Tandwalvissen/dolfijnen bij de Azoren

De walvissen worden onderverdeelt in twee families de tandwalvissen en de baleinwalvissen. Onder de Tandwalvissen kennen we dan ook de dolfijnen maar ook de potvis en de orka behoren tot deze familie. Het verschil zit zoals gezegd in het hebben van tanden. Deze familie heeft allemaal tanden terwijl de baleinwalvissen deze niet hebben. Daarnaast hebben de tandwalvissen ook maar één neusgat terwijl de andere er twee hebben.

Gewone dolfijn

Nee dit is niet de dolfijn die wij kennen uit de films en aquaria. Het is een kleinere dolfijn met een slank lijf en smalle snuit, de rug is donkerbruin/zwart terwijl de buik juist wit gekleurd is. Opvallend is dat deze twee kleuren een harde afscheiding hebben waardoor de dolfijn erg herkenbaar is. Ze hebben meestal een lengte van 2.6 meter terwijl de mannetjes vaak net wat groter zijn als de vrouwtjes. Deze Dolfijn vindt je jaarrond in de Azoren.

Tuimelaar

Ja hoor, dit is dan de dolfijn die de meeste kennen. Je ziet ze vaker in films en daardoor worden ze ook meer gezien bij bijvoorbeeld het aquaria. Ze zijn redelijk egaal van kleur al is hun buik lichter dan de bovenkant. Vaak leven ze in kleinere groepen van nog geen 20 dolfijnen en zijn uiterst sociaal en nieuwsgierig. Ze zijn de grootste dolfijn soort die je op de Azoren tegen kan komen waarbij vrouwtjes 3.7 meter zijn en de mannetjes tot zelf 4 meter kunnen worden. Er zijn drie soorten Tuimelaars namelijk de gewone, Indo-Pacifische en de Burrunan. De gewone tuimelaar kun je hier het hele jaar rond vinden.

Gestreepte dolfijn

Deze dolfijn is zeer goed te herkennen door zijn unieke markeringen. Het heeft een witte buik waarbij er een zwarte streep van zijn snuit verder naar achter naar de onderkant van zijn buik loopt. Vanaf zijn oog loopt er dan weer een lichtere streep naar zijn rug vin ter wijl de rest van de bovenkant donkergrijs gekleurd is. De vrouwtjes zijn vaak 2,4 meter terwijl de mannetjes iets langer zijn met 2.6 meter. Ze reizen vaak in grote groepen van enkele tientallen tot zelfs 500 of meer dolfijnen. Ze worden niet heel vaak gezien maar als ze gezien worden is het tussen juni en december wat verder van de kust vandaan.

Atlantische gevlekte dolfijn

De naam zegt het natuurlijk al deze dolfijn zit vol met vlekjes. De bovenkant is donkergrijs terwijl de buik wit is en met de vlekjes verloopt dit mooi over in elkaar. Deze dolfijn heeft een lengte van ongeveer 2.3 meter. Het unieke is wel dat de kalfjes vaak helemaal zonder vlekjes geboren wordt en licht grijs van kleur zijn. Ze zijn hier meestal van Juni tot en met november/december te vinden wanneer de watertemperaturen aangenaam zijn.

Gramper/ Grijze dolfijn

Deze dolfijn is erg goed te herkennen door zijn lichte kleur en zijn bolle neus en worden ook wel Risso dolfijn genoemd. Ze worden echter met een grijze kleur geboren echter door alle littekens krijgen ze hun witte kleur. Vaak is dit door het spelen/ vechten met elkaar en tijdens het vangen van hun prooi. De littekens zijn zo licht van kleur omdat hun lichaam het pigment slecht kan aanmaken en de littekens wit kleuren. Vanaf het oppervlakte zie je ze dan ook erg goed zwemmen in het water en zou je bijna zeggen dat ze licht geven. Ze kunnen het jaar rond gezien worden op de Azoren al worden ze niet al te vaak gespot.

Snavel dolfijn

Deze dolfijn dankt zijn naam aan de verticale rimpels die over de tanden heen lopen. Het kent namelijk de Engelse naam Rough-toothed dolphin. Ze zijn te herkennen aan hun spitse snuit en smalle kop en kunnen tot wel 2.80 meter lang zijn. Ze leven vaak in de warmere wateren buiten de continentale plaat. Het is erg uniek om ze te spotten al zijn ze wel eens hier gezien. De laatste keer was echter in 2010 en wat het uniek maakte is dat ze met zeker een groep van 50 of meer dolfijnen waren. Ze leven normaal in groepen van 10 tot 20 dolfijnen.

