanuit het nabij gelegen Vyliza klooster nadat ze een meningsverschil met hun abt hadden. Ze waren op zoek naar een nieuwe locatie en zagen een opening in de berg. Toen ze eenmaal daar waren moeste ze het 6 meter brede gat nog weten te overbruggen en zijn door middel van lange stokken overgestoken. Ze kwamen bij een grot terecht waar ooit een ondergrondse rivier doorheen liep. Door een verzakking of aardbeving is het echter leeg komen te staan.

Ze hebben het klooster gebouwd met materialen uit de omliggende bergen in Nationaal park Tzoumerka waardoor de stenen ook de zelfde kleur lijken te hebben. Tijdens de bouw kregen ze echter te maken met overvallen waardoor je er dan ook een grote muur vindt met een dikke houten deur. Bij het klooster zelf vindt je ook een soort ophaalbrug waardoor je het klooster ook niet kon bereiken.

De grot die je hier vindt is 240 meter lang zelfs met stalagmieten en stalactieten. Deze heeft een hoop Grieken veilig gehouden tijdens de Turkse bezettingen. In het klooster vindt je bij de ingang van de kerk een kleine deur en met een flinke duw gaat die dan ook open. Je ziet hier de ingang van de grot echter mag je niet verder in verband met veiligheid. Verder kan je de kerk dus in, ze hebben een groot gedeelte voor het halen van kruisjes, kettingen of hout dat beschilderd is met een heilig figuur er op. Boven vindt je ook een schattig kleine ruimte met de kleine raampjes. Ik vond het best bijzonder om dit allemaal te kunnen zien.

Mijn tips voor het boeken van je reis naar noord Griekenland

In Griekenland kan je natuurlijk genieten van zon, zee en strand maar er is echter nog veel meer te beleven. Ontdek het minder toeristische noorden van Griekenland eens.

Mparos Pass

Dit is naar mijn weten de enige weg in Nationaal park Tzoumerka die je over de bergen naar de andere kant kan brengen. Het hoogste punt waar je hier komt zit op 1900 meter en dit is een prachtige plek om te stoppen. De route er naar toe is al erg mooi en je komt via een slinger weg steeds hoger en hoger. Je komt via deze weg langs een aantal andere bezienswaardigheden van het park zoals de Kouiassa waterval. Je vindt langs deze route dan ook diverse plekken om te stoppen en er zijn genoeg vlakken stukken zodat je er met de camper kan overnachten. Ik heb besloten dit op het hoogste punt te doen. Al is er in de avond meer wind maar ’s nachts en ’s ochtends valt het reuze mee.

Je hebt hier ook nog twee pieken dicht bij om te beklimmen. De piek Baros die westelijk ligt is 1970 meter en erg goed te beklimmen. De piek oostelijk heb ik een poging tot gedaan maar was voor mij veel te stijl ik ben wel aardig hoog gekomen maar toen ik zag dat ik steeds minder grip met mijn voeten en handen had besloot ik om te draaien. Al zijn hier wel diverse mensen geweest die waarschijnlijk ook wel wandelstokken met zich mee hadden. Dit was de Tsouma Plastari die ook veel hoger ligt met 2178 meter.

Met de camper

Dit keer heb ik ook maar eens een camping opgezocht. Al sta ik niet te vaak op campings vindt ik het heerlijk om juist de kleine campings op te zoeken en niet de hele massale. Dit keer was het dan ook een erg kleine camping en op het moment dat ik er kwam stonden we er met zijn 3en echter ging een van hun ook net weer weg. Maar mijn twee campers op dit prachtige plekje dicht bij de rivier. Het is camping Via Natura Rafting Tzoumerka waar je zoals je aan de naam als ziet ook kan raften.

Na een dagje in Nationaal park Tzoumerka rond te hebben gereden heb ik dus mijn volgende plekje gevonden bij de Mparos pass helemaal boven in. Dit was op 1900 meter met aan twee kanten prachtig uitzicht. Je hebt hier verder geen voorzieningen maar het uitzicht maakt een hoop goed natuurlijk. Langs deze weg vindt je veel meer plekjes waar je de camper neer kan zetten.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa