The Travel Daisy

Noord-Macedonië

Handige weetjes

Valuta

De euro moet je op deze reis toch even omwisselen naar de Macedonische denar. Deze munt heeft de Joegoslavische dinar vervangen nadat het uiteen was gevallen en is hier sinds 1993 in gebruik. 1 euro is op het moment 61 denar waard. Zorg er dus voor dat je op je telefoon kan omreken of maak even een lijstje met handige bedragen. Zo is 15 euro 925 denar en 25 euro 1540 denar. Je kan hier op genoeg plekken geld pinnen of een wisselkantoor vinden.

Prijzen

Al zijn de prijzen in Noord-Macedonië aan het stijgen het blijft goedkoper dan Nederland. Over het algemeen is het eten 40% goedkoper maar uit eten zelfs 60% voordeliger! Voor activiteiten of accommodatie moet je eerst meer bij leggen en is 35% lager als dat we gewend zijn. Zo kun je dus nog meer genieten of zelfs langer genieten met een kleiner budget, perfect.

Keuken

Het land kent verschillende invloeden in hun keuken. Zo vindt je hier bekende gerechten uit de Balkan zoals Burek maar ook kent het invloeden van Turkije en Griekenland. Vroeger werd vlees niet vaak gegeten omdat dit te duur was of alleen wanneer men een succesvolle jacht heeft gehad. Al vindt je steeds meer vlees gerechten op de menu kaarten de traditionele gerechten zijn vaak vegetarisch. Probeer bijvoorbeeld eens de Podvarok (soort zuurkoolschotel) of Tavče gravče (bonenschotel). Ze houden van het verse eten en verbouwen het liefst alles zelf, in het weekend gaan de dames soms nog naar het bos om hier bessen of paddenstoelen te plukken.

Wat moet je proeven in Noord-Macedonië

  • Pastrmajlija
  • Tavče gravče
  • Selsko meso
  • Zelnik
  • Tulumba
  • Ravanija
  • Celufki
  • Tikvarnik

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Noord-Macedonië

Al is deze bestemming meer bekend door het meer van Ohrid toch heeft het land veel meer te bieden. Geniet van een relax vakantie aan het meer of maak juist een hele rondreis om het land te verkennen.

Cultuur & geschiedenis

Noord-Macedonië behoorde tot het Ottomaanse rijk tussen de 14e eeuw en 1912. Tijdens de eerst wereld oorlog verloren de Ottomanen het van der Serviërs en was het land onderdeel van Servië geworden. Het kreeg toen de naam Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen wat vanaf 1929 automatisch bij het Koninkrijk Joegoslavië behoorde. Het zuidelijke deel van de regio Bonovina is toen hernoemd en is toen republiek Macedonië gaan heten. Toen Joegoslavië uiteen begon te vallen werd op 8 september 1991 Macedonië onafhankelijk verklaard.

Naamsverandering

Al snel nadat Macedonië onafhankelijk werd verklaard drong Griekenland aan dat er een duidelijke onderscheiding moest zijn tussen de Griekse Regio en het land Macedonië. De VN bepaalde dat voor internationaal verkeer het verder ging als ‘Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’. De Grieken gebruikte toen vaak uit als ΠΓΔΜ (zegt het als: poe-ghoe-dhoe-moe), de afkorting F.Y.R.O.M. of Skopje naar de hoofdstad van het land.

Nederland gaf een referendum aan Macedonië te willen erkennen als gewoon ‘Macedonië’. Dit werd echter weer snel ingetrokken nadat de Grieken de Nederlandse producten gingen Boycotten. In Nederlandse volksmond wordt het echter wel gewoon ‘Macedonië’ Genoemd. In juni van 2018 bereikte Macedonië en Griekenland een compromis, het land zou ‘Republiek Noord-Macedonië’ gaan heten wat vanaf 12 februari 2019 officieel is gemaakt.

Cultuur

Wat toch wel veel invloed heeft op de cultuur en de tradities van het land is de verschillende soorten bevolkings groepen. Zo komt een groot deel van de bevolking uit Albanië, Servië en Bulgarije. De grootste geloofsovertuiging van het land is Orthodox christendom. Het land kent dan ook 1500 religieuze plaatsen waarvan er 1200 Orthodoxe kerken, kloosters en Kathedralen zijn. Theater en muziek is voor het land erg belangrijk. Zo worden de kinderen muzikaal opgevoed met speciale muzieklessen op school en kindertheaters.