The Travel Daisy

Hongarije

Handige weetjes

Valuta

Al is Hongarije lid van de EU het kent echter geen euro maar de Forint. Vaak wordt er gedacht dat ze hier ook de euro gebruiken maar helaas is dit niet het geval. Op sommige plekken nemen ze wel de euro aan maar zullen ze je vaak terug geven in Forint. De forint wordt afgekort als HUF of als Ft. Het is vaak wel even omrekenen want euro is ongeveer 400 forint. Onthoudt daarom handige bedragen of zorg dat je een mogelijkheid hebt om het om te rekenen op je telefoon. Zo is €10,- ongeveer 4000 HUF en €25,- bijna 10.000 HUF.

Prijzen

Vooral door de andere Valuta die ze hebben zie je het niet zo snel maar toch is het een stuk goedkoper dan dat Nederland is. Als je naar de supermarkt gaat ben je vaak 35% goedkoper uit dan in Nederland maar als je uit eten gaat schilt het net wat meer. In een restaurant betaal je vaak 40% minder als dat je gewend bent. Al is het dus wel even omrekenen hoe duur alles nou precies is. Wanneer je er aan het einde van de vakantie net aan gewend bent is het vaak alweer tijd om terug te gaan.

Keuken

Wie naar Hongarije gaat ziet bijna op elke menukaart wel Goulash staan. Vroeger was dit een kost die vaak wekelijks gegeten werd bij de Hongaren thuis. Echter staat het nu op het menu voor de toeristen terwijl ze het thuis toch wat minder vaak eten als voorheen. Bij elk hoofdgerecht wordt ook altijd brood geserveerd heerlijk om de saus mee van het bord te halen of om bij de soep te eten. De keuken kent veel vlees vis en vaak is het eten lekker pittig gekruid waarbij er vaak ook aardappel wordt gebruikt in de gerechten. Het zijn dus echte voedzame maaltijden met veel smaak.

Wat moet je zeker proberen in Hongarije?

  • Goulash
  • Töltött Káposzta
  • Halászlé
  • Rántott Hús
  • Gyümölcsleves
  • Madártej
  • Dobosh Torta
  • Túró Rudi

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Hongarije

Er gaan weinig vliegvakanties richting Hongarije. Het is natuurlijk prima met de auto af te leggen dus boek simpelweg je accommodatie voor je vakantie. Natuurlijk kun je voor een weekend ook op stedentrip gaan naar de stad Boedapest.

Cultuur & geschiedenis

In de 16e eeuw werden grote delen van Hongarije veroverd door de Ottomanen. Het heeft bijna 150 jaar tot het Ottomaanse rijk behoord en veel Hongarije hebben moeten vluchten of zich moeten bekeren tot de Islam. De bevolking van het land is een stuk kleiner geworden en ook de demografie is hierdoor veranderd. Uiteindelijk hebben ze in de 17e eeuw terug gevochten en kregen ze het land weer terug.

Het is daarna bij het Habsburgse rijk gaan horen waarbij ook landen als Oostenrijk, Tsjechië en delen van Polen en Italië zaten. Dit heeft meer dan 300 jaar geduurd waarbij de naam uiteindelijk veranderd is naar Oostenrijks-Hongaarse dubbel monarchie waarbij de landen evenveel rechten hadden.

Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het land bezet door de Duitsers. Zo werden er anti-Joodse maatregelen uitgevoerd en werden een groot deel van de joden in slechts 1 maand afgevoerd. Na de oorlog bleef het onder invloed van de Sovjet-Unie en kende het een periode van politieke onderdrukking. Pas in 1989 werd Hongarije weer een vrije, democratische republiek. Waarna het in 2004 lid werd van de Europese unie.

Cultuur

In hongarije kennen ze vele gekleurde patronen, je ziet het terug in hun kleding maar ook aardewerk. Ze borduren dit vaak allemaal met de hand en beschilderen het aardwerk zelf in deze prachtige patronen. Aan de traditionele kleding kunnen ze ook zien uit welke regio ze komen, zo kunnen bepaalde kleuren of patronen bij een regio horen. Het kent ook vele oude tradities die elk jaar in een feestelijke vorm weer terug komen. Zo kent het een Palinka-Festtival waarbij de traditionele fruitbrandewijn van Hongarije gevierd wordt. Het zelfde geld voor het vierdaagse Festival ‘Wijnheuvels van Eger’ Waarbij wijnen uit de regio worden gevierd met talloze evenementen en festijnen.