The Travel Daisy

Albanië

Handige weetjes

Valuta

Albanië kent geen euro maar heeft zijn eigen valuta namelijk de Albanese Lek. Het omrekenen is vrij makkelijk want 1 euro is ongeveer 100 Lek. Op veel plekken nemen ze ook euro’s aan dus geld wisselen is niet altijd nodig. Vooral in de grote steden zijn er veel wisselkantoren te vinden al helemaal op de bekendere of meer toeristische plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat je hier lang niet overal kan pinnen dus contant geld mee nemen is een must.

Prijzen

Het land is een stuk voordeliger als de bekende zonbestemmingen. Er komen nog weinig toeristen al is het op de toch iets toeristische plaatsen vaak net wat duurder als daarbuiten. Om lekker te gaan uit eten kan je al rond de €20,- klaar zijn per persoon. Zo betaal je vaak voor een biertje maar €2,00. Over het algemeen zijn de kustplaatsen net wat duurder.

Keuken

De Albanese keuken staat echt bekend om het gegrilde vlees. Er is natuurlijk veel vlees te vinden en wordt vaak bereid op de gril of de BBQ. Het is een Mediterrane keuken die vooral invloeden kent van Turkije, Griekenland maar ook Italië. De meest bekende gerechten van het land zijn toch wel de byrek, kebab en kofte. Al wonen er in dit land veel islamieten er wordt toch ook veel alcohol gedronken net als de naast gelegen Balkan landen. Zo wordt hier tijdens het eten vaak rakia gedronken maar ook wijn en bier.

Albanese gerechten om te proberen

  • Tavë kosi
  • Byrek
  • Kebab
  • Kofte
  • Flija
  • Patëllxhane të mbushur
  • Petulla
  • Trileçe
  • Kadaif
  • Kanojet
  • Pandispanje

Mijn aanraders voor het boeken van een vakantie naar Albanië

Het land is voor de meeste nog relatief onbekend en begint langzaam steeds populairder te worden als vakantie bestemming. Kies voor een georganiseerde rondreis of relax tijdens een strandvakantie.

Cultuur & geschiedenis

Het land ligt midden in de Balkan aan de middellandse zee waardoor het voor veel landen een strategisch punt was om dit te veroveren. In de 3e eeuw vestigden de Illyriërs zich hier die een Indo-Europese bevolkingsgroep was. Ze worden ook wel als de voorvaderen van de Albanezen gezien en dit is waar de cultuur en de taal grotendeels vandaan is gekomen.

In 1389 namen de Ottomanen het land over dat geduurd heeft tot de begin van de 20e eeuw. Een korte onderbreking hiervan kwam door de bekende Skanderbeg uit Krujë in 1443 en 1468. Hij wordt hierdoor nog steeds geëerd in de stad Krujë. Het land was in 1912 niet meer in handen van het Ottomaanse rijk en kreeg een onafhankelijkheidsverklaring.

Helaas was het toen ook nog niet klaar want de eerste en tweede wereldoorlog hebben ook veel met zich mee gebracht. De communisten kregen de macht in Albanië en kwam in extreme isolatie. Het ging echter op een vreedzame manier verder toen de communisten zich ineens socialisten liet noemen. De eerste vrije verkiezing was dan ook in 1992 wat dit dan ook bevestigde. Dit is natuurlijk nog maar een klein stukje van de geschiedenis maar wel het geen wat Albanië als land gevormd heeft.

Cultuur

Het grootste gedeelte van het land kent de religie van de Islam. Dit heeft er ook deels mee te maken dat tijdens de Ottomaanse overheersing je wel godsdienstvrij kon leven maar het leven als Moslim veel voordelen had. In die tijd hebben veel mensen zich tot de Islam bekeerd. In het land geloven 45% in de Islam, 16% zijn Christen en 13% geloven in Deïsme. Al deze geloven leven echter vreedzaam samen en vaak worden feestdagen van Christelijke en Islamitische beide door de Albanezen gevierd.