Powered by GetYourGuide

Gewone spitssnuitdolfijn

Over de spitssnuitdolfijnen is er weinig bekend helaas. Het zijn erg schuwe dieren met een onvoorspelbaar gedrag. Ze komen ook erg weinig aan het oppervlakte en leven 92% van de tijd onder het oppervlakte. Doordat ze zo weinig aan het oppervlakte leven en hun schuwe aard is het ook dat ze bijna niet bij de boten gezien wordt. Enkele uitkijkposten kunnen ze van grootte afstanden zien maar tijdens het walvis spotten vanuit de boot is dit erg uniek. De naam zelf zegt al veel over hun uiterlijk ze hebben een erg spitse snuit die ze vaak hoog uit het water steken als ze aan het oppervlakte komen. Ze hebben een relatief lange rug en hun rugvin is dan ook ver naar achter geplaatst. Om het soort te identificeren gebruiken ze echter de tanden. De vrouwtjes kennen vaak geen tanden terwijl de mannetjes er twee hebben in hun onderkaak. Ze zijn vaak een stuk langer waardoor ze over de boven kaakt uitsteken. De mannetjes kunnen in 5.5 meter zijn de vrouwtjes zijn maximaal 5.1 meter lang.

Noordelijke butskop

Deze walvis valt onder de spitssnuitdolfijn en is een van de meest bestudeerde van zijn soort. Het een een bolvormige voorhoofd dat meer prominent is bij de oudere mannetjes. De mannetjes zijn ook wat groter met een lengte van 11 meter en de vrouwtjes zijn over het algemeen 9 meter. Ze kunnen tot grote diepte duiken van zelfs 1400 meter of meer. Aan het oppervlakte kunnen ze soms verward worden met de potvis doordat ze de zelfde manier van bewegen hebben. De Noordelijke tuimelaar beperkt zich tot de noordelijke Atlantische oceaan en voornamelijk de koelere wateren. Ze zijn wel eens rond de Azoren gespot echter worden ze niet regelmatig gesport. Meestal zie je ze in groepen van 4 tot 20 individuen.

Dolfijn van Cuvier

Ook deze soort behoort tot de spitssnuitdolfijnen en worden weinig gezien door hun schuwe aard. Al leven ze graag rond de Azoren waar het water diep is en toch dicht bij de kust is. Ze zijn lastig waar te nemen aan het oppervlakte want ook deze soort is maar 8% van de tijd aan het oppervlakte. Als ze gezien worden zijn het vaak ik kleine groepen van 2 tot 7 dolfijnen. Deze soort is echter wel goed van de rest te onderscheiden, hun snuit is namelijk redelijk kort terwijl ze een flink en robuust lichaam hebben. De mannetjes kunnen bijna 7 meter worden terwijl de vrouwtjes vaak niet langer zijn dan 5.5 meter.

De Griend

Er zijn twee varianten van de grienden de kortvinnige en de langvinnige. Deze walvissen zijn beide donkergrijs en hebben een lichtere soort zadelplek achter hun rugvin. Ze hebben ook een lichte markering onder hun kin en op hun buik. Hun rug vind zit vrij vooraan op hun rug en is naar achter gebogen. Het voornaamste verschil zit hem dus in de rugvin. De kortvinnige griend heeft een smalle en korte rugvin terwijl de langvinnige griend een bredere rugvin heeft die verder naar achter gekruld is. Ook de vinnen aan de zijkant zijn een stuk langer als die van de kortvinnige griend. Op de Azoren wordt vaak de kortvinnige griend gespot die houdt van de warmere wateren. De langvinnige griend komt hier ook wel eens voor echter zijn ze lastig te onderscheiden vanaf de boot. Van april tot oktober zijn ze hier te zien in aantallen tussen de 15 tot 50. De mannetjes kunnen rond de 7.2 meter worden en vrouwtjes zijn over het algemeen niet langer dan 5.5 meter.

Op reis naar de Azoren

Riksja Travel

Het is natuurlijk een unieke reis om naar de Azoren te gaan. Daarom is het belangrijk om een reis te kiezen die echt bij je past. Met de bouwstenen kun je je reis zo samenstellen zoals jij dat wilt of kies toch voor een kant en klare reis.

Tui

Wil je liever op je eigen tempo het eiland verkennen? Boek dan een accommodatie en ga zelf het eiland rond met een huur auto. Zo zit je niet vast aan een planning en kan je zelf bepalen wat en wanneer je iets gaat doen.

Djoser

Vindt je het juist spannend om naar een nieuwe bestemming te gaan? Ga met een vertrouwde groep op reis en beleef het eiland met zijn alle onder begeleiding van een reisleider. Zo hoef je je geen zorgen te maken en is alles voor je geregeld.

