The Travel Daisy

Oostenrijk

Handige weetjes

Prijzen

Qua prijzen kom Oostenrijk tegenwoordig aardig overeen met Nederland. De prijzen in de supermarkt zijn ongeveer het zelfde en de basis producten kunnen soms zelfs wat duurder zijn. Al kenden we het land eerder als een stuk goedkoper dan Nederland is dat tegenwoordig niet meer het geval. Uiteraard verschillend het ook nog eens per regio maar voor uit eten ben je vaak toch wel goedkoper uit. Wil je activiteiten ondernemen tijdens je vakantie in Oostenrijk? Prijzen voor een gondola naar de bergen is vaak al vrij prijzig maar ook entree en activiteiten zijn 10% duurder dan in Nederland.

Keuken

Oostenrijk heeft wel echt een boeren keuken met vullende en vaak wat meer winterse gerechten. Hoe fijn is het om na het skiën een warme stevige maaltijd te hebben en van binnen helemaal op te warmen. Een goede optie hiervoor is de Goulashsoep die vaak lekker pittig is en elke keer net wat anders is bij elk restaurant. De klassieke Wiener schnitzel is ook altijd een goede optie, hier zijn ze toch het lekkerst en kies een saus erbij om het helemaal af te maken. Hou je meer van zoetige dingen bestel dan Kaiserschmarrn. Het heeft het idee van pannenkoeken of poffertjes vaak geserveerd met een jam en poedersuiker. Als toetje bestel je gewoon nog lekker aan apfelstrudel met een bolletjes ijs. Het is hun variant op de appeltaart dus bij een bakje koffie of na het eten kan alle twee.

Wat moet je proeven in Oostenrijk?

  • Wiener Schnitzel
  • Käsespätzle
  • Knödels
  • Tiroler Gröstl
  • Apfelstrudel
  • Kaiserschmarrn
  • Sachertorte

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Oostenrijk

Of je nu in de zomer of winter naar Oostenrijk wilt gaan er is altijd wat te beleven. In de zomers kun je heerlijk de bergen in gaan om te hiken. De winters zijn natuurlijk voor de sneeuw liefhebbers die ook graag op de piste staan.

Cultuur & geschiedenis

In de 18e en de 19e eeuw behoorde Oostenrijk tot het Habsburgse rijk. Dit omvatte een groot gedeelte van Centraal Europa naast Oostenrijk viel ook Hongarije, Tsjechië en delen van Polen en Italië onder het rijk. Uiteindelijk werd in 1867 het rijk omgevormd tot Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie waarbij beide landen gelijke rechten kreeg. Deze periode verliep echter stroef en er waren verschillende conflicten binnen het rijk.

In 1914 escaleerde het en werd kroonprins Franz Ferdinand vermoord in Sarajevo. Dit was het begin van de eerste wereldoorlog waarna het land in 1918 een eigen Republiek werd. In 1938 werd Oostenrijk geannexeerd door Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog. Het werd het derde rijk van Duitsland onder de naam ‘Ostmark’.

Na de oorlog werd Oostenrijk weer zelfstandig verklaard maar werd 10 jaar lang nog bezet door troepen van Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. Pas in 1955 kreeg het zijn volledige onafhankelijkheid terug.

Cultuur

Oostenrijk en Duitsland kennen in een aantal vergelijkbare dingen. Zo vindt je in de restaurants veel vergelijkbare of dezelfde gerechten zoals schnitzel, apfel strudel of knödel soep. Een glaasje schnapps mag hier natuurlijk ook niet ontbreken, vaak krijg je dit ook aangeboden bij de host van je hotel of appartement. In de Alpen maar vooral in Oostenrijk is het Jodelen natuurlijk erg bekend. Dit werd vroeger veel gebruikt om te communiceren op grote afstanden. In de bergen heeft dit dan groot bereikt en galmt het geluid door het dal. Dit wordt vaak ook gedaan in hun traditionele kleding wat voor de heren de lederhosen zijn en voor de dames de Dirndl’s zijn. Het is dan ook niet zo vreemd dat de bediening in de traditionele kleding serveert en met dorpsfeesten zie je iedereen hier in rondlopen.

Ontdek meer over Oostenrijk