Bosnië & Herzegovina
Mijn tips in Bosnië en Herzegovina
Handige weetjes
Valuta
Dit land kent geen Euro dus wees voorbereid als je hier naar toe gaat en wissel wat geldt om. Het heeft namelijk de Bosnische Mark, 1,- euro is ongeveer 2,- mark dus wel handig met omrekenen. Je kan hier prima geldt pinnen, ik heb er weinig wisselkantoren gezien maar in grote steden zijn die wel te vinden. Soms accepteren ze ook wel de euro maar de mark is toch altijd handig om bij je te hebben. Niet overal kan je pinnen dus wel handig om in ieder geval iets van contact geld bij je te hebben.
Prijzen
Hoe fijn is het om naar een bestemming te gaan die een stuk goedkoper is dan Nederland? Bosnië en Herzegovina is daar een van voor een hoofdgerecht ben je rond de €15,- klaar en de porties zijn vele male groter dan dat we gewend zijn. Voor een cappuccino ben je ook vaak niet meer dan €2,- kwijt. Een terrasje pakken of uit eten gaan wordt al gouw een stuk leuker op deze plekken!
Feitjes
- Hoofdstad: Sarjevo
- Inwoners: 3,5 miljoen
- Valuta: Bosnische Mark
- 5 Grootste Steden: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica en Mostar
- Nationaal gerecht: Ćevapi
- Taal: Bosnisch
- Aangrenzende landen: Kroatië, Servië en Montenegro
- Kustlijn: 20 km aan de Adriatische zee
Keuken
Natuurlijk is net als veel andere Balkan vlees echt iets wat niet mag ontbreken. Je vindt hier veel gerechten met gegrild vlees maar ook maken ze veel gebruik van de seizoensgebonden producten. Ze kennen ook stoof gerechten en over het algemeen vindt je hier veel ‘Comfort Food’. Een ding dat je in ieder geval niet mag missen in de Ćevapi in heel de Balkan erg bekend maar in Bosnië en Herzegovina moeten ze de beste hebben.
Gerechten die je geprobeerd moet hebben
- Ćevapi
- Burek
- Bosanski Lonac
- Klepe
- Dolma
- Begova čorba
- Bosnische koffie
- Hurmašica
- Tufahije (zie foto)
- Ustipci
Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Bosnië & Herzegovina
Het land is voor de meeste nog relatief onbekend. Dat maakt een bezoek aan het land extra bijzonder. Maak een rondreis door meerdere Balkan landen of ga op stedentrip naar Sarajevo.
Kayak
Wil je graag op stedentrip naar de stad Sarajevo. Bosnië & Herzegovina is natuurlijk nog een redelijk onbekende bestemming. Hierdoor kan je helaas niet rechtstreeks vliegen vanuit Nederland. Kies voor een tussenstop of vlieg vanuit Brussel naar Sarajevo. Slenter door de straten en eet Ćevapi en Burek tijdens een gezellige stedentrip.
Sawadee
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een rondreis te maken in het land. Niet alleen Bosnië en Herzegovina ga je dan verkennen maar ook wordt het gecombineerd met andere Balkan landen. Zo ontdek je gelijk een groter gedeelte en kan je tijdens een groepsreis ook onbezorgd op pad.
Koningaap
Wil je met de hele familie op pad gaan? Bij Koningaap kennen ze een speciale reis die helemaal ingericht is op gezinnen. Zo kun je dus met de hele familie onbezorgd genieten met meer gezellige mensen. Heb je trouwens langer de tijd om een rondreis te maken? Hier kan je ook kiezen voor een 24 daagse reis om een groot deel van de Balkan te verkennen.
Cultuur & geschiedenis
De eerste bewoners van Bosnië en Herzegovina waren het Illyrisch volk en de Kelten. Later werden dit de Romeinen, Goten en het Germaanse volk. Een aantal volkeren hebben later hun eigen staat gesticht, Banaat Bosnië, vernoemd naar de rivier de Bosna. in de 14e en de 15e eeuw kwamen de Turken via Bulgarije het land binnen. Ze hebben de turken kunnen verdrijven in juli 1831 maar in september dat zelfde jaar was het alsnog verslagen in de slag om Sarajevo.
In 1878 tijden het congres van Berlijn is het land toebedeeld aan Oostenrijk-Hongarije wat tot 1918 geduurd heeft. Uiteindelijk werd Oostenrijk-Hongarije opgesplitst en werd het onafhankelijk verklaard. Het behoorde toen bij het Koninkrijk van de Serven, Kroaten en de Slovenen wat in 1929 pas het Koninkrijk Joegoslavië is gaan heten.
Na de dood van de leider Tito kwam Joegoslavië in handen van een collectief staatspresidium. Dit ging echter niet goed en het land kwam in een economische crisis. De positie tussen oost en west werd niet geaccepteerd en al snel begon een oorlog tussen de Kroaten en Serviërs. De Bosnische Kroaten en de Bosnische Serviërs zochten aansluiting bij Zagreb en Belgrado. Nadat de meerderheid toch voor onafhankelijkheid gestemd heeft is Bosnië en Herzegovina een zelfstandige staat geworden.
Ontdek meer over de geschiedenis
Je komt natuurlijk veel meer te weten over de geschiedenis en de verhalen tijdens diverse rondleidingen. Het land kent een aantal unieke plekjes waar je mee wordt genomen de geschiedenis in.
- Ontdek de Piramide van Visoko
- Kom meer te weten over Joegoslavië tijdens de tour in Mostar
- Maak een stadswandeling in Sarajevo
- Verken de oude watermolens in Jajce
Cultuur
Een belangrijk onderdeel van hun cultuur is toch wel de dans en muziek. Zo is de meeste bekende muzieksoort de Sevdah en een van de verschillende soorten dans is de Kolo. De ambachtelijke manier van maken is er ook nog erg in stand gebleven. Zo kun je het weven van tapijten nog zien, traditioneel borduurwerk en prachtig keramiek. Het land is grotendeel Islamitisch met ongeveer 50%, 30% is Orthodox en 15% Katholiek.
Tweedeling
Bosnië of Herzegovina? Als je aan de locals vraagt waar ze wonen of waar ze vandaan komen kun je ook het antwoord Herzegovina krijgen. Het land is officieel Bosnië en Herzegovina maar het zijn eigenlijk twee verschillende regio’s binnen het land. Het grootste gedeelte is Bosnië dat noordelijk ligt. Herzegovina ligt in het westelijke puntje van het land. De naam Herzegovina komt van de Ottomanen, die vernoemde elke regio die ze veroverde naar de vorige heerser. In dit geval is het vernoemd naar Stjepan Vukčić Kosača die zich Herceg noemde (afkomstig van het Duitse ‘Hertog’). Ze hebben het Hercegovina genoemd en dit was al zo sinds 1454.