The Travel Daisy

Kosovo

Handige weetjes

Valuta

Kosovo zit niet binnen de EU maar heeft toch de euro als Valuta. In 1999 hadden ze de Duitse mark op de relaties tussen de landen te versoepelen en de economie op gang te helpen. Toen Duitsland in 2002 overging op de euro gingen Kosovo maar ook Montenegro hierin mee. Wat wel bijzonder is dat ze geen eigen munten slaan die de ‘officiële’ leden van de eurozone dat wel doen. Alle munten die je hier vindt komen dus van ander EU landen.

Prijzen

Dit land is niet een klein beetje goedkoper maar gemiddeld maar liefst 60% goedkoper dan Nederland. Het voordeligst is het om lekker uit eten te gaan. Niet alleen scheelt dat aanzienlijk met in Nederland maar de porties zijn ook nog eens groter en voor nog geen €20,- per persoon kan je al klaar zijn. In verhouding is het vaak ook goedkoper om uit eten te gaan als boodschappen te halen en zelf te koken. Goed excuus om in de vakantie gebruik van te maken.

Keuken

Het traditionele eten is over het algemeen afkomstig uit Albanië en heeft veel overeenkomsten. Ze kennen vooral veel stoofvlees gerechten of gegrild vlees of vis. Een van deze gerechten is Tavë Prizreni een ovenschotel die uit de regio Prizren komt met lamsvlees, aubergine, groene paprika, ui en tomaat. Zoals in heel de Balkan wordt hier Rakia gedronken maar ook Rosaj, gemaakt van gefermenteerde rode kool. Natuurlijk valt er ook altijd koffie of thee te drinken en hoort dat ook binnen hun cultuur. Wat dan wel bijzonder is dat er bij een Cappuccino altijd slagroom op hoort.

Wat te proberen in Kosovo?

  • Tavë Prizreni
  • Tavë Kosi
  • Burek
  • Gibanica
  • Flija
  • Baklava
  • Sultjash
  • Tullumba
  • Kadaif

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Kosovo

Het land wordt niet overal erkend en wordt het soms nog als onderdeel van Servië gezien. Het wordt dan ook vaak gezien als ‘minder veilig’ maar deze prachtige bestemming kun je prima bezoeken.

Onafhankelijkheid van Kosovo

De oudste bewoners van Kosovo waren de Illyriërs waarvan specifiek de Dardani stam. Het is ook lang in handen geweest van de Ottomanen en is later onderdeel van Joegoslavië geworden.

Na verloop van tijd werden Bosnië en Herzegovina en Montenegro onafhankelijk verklaard. De regio Kosovo kreeg het echter niet voor elkaar om onafhankelijk te worden van Servië. In 208 werd er unaniem gestemd dat Kosovo onafhankelijk verklaard moest worden van Servië. De Serven verklaarde de onafhankelijkheid onwettig en Rusland steunde de Serven hierin.

Medio 2009 werd door 63 landen Kosovo als onafhankelijk erkend. De Internationale erkenning blijft lastig om te krijgen en binnen de VN zal dit ook niet snel gebeuren door landen als Rusland en China die tegen stemmen. Het wil dus een eigen land zijn maar dit wordt niet overal erkend, als je goed op de plattegrond kijkt zie je dan ook een stippellijn tussen Kosovo en Servië aangezien niet iedereen het hier over eens is.

Cultuur

Een groot gedeelte van de inwoners komen oorsprongekelijk uit Albanië. In beide landen is het Islamitische geloof de grootste godsdienst en er zijn daardoor ook veel Moskeën te vinden in dit land. De taal wat hier het meest gesproken is is dan ook geen Servisch maar grotendeel Abanees. In dit land zijn ze heel erg van de tradities. Zo zijn er veel feestdagen dat ze nog gekleed gaan in traditionele kleding met felle kleuren en prachtig borduurwerk. Vaak ook nog eens met de hand gemaakt wat het extra bijzonder maakt.