De potvis

De kans is heel erg groot dat je tijdens je walvistocht de potvis tegen komt. Er leven verschillende families van ongeveer 12 individuen die voornamelijk tijdens de de zomermaanden gezien wordt. De vrouwtjes kunnen een lengte hebben van 12 meter terwijl de mannetjes tot wel 18 meter lang kunnen worden. In het Engels kent de potvis de naam ‘sperm whale’ deze naam heeft echter een reden. Tijdens het onderzoeken van de potvis is er in de kop van de walvis een romige witte substantie gevonden die dus op sperma lijkt. Het is echter ook bij vrouwtjes gevonden en het heeft te maken met het geluidssysteem dat ze hebben. Dit verklaard echter wel hun Engelse naam.

Ze hebben ook nog eens veel records op hun naam staan. Zo zijn ze het grootste tandroofdier ter wereld, hebben het grootse hoofd, de grootste hersenen en produceren ze ook nog eens het hardste geluid in de dierenwereld. Als je ze aan het oppervlakte ziet zijn ze goed te herkennen door het spuiten van het water uit hun spuitgat die aan de voorkant zit. Vaak zijn ze even aan het oppervlakte om te ademen voordat ze weer terug de diepte in gaan wat ergens tussen de 3 en 10 duizend meter zit. Wanneer je hun staart omhoog ziet gaan betekend dit dat ze zich klaar maken voor de duik en dat ze zeker een half uur of langer onder het oppervlakte zullen zijn. Ze zijn het hele jaar door te zien op de Azoren. Al blijven de vrouwtjes liever in de warmere wateren de mannetjes gaan ook naar de koudere wateren bij de noordpool of Antarctica.

Dwergpotvis en Kleinste potvis

Er is heel weinig informatie over deze twee verwante soorten. Ze worden bijna nooit aan het oppervlakte waargenomen en de informatie die bekend is komt vaak van aangespoelde individuen. Dit betekend wel dat ze wel rond en bij de Azoren leven. De twee soorten lijken ook nog eens heel erg op elkaar. De kleinste potvis is zoals de naam zegt de kleinere van de twee en heeft een spitse kop en plattere rug en is vaak wat blauwer van kleur. De dwergpotvis heeft een stompere kop en heeft een wat rondere rug. Net als de potvis heeft het een spuitgat die aan de linkerkant zit. Als ze gezien worden is het vaak in klein groepen met mindere dan 10. Hun lengte is dan ook niet langer dan 2.7 meter en zijn soms nog wel kleiner dan sommige dolfijnsoorten.

Powered by GetYourGuide

De orka

De orka’s behoren verassend genoeg tot de dolfijnenfamilie. Ze worden in het Engels ook wel Killer whale genoemd, deze naam komt simpelweg doordat ze walvissen doden en zich hiermee voeden. Het zijn erg intelligente dieren en hebben dan ook meerdere jacht methodes waarmee ze jagen op zeehonden, dolfijnen, haaien en walvissen. De orka’s leven eigenlijk in alle wateren en ze trekken de hele wereld rond. Het is daardoor lastig te zeggen wanneer ze bij de Azoren zijn. Zo nu en dan passeert hier een familie maar hier moet je altijd geluk mee hebben. De mannetjes zijn over het algemeen een stukje groter en kunnen tot wel 10 meter worden terwijl vrouwtjes vaak 8.5 meter zijn.

Zwarte zwaardwalvis ( False Killer Whale)

De naam is bij deze wel duidelijk, het heeft veel dezelfde kenmerken als de orka heeft. Ze zijn echter niet verwant met de Orka maar hebben toch ook qua karakter wat gelijkenissen. Zo staan ze er om bekend dolfijnen, walvissen en potvissen aan te vallen al eten ze deze niet. Ze eten vaak grote vissen zoals tonijn en vissers zijn hier niet al te blij mee. Ze halen vaak vissen van de lijn bij de vissers boten en worden dan ook vaker rond deze boten gespot. Meestal bestaan de groepen uit 10 tot 60 individuen al kunnen de groepen soms tijdelijk met elkaar leven in nog vele grotere groepen. Er is weinig bekend over dit soort of ze rond trekken of waar ze precies leven. Al worden ze vaak gezien in de warmere wateren. Ze worden dan ook wel eens gezien op de Azoren als is dit een kwestie van geluk hebben. Ze hebben een lengte van 5/6 meter lang.

Over mij

Lisa

Sinds het najaar van 2023 ben ik op pad gegaan met mijn camper. Terug in Nederland kon ik me niet meer aarde en besloot weer te vertrekken. Europa door met de Camper en een groot gedeelte hiervan is de Balkan. Ik neem je graag mee tijdens mijn camperreizen door Europa met een groot gedeelte daarvan de Balkan.

Liefs Lisa