De Albanese vlag zoals die nu is kennen we pas van 22 juli 2002. Echter bestaat het concept van deze vlag al erg lang en is het een belangrijk symbool voor de Albanese vlag.
Geschiedenis achter de vlag
Al tijdens de middeleeuwen werd de tweekoppige adelaar al gebruikt op het wapenschild van de adellijke Albanese families. De Progoni Dynastie die de eerste Albanese staat stichtte nam als eerste de adelaar aan in 1190. Hierna werd de adelaar ook door andere Albanese heersers gebruikt al varieerde de kleur van de adelaar wel een aantal keer. De laatst versie voordat het overgenomen werd door de Ottomanen was een rode vlag met een zwart wapen/adelaar.
Skanderbeg
Lange tijd leefde Albanië onder het Ottomaanse rijk en hadden ze geen eigen vlag. Na dat Albanië zich onafhankelijk had verklaard van het Ottomaanse rijk in 1912 kregen ze weer hun eigen vlag. In Vlorë werd de donkerrode vlag met een zwarte tweekoppige adelaar aangenomen als verwijzing naar Skanderbeg. Skanderbeg wordt beschouwd als Nationale volksheld en werd in 1444 gekroond tot vorst van Albanië en was opperbevelhebber van het leger. Hij had maar liefst 24 overwinningen in 25 veldslagen wat hem tot held maakte.
Lichte veranderingen in de adelaar
Tijdens de eerste wereldoorlog werd het land bezet door Oostenrijk-Hongarije en in 1918 door Frankrijk en Italië. In Albanië werd het uit eindelijk een republiek en werd de vlag met de tweekoppige adelaar opnieuw aangenomen. Echter veranderde elke keer iets kleins in de vlag. Eerder was er nog een witte ster te vinden boven de adelaar van 1912 tot 1920. Een tijdje heeft de adelaar een gele snavel en klauwen en is de vorm van de adelaar wat veranderd. Lange tijd van 1946 tot 1991 heeft het ook een gele ster gekend boven de vlag.
De huidige vlag
De vlag die het nu kent is nog steeds rood met de tweekoppige adelaar die ze vanaf 2002 hebben. Echter hebben ze de zelfde vlag sinds 1992 waarbij ze in 2002 enkel de rode kleur is feller van gemaakt hebben. In 1992 hebben ze enkel de gele ster verwijderd door de val van het communisme. De rode kleur van de vlag staat voor moed, kracht en bloed van het volk. De inwoners van het land nomen Albanië zelf Shqipëria. In het Albanees betekend dit ‘land van de adelaar’ dit verklaart natuurlijk ook de adelaar op de nationale vlag.
Op vakantie naar Albanië?
Trivago
Ben je een echte avonturier en stel je liever je hele reis zelf samen? Dan kan je natuurlijk verschillende accommodaties boeken om zo een reis naar wens te krijgen. Boek voor maar 1 nacht of verblijf ergens juist 4 nachten om meer van de regio te ontdekken.
Riksja Travel
Stel helemaal je eigenreis samen met alle bouwstenen. Ze hebben een aantal voorgestelde reizen die je naar wens aan kan passen. Een extra nacht toevoegen een locatie er uit halen en vervangen door een ander. Natuurlijk kun je ook je hele reis helemaal zelf samenstellen.
Sawadee
Hoe leuk is het om met een hele groep op pad te gaan. Vaak verken je niet alleen Albanië maar brengt de reis je door meer Balkan landen. Je hoeft niks te regelen want de reisleider zorgt ervoor dat alles in orde is. Je hoeft dus alleen maar te relaxen en genieten van de rondreis.
Gebruik van de vlag
Ben je in Albanië dan kun je de vlag en de adelaar echt overal terug vinden. Natuurlijk zijn er vlaggen die op belangrijke plekken of monumenten hangen maar dit land is echt trots op zijn vlag. Zo vindt je de Adelaar ook op het kenteken terug of zie je stickers of een vlag in de auto. Veel mensen thuis hebben ook de vlag in de tuin of aan hun huis hangen en laten maar al te graag zien waar ze vandaan komen.
Handelsvlag
Als je boten ziet varen hebben ze altijd een vlag van waar de boot precies vandaan komt. Zo moeten ze zich aan de regels houden van dat land wat soms erg kan verschillen. Bij de meeste landen is deze vlag gewoon het zelfde als de Nationale vlag. Echter is het bij Albanië niet het geval en zijn de boten daardoor voor mensen minder makkelijk te herkennen. De kleuren van de handelsvlag zijn nog steeds het zelfde rood en zwart echter staat er geen twee koppige adelaar op. Het zijn drie horizontale balken waarbij de bovenste en onderste rood zijn en de middelste strook zwart